Wandelen op de Sallandse Heuvelrug: dit zijn de mooiste routes

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug, tips voor de mooiste wandelingen

Het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het strekt zich van Holten naar Hellendoorn. Je kunt hier tientallen mooie wandelingen maken vanuit verschillende startpunten. Wij delen wat je vooraf moet weten wanneer je wilt gaan wandelen op de Sallandse Heuvelrug. De mooiste wandelroutes, de verschillende startpunten, de beste plek om te parkeren en of de wandelroutes ook toegankelijk zijn voor kinderwagens.

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug: tips voor mooie wandelroutes

Waar ligt de Sallandse Heuvelrug?

De Sallandse Heuvelrug vind je in Overijssel tussen Holten en Hellendoorn. Sinds 2004 is het natuurgebied ook een officieel Nationaal Park. Het gebied is ongeveer 35km2 en voor iedereen toegankelijk. De toegang is namelijk helemaal gratis. Het park bestaat uit bos en heuvelachtige heidevelden, waardoor het voelde alsof we in het buitenland waren. Je kunt op de Sallandse Heuvelrug naar hartenlust wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden.

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Wanneer je van plan bent om te gaan wandelen op de Sallandse Heuvelrug kun je rekenen op prachtige vergezichten. Het landschap is namelijk heuvelachtig en er zijn maar liefst 26 heuvels, variërend van 38 tot 75,5 meter. Er zijn ook verschillende wilde dieren te vinden op de Sallandse Heuvelrug zoals reeën, vossen en boommarters. De kans dat je deze dieren spot is helaas wel klein. De dieren zijn namelijk vooral in de nacht actief.

Het hele jaar door maak je mooie wandelingen op de Sallandse Heuvelrug. Ga in oktober voor de mooi verkleurde bossen en eind augustus als je de heide in bloei wilt zien staan. 

Route 1 – wandeling Nijverdalseberg in Nijverdal

De wandeling op de Sallandse Heuvelrug combineert heide en bossen. De wandeling leid je door een heuvelachtig landschap waar je geniet van mooie vergezichten. Je hebt de keuze uit verschillende routes. Wij kozen de rode route, een stevige wandeling maar die ook goed te overzien is. De hond mag mee tijdens het wandelen op de Sallandse Heuvelrug en de blauwe route is toegankelijk voor kinderwagens.

Aantal kilometers:

  • 4,7 kilometer (blauwe route)
  • 6 kilometer (groene route)
  • 7,1 kilometer (oranje route)
  • 8,7 kilometer (rode route)
  • 13,1 kilometer (paarse route)

Startpunt: Grotestraat 281, Nijverdal

Hapje eten: Bij het startpunt van deze wandeling vind je ‘Restaurant De Sallandse Berg’ en ‘Eetcafe de Wieger.’ Je hebt ook een afhaalmogelijkheid.

Parkeren: bij dit startpunt vind je een groot parkeerterrein waar je je auto gratis parkeert.

Route 2 – wandeling Koeweide in Holten

Vanaf dit startpunt zijn de routes niet al te lang en daardoor voor de meeste mensen toegankelijk. Bij deze wandeling word je beloond met een waanzinnig uitzicht. Vanaf dit startpunt wandel je namelijk binnen enkele kilometers de Holterberg op. Je kijkt uit over een uitzicht met talloze bomen en heide. Het is een leuke en niet al te lastige route. De hond mag met je mee en de rode route is toegankelijk met een kinderwagen.

Aantal kilometers:

  • 2,8 kilometer (rode route)
  • 7,2 kilometer (blauwe route)
  • 8 kilometer (oranje route)

Startpunt: Meester Bosweg 5, Holten

Parkeren: bij dit startpunt vind je een parkeerterrein waar je je auto gratis parkeert.

Wil je een overzicht van alle startpunten van wandelingen op de Sallandse Heuvelrug? Deze vind je hier.

Vakantiehuisjes in de buurt van de Sallandse Heuvelrug

Een wandeling op de Sallandse Heuvelrug is perfect als je een dagje uit en de natuur in wilt. Maar heb je langer de tijd? Boek dan een vakantiehuisje! Er zijn veel leuke B&B’s, vakantiehuisjes, tiny houses en natuurhuisjes te vinden in deze omgeving. Wij hebben drie keer overnacht in de buurt van de Sallandse Heuvelrug. We delen deze graag met je.