Wat te doen in de Achterhoek: tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in de Achterhoek

Als je op zoek bent naar een mooie omgeving in Nederland voor een dagje of weekendje weg, dan kunnen wij de Achterhoek zeker aanraden. Tussen de weilanden, kabbelende beekjes en het bos kom je helemaal tot rust. De meeste mensen brengen een bezoek aan de Achterhoek voor het landschap. Toch zijn er naast het landschap ook andere leuke dingen om te doen zoals kastelen, mooie theetuinen en musea bezoeken. Met onze tips voor de leukste bezienswaardigheden heb je genoeg inspiratie voor wat te doen in de Achterhoek tijdens een dagje uit of weekendje weg!

7 tips wat te doen en bezienswaardigheden in de Achterhoek

Huur elektrische fietsen en fiets een van de vele fietsroutes

Een van de beste manieren om de Achterhoek te verkennen is met de fiets. Op deze manier kom je op plekken waar je met de auto niet kan komen. Zo fiets je over de zogenoemde kerkenpaden. Deze paden zijn ontstaan in 1672 toen het katholicisme verboden werd. Alsnog wilden mensen naar de kerk en door de lange afstanden slopen ze binnendoor langs slootjes, weilanden en door de bossen. Hierdoor zijn er paden ontstaan die nog steeds gebruikt worden als fietspaden. Download de ‘Achterhoek Routes‘ app of bekijk de verschillende kerkenpaden fietsroutes hier. Er zijn verschillende plekken waar je een fiets kunt huren in de Achterhoek. Vaak huur je al een elektrische fiets vanaf €20,- per dag.

Doen in de Achterhoek: wijn proeven bij Wijngaard Hesselink

Achterhoekse wijn? Het bestaat! Bij Wijngaard Hesselink in Winterswijk maken ze met enorm veel passie verschillende soorten wijnen. Het terras heeft een idyllisch en mediterraanse uitstraling waardoor het even lijkt als of je in Italië bent. Het terras is elke dag geopend van 10.30 uur – 18.00 uur. Je kan dan zelf de verschillende wijnen proeven en daarbij blokjes kaas, olijven of bitterballen bestellen. Iedere donderdag van 15.00 uur – 16.00 uur is er ook een rondleiding door de wijngaard. Hier moet je je vooraf voor aanmelden en kost €12,50 per persoon. De website ziet er dan misschien wat verouderd uit, dit zegt in dit geval niks over de plek zelf! Wanneer je de 19 kilometer lange fietsroute ‘Rondje Winterswijk’ fietst, dan kom je langs deze wijngaard en is dit een perfecte tussenstop.

Tip Achterhoek: maak de Silo Art Tour en bekijk de kunstwerken

Op dit moment zijn er twee kunstwerken klaar en wordt er gewerkt aan het derde kunstwerk van de Silo Art Tour. De kunstwerken vertellen over de geschiedenis en de mensen van de desbetreffende plek. Het eerste kunstwerk vind je in Aalten op het erf van Boerderij ‘T Westendorp. Hierop zijn de vier verschillende generaties uit de Achterhoek uitgebeeld. Het tweede kunstwerk vind je naast de bijzondere steengroeve in Winterswijk op het terrein van Sibelco. Bezoekers mogen het terrein niet op maar het kunstwerk is vanuit verschillende hoeken vanaf de weg te bewonderen. Combineer het zien van deze kunstwerken met een mooie fiets of wandelroute. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een route ontstaat door 10 verschillende gemeenten. Een bijzonder unieke manier om de Achterhoek op te vrolijken en de agrarische sector op de kaart te zetten.

Lunch of dineer bij Restaurant de Woord

Op een zomerse dag is het goed vertoeven op het terras bij Restaurant de Woord. In de grote tuin achter het restaurant is er plaats om te zitten en kijk je uit op de grazende koeien. Een perfecte plek om te lunchen of om te dineren tijdens een warme zomeravond. Naast het restaurant is er ook een kleine stokerij te vinden. Hier worden pure en ambachtelijke likeuren gestookt met zoveel mogelijk ingrediënten uit eigen tuin. Zo proef je hier dan ook een hele lekkere limoncello. Van plan om te lunchen bij restaurant de Woord? Dan kunnen wij de lunchplank aanraden! De plank is gevuld met verschillende vleeswaren, kazen, vis en naast een soepje krijg je er ook nog brood bij. Op de diner kaart staan ook overheerlijke gerechten. Zorg er wel voor dat je op tijd reserveert. Bij ons zat het namelijk in de avond al helemaal vol.

Spot flamingo’s bij het Zwillbrocker Venn

Net over de grens in Duitsland vind je het mooie natuurgebied Zwillbrocker Venn. Hier beleef je tussen maart en juni een exotische ervaring! Er strijken dan zo’n 40 flamingo’s in dit natuurgebied neer. Een bezoek aan de flamingo’s combineer je het beste met een wandeling door het Zwillbrocker Venn. Je parkeert je auto gratis aan het begin van het natuurgebied. De parkeerplaats is het startpunt van een rondwandeling van 5,2 kilometer. Vanaf de uitkijktoren heb je het beste uitzicht over het water waar je de flamingo’s kan spotten. Deze wandeling is een perfect uitje als je op zoek bent naar wat te doen in de Achterhoek tijdens een weekend of nachtje weg. Het ligt net niet in de Achterhoek, maar is wel enorm dichtbij. Naast de wandeling gaat deze 53 kilometer lange fietsroute vanuit de Achterhoek ook door het Zwillbrocker Venn.

Ga ontbijten in Winterswijk bij restaurant de Zwaan

Na openingstijd zit het terras al snel vol met mensen die dag goed willen beginnen met een ontbijt van Restaurant de Zwaan. Op het plein in Winterswijk zit dit hippe en grote restaurant. Je kan hier de dag rustig opstarten voordat je de Achterhoek verder gaat verkennen of plof neer op het terras voor een lekkere lunch of borrel. Heb je wat te vieren? Ga dan voor de lekkere ontbijtplank met bubbels.

Bijzonder overnachten in de Achterhoek

Een bezoek aan de Achterhoek maak je compleet met een nachtje of weekendje weg. Je kan dan net wat meer ontspannen en je hebt de tijd om meer te ontdekken van wat er te doen is in de Achterhoek. Zelf sliepen we in een speciale glazen shelter bij camping Poelhuis. Helaas wordt deze glazen shelter niet verhuurd. Toch zijn we op zoek gegaan naar plekken waar je bijzonder kan overnachten in de Achterhoek. In Gorssel vind je dit toffe Wikkelhouse bij StayOkay. Dit kleurrijke natuurhuisje is ook een aanrader. In Winterwijk vind je ook nog dit vakantiehuisje midden in de natuur. Zelfs glamperen kan in de Achterhoek in deze toffe safari tent.

Tip: bekijk hier onze andere tips voor een dagje uit in Nederland.