Roadtrip Noorwegen: dit is de ideale route door Noorwegen

Roadtrip door Noorwegen: tips voor een route in 1,2 of 3 weken

Van plan om een roadtrip door Noorwegen te maken met een auto, camper of (dak)tent? Dan ben je vast op zoek naar een geweldige route die je langs de meest prachtige plekken en bezienswaardigheden voert. Met zijn uitgestrekte lengte is Noorwegen het langste land van Europa, en het kan een behoorlijke uitdaging zijn om de perfecte rondreis te plannen. Om je op weg te helpen, delen we hier de ultieme route door Noorwegen, zodat je al in 1, 2 of 3 weken de mooiste plekken ontdekt. Deze auto rondreis beloofd avontuur, prachtige fjorden, ongelooflijke watervallen en ruige berglandschappen.

Wij hebben deze roadtrip door Noorwegen gemaakt met Nordic Nomads. In dit artikel delen we daarom de route die wij gevolgd hebben zodat jij die als inspiratie kan gebruiken. Omdat we zo enthousiast zijn delen we ook onze ervaringen met deze organisatie waarbij een uniek avontuur altijd voorop staat.

De mooiste route voor een roadtrip door Noorwegen

Vervoer voor deze rondreis door Noorwegen

Of je nu met de auto, camper of caravan wilt rondreizen door Noorwegen, het is allemaal mogelijk. De meeste mensen vliegen naar Noorwegen en huren ter plekke een auto, of ze maken de reis vanuit Nederland met eigen vervoer. Noorwegen is perfect ingericht voor kampeerders en als je een camper wilt huren, kijk dan eens op Goboony. Voor het huren van een auto in het buitenland vertrouwen we altijd op SunnyCars of RentalCars. Wij besloten het dit keer anders aan te pakken en kozen we voor een extra dosis avontuur door op pad te gaan met Nordic Nomads. Een unieke 7-daagse roadtrip door Noorwegen met een auto en daktent!

Roadtrip Noorwegen met Nordic Nomads

Als je ons al even kent, weet je dat we voorstanders zijn van het zelf organiseren van je reis. Maar soms komt er een uitzondering voorbij die je avontuurlijke hart sneller doet kloppen, en dat is precies wat Travelbase voor elkaar kreeg. Zij staan voor alles waar wij van houden: avontuur, beleving en een unieke manier van reizen die voorop staat. Travelbase organiseert verschillende reizen waarbij elke reis een aparte website heeft. Zo worden er vanuit Nordic Nomads roadtrips door Noorwegen en IJsland georganiseerd met een auto en daktent.

Als je met Nordic Nomads op pad gaat, hoef je je nergens zorgen over te maken. Zij regelen het vervoer, de campings en geven je zelfs een roadbook met de route en de stops. Hierbij zie je niet alleen de bekende highlights maar juist ook de onbekende plekken. De reizen vertrekken op vaste datums, en ongeveer 7 auto’s starten elke keer samen aan het avontuur. Je reist individueel, maar hebt ook de vrijheid om met elkaar op te trekken – precies zoals jij het wilt! Dus als avontuur en vrijheid jouw ding zijn, dan is een roadtrip door Noorwegen met Nordic Nomads de perfecte keuze.

Voorbeeld route voor een roadtrip door Noorwegen

Deze geweldige reisroute voert je langs de mooiste plekken van Noorwegen. Wij hebben deze reisroute in 7 dagen gevolgd en door de lange zomerdagen kon je echt veel zien in één dag. Als je liever wat rustiger aan doet en meer tijd wilt hebben om te wandelen, kun je er ook 2 weken over doen. En als je nog meer tijd hebt, kun je de route uitbreiden naar 3 weken en de beroemde hoogtepunten zoals Preikestolen meepakken.

Dag 1: Aankomst Bergen – Odda

Dag 2: Odda – Laerdal

Dag 3: Laerdal – Vågåmo

Dag 4: Vågåmo – Eidsvåg

Dag 5: Eidsvåg – Valldal

Dag 6: Valldal – Vassenden

Dag 7: Vassenden – Bergen

Bekijk deze route in Google Maps om een idee te krijgen van de rondreis door Noorwegen. Wanneer je de roadtrip maakt met daktent via Nordic Nomads krijg je elke dag een route doorgestuurd waarin alle tussenstops en bezienswaardigheden zijn verwerkt, super handig!

