Winterwoods: overnachten in een yurt in Nederland

Overnachten in een yurt in Nederland bij Winterwoods

Overnachten in een Mongoolse yurt in Nederland? Dan wil je deze winter een plekje boeken op de Winterwoods pop-up camping. In de bossen van Drenthe kan je in de koude wintermaanden namelijk het ultieme outdoor avontuur beleven in een traditionele Mongoolse nomadentent. Bij Winterwoods overnacht je niet alleen in een yurt maar krijg je een unieke beleving waarbij je ontsnapt aan het dagelijks leven. Overdag maak je mooie wandelingen of doe je activiteiten zoals brood bakken en yoga. In de avond kruip je bij het kampvuur en rooster je marshmallows. Wij delen onze persoonlijke ervaringen zodat jij weet wat je kan verwachten Winterwoods en het het overnachten in een yurt in Nederland.

Wat is Winterwoods?

Winterwoods ligt verscholen in een mooi natuurgebied in de bossen van Drenthe. Hier kun je minimaal twee nachten doorbrengen in een unieke Mongoolse yurt en even helemaal back to basic gaan. Naast de yurt zijn er ook gezamenlijke ruimtes zoals de tipi en de buitenplaatsen om met elkaar rond het kampvuur te zitten. Tijdens je verblijf hoef je niet stil te zitten want je kunt deelnemen aan verschillende activiteiten. Zo kan je heerlijk ontspannen tijdens yoga maar kan je ook uit je comfortzone stappen en meedoen aan de koudetraining. Rooster een marshmallow boven het vuur, speel spelletjes en geniet van elkaars gezelschap. Eigenlijk zorgt Winterwoods ervoor dat de winter ook leuk en knus kan zijn!

Overnachten in een yurt in Nederland

Een yurt is een traditionele tent die zijn oorsprong vindt in Mongolië. Ontworpen voor de barre omstandigheden van de steppe, zijn de yurts van Winterwoods perfect geschikt voor de Nederlandse winter. De ronde yurts zijn ruim opgezet, met een afmeting van 6×6 meter en traditioneel ingericht. Comfortabele bedden, kleurrijke kleden en zelfs een houtkachel zorgen ervoor dat je je meteen thuis voelt. Je kunt dus ook als het buiten koud is, de kachel flink opstoken zodat je warm binnen zit.

Elke yurt is uitgerust met lampen, beddengoed, kookgerei en warme dekens. Ook krijg je een zak hout zodat je na aankomst direct aan de slag kunt om een vuurtje te maken. Er is zelfs een speciale houtplaats waar je de fijne kneepjes van het houthakken leert. Wij namen een krat eten mee zodat we niet perse meer weg hoefden en meer tijd hadden voor alles wat Winterwoods te bieden heeft. In de ochtend bakten we pannenkoeken, daarna deden we mee aan activiteiten en tussendoor was er tijd voor ontspanning. Na het kampvuur kropen we onder de warme dekens en werden pas weer wakker toen het eerste licht door de yurt heen kwam.

De activiteiten op Winterwoods

Verblijven bij Winterwoods is meer dan overnachten in een yurt! Er worden namelijk een boel activiteiten georganiseerd waar je aan deel kunt nemen. Wij wilden Winterwoods ultiem beleven en zijn er niet vies van om iets nieuws te proberen. Alle activiteiten (behalve de zweethut) zijn inbegrepen bij de prijs! Zonder al te veel te verklappen delen we hieronder een aantal activiteiten die Winterwoods extra speciaal maken.

Yoga en meditatie

Een goede reden om naar Winterwoods te gaan is omdat je wilt ontsnappen aan het drukke leven en wilt focussen op nieuwe energie en ontspanning. Op het terrein vind je een grote tipi met in het midden een grote vuurschaal. Eromheen liggen kleden en kussens om het jezelf comfortabel te maken. Tijdens je verblijf zijn er een aantal yoga en meditatiesessies waar je aan deel kunt nemen. Een heerlijke manier om te ontspannen en weer in je lichaam te komen.

