Wandelen bij het Zwanenwater in Callantsoog: dit zijn de mooiste routes

Wandelen bij het Zwanenwater in Callantsoog

De Noord-Hollandse badplaats Callantsoog is een favoriete bestemming voor een weekend weg. En dat is niet voor niks! Je hebt er leuke stranden, chille strandtenten en mooie natuur om te wandelen in de buurt. Ben je op zoek naar wat te doen in Callantsoog? Dan is wandeling door het natuurgebied het Zwanenwater in Callantsoog een aanrader! In deze blog lees je tips voor de verschillende wandelroutes bij het Zwanenwater, het startpunt, kosten en de beste plek om te parkeren.

Tips voor wandelen in Natuurgebied het Zwanenwater in Callantsoog

Wandelen bij het Zwanenwater in Callantsoog

Het Zwanenwater is een beschermd natuurgebied en een waar paradijs voor vogelliefhebbers! Het is namelijk een geliefd tussenstation voor trekvogels en de bloemrijke duinvalleien trekken volop vlinders aan. Langs de route staan drie vogel kijkhutten met een verrekijker of telescoop om de vogels te bekijken. De route is extra mooi van mei tot begin juli omdat dan de 10 soorten orchideeën in bloei staan en in augustus zet heide de duinen in een paarse gloed. Kom je met de auto? Dan parkeer je je auto gratis op het relatief klein parkeerterrein. Even verderop vind je een grotere parkeerplaats maar dan moet je iets verder lopen. Aan het begin van het natuurgebied staan 2 automaten waar je een kaartje koopt van €3.- Bij ons waren de automaten dicht getapet en betaalden we via een QR code.

Wandelroutes in natuurgebied het Zwanenwater

Er zijn 2 toegankelijke en relatief korte wandelroutes te vinden in het natuurgebied. Je start allemaal op hetzelfde punt waarna je een splitsing krijgt in de twee routes. De ene route is 2 kilometer (rolstoeltoegankelijk) en de andere route is 4.5 kilometer. We zouden zelf de route van 4.5 km aanraden omdat je dan langs beide meren loopt, meerdere vogelkijkhutten waaronder een drijvende vogelkijkhut. Daarnaast is het wandelpad wat idyllischer.

Vakantiehuisjes in de buurt van het Zwanenwater in Callantsoog

Wil je deze wandeling combineren met een nachtje weg? We geven je groot gelijk! Wij deden dat namelijk ook en verbleven bij een nieuw vakantiepark van Roompot. De huisjes zijn nog heel nieuw en dat is fijn maar het park is nog wel erg kaal. Met de tijd zal dat vast veranderen! Naast dit park heeft Roompot ook een mooi vakantiepark in Callantsoog. Vind je een vakantiepark veel te grootschalig en ben je op zoek naar een knus vakantiehuisje? Op Natuurhuisje.nl staan ook veel leuke plekjes.

TIP: bekijk ook onze andere artikelen met meer tips over Nederland!