Koudetraining

Wij waren al bekend met het fenomeen ijsbaden en wilden dit altijd nog eens doen. Door Winterwoods kwam koudetraining op ons pad en dit was dan ook het juiste moment. De activiteit start met een klein stukje lopen naar de Ieberenplas waar je na een korte uitleg aan de slag gaat met oefeningen en ademhalingstechnieken. Daarna is het tijd om je warme kleding uit te doen en richting het water te lopen. Je gaat met elkaar het water in en zodra je de kou voelt, roept alles in je om eruit te gaan. Toch is dat het moment om door te pakken en na 30 seconden is het ergste voorbij. In totaal zaten wij drie minuten in het ijskoude water, focusten we op onze ademhaling en merkten we zelfs dat ons lichaam warm werd. Wat vooral bij bleef is de kick die we kregen toen we opstonden en het water uitliepen. Je verlegd letterlijk je grenzen en vol energie kan je verder met de dag! Na afloop staat er warme choco op je te wachten en deel je je ervaring met de andere deelnemers.

Mountainbiken

Heb je zin om actief aan de slag te gaan? Er zijn een aantal mountainbikes die je mag lenen om eropuit te gaan. Volg de uitdagende 29,5 kilometer lange route tussen Gieten en Gasselte. Het is een toffe route met zandpaden, bochtige singletracks en korte stukjes klimmen en dalen.

Broodbakken boven het vuur

Een gezellige activiteit is broodbakken boven het vuur. Eerst moet je op zoek in het bos naar een goede stok om boven het vuur te houden. Daarna kneed je door het deeg wat heerlijke kruiden en rol je het om je stok heen. Houd het boven het vuur en na een tijdje kan je genieten van jouw eigen gemaakte broodje.

Forest Spa

Even lekker ontspannen kan in de sauna die middenin het bos staat. Het is niet zomaar een sauna want je kijkt uit op de bossen. Er is ook een dompelbad om even af te koelen.

De zweethut

Misschien wel de activiteit die de meeste impact maakt is de zweethut. Dit is een geheel unieke ervaring waarbij je deelneemt aan een spirituele ceremonie van 3 uur. De hut is bedekt met wilgentakken en dikke dekens en de opening is zo klein dat je er alleen kruipend doorheen kunt. Tijdens de ceremonie is het aardedonker en elke ronde worden er nieuwe hete stenen binnen gebracht waardoor de temperatuur stijgt. Degene die de ceremonie geeft deelt stap voor stap wat er gaat gebeuren en leid je door het proces heen. Het is een unieke en bijzondere gebeurtenis die je niet snel meer vergeet!

Voor wie is Winterwoods?

Winterwoods is alles maar dan veel meer dan wat wij ervan verwacht hadden. Het is alles eromheen wat het overnachten in een yurt in Nederland bijzonder maakt. De bosrijke omgeving is prachtig, de crew is fantastisch en de activiteiten en de sfeer maken het compleet. Van vuurtjes stoken tot aan ontspannen tijdens een meditatiesessie met een handpan. Winterwoods is er voor iedereen die niet vies is van een beetje avontuur en het trekt voornamelijk stellen en groepjes vrienden van tussen de 20 en 45 jaar aan.

Wat kost Winterwoods en wanneer is het?

Winterwoods wordt elk jaar opgebouwd en is open van eind oktober tot eind maart. De prijs varieert en is afhankelijk van het boeken in het weekend of doordeweeks en met hoeveel personen je verblijft in de yurt. Een verblijf is al mogelijk vanaf €133.- per persoon. Alle activiteiten, uitgezonderd de zweethut, zijn bij de prijs inbegrepen. Bekijk de website van Winterwoods voor de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Meer reizen van Travelbase

Winterwoods is een concept van Travelbase die nog veel meer toffe reizen organiseren. Zo maakten wij al een roadtrip door Noorwegen met Nordic Nomads. Ook reden we de Amalfikust route in Italië met The Vespa Trip. De reizen van Travelbase zijn zo’n groot succes omdat het avontuurlijke georganiseerde reizen zijn waarbij je wel individueel en zelfstandig op pad gaat. Hieronder een aantal reizen die bij ons nog op ons wensenlijstje staan.