Dag 1: Van Bergen naar Odda

Deze roadtrip door Noorwegen begint in Bergen, waar je na een korte uitleg over de auto en de daktent vertrekt. Zodra je de weg oprijdt, zul je al snel de kenmerkende rode Noorse huizen en tunnels tegenkomen. Het avontuur is begonnen! Op dag 1 van de roadtrip leg je 132 kilometer af. Onderweg kom je langs prachtige plekken, zoals de indrukwekkende Fossen Bratte en de majestueuze Steindalfossen waterval. Ben je op tijd vertrokken? Maak dan zeker de in totaal 2,5 uur durende Bondhusvatnet Lake hike. Helaas moesten wij deze overslaan omdat we pas laat in de middag begonnen met rijden, maar volgens anderen is het een van de mooiste hikes van deze reisroute door Noorwegen.

Leuke tussenstops op de route

 • Fossen Bratte en Steindalfossen waterval
 • Bondhusvatnet Lake Hike

Dag 2: Van Odda naar Laerdal

Vanuit de Hardanger regio, die bekend staat om haar prachtige fjorden, watervallen en gletsjers, vervolg je de route. Op dag 2 staat er 270 kilometer op het programma, dus het is aan te raden om vroeg op pad te gaan. De eerste stop op de route is de Skjervefossen waterval, waar je een leuke wandeling kunt maken. Vergeet zeker niet om even naar het toilet te gaan, want daar wacht je een mooi uitzicht. Naast alle mooie plekken om te stoppen, is vooral de route zelf met de prachtige natuur onderweg datgene wat dit gedeelte van de route door Noorwegen zo bijzonder maakt.

Leuke tussenstops op de route

 • Skjervefossen waterval + toilet
 • Bierproeverij bij Ægir microbrewery in Flåm
 • Otternes Bygdetun
 • Lunchen bij Marianne Bakeri & Kafe in Aurland
 • Øye Stave Church en Borgund Stave Church
 • Stegastein uitzichtpunt

Dag 3: Van Laerdal naar Vågåmo

Op dag 3 staat er 150 kilometer op het programma en trek je, nu je wat meer aan de auto gewend bent, de bergen in. Het landschap wisselt zich af met slingerende bergwegen en verlaten, uitgestrekte vlaktes. Stap uit bij Valdresflye 1389, een mooi café met een glazen raampartij, waar je een heerlijke wafel kunt bestellen. Na alle haarspeldbochten is het tijd om een wandeling te maken. De Hulderstigen hike is een route langs mooie meren en rivieren. Voor de hele wandeling heb je ongeveer twee uur nodig.

Leuke tussenstops op de route

 • Rjupa uitzichtpunt
 • Valdresflye 1389 (DNT Flye 1389)
 • Hulderstigen Hike
 • Stuttgonfossen waterval
 • Ridderspranget kloof
 • Kaneelbroodje eten bij Bakery in Lom AS

Dag 4: Van Vågåmo naar Eidsvåg

Tijdens de roadtrip door Noorwegen met Nordic Nomads kun je ook één of meerdere activiteiten uitkiezen. Wij kozen ervoor om op dag 4 mee te gaan met Canyoning, een verfrissende en spannende activiteit waarbij je gaat klimmen, springen van grote hoogtes en glijden van natuurlijke rotsglijbanen. Het is een waanzinnige activiteit waarbij je ongetwijfeld grenzen gaat verleggen. De route die je vandaag rijdt, is weer spectaculair, omgeven door hoge bergen, stromende rivieren en watervallen.

Leuke stops op de route

 • Observatiepaviljoen Snøhetta
 • Mågålaupet rivier die door de Augengneisses kloof stroomt
 • Mardalsfossen waterval

Dag 5: Van Eidsvåg naar Valldall

Op dag 5 is het tijd om een ander landschap te bewonderen, je gaat namelijk de Atlantic Road rijden. Deze prachtige route loopt langs de kust en verbindt eilandjes met indrukwekkende bruggen. Op verschillende plekken krijg je de kans om uit te stappen en een kleine wandeling te maken.

Na het verkennen van de prachtige kust is het nu tijd voor een van de meest adembenemende routes in Noorwegen: de Trollstigen. Ook bekend als Road 63, neemt deze weg je mee langs majestueuze fjorden, om je vervolgens mee te voeren naar ruige berglandschappen. De weg slingert zich door uitdagende haarspeldbochten, helemaal tot aan het adembenemende Trollstigen Foothill Viewpoint. Hoewel dit een toeristisch gedeelte is, is het wel één van de mooiste routes tijdens de roadtrip door Noorwegen. Om de drukte te ontvluchten, kun je een korte wandeling maken naar het Bispevatnet meer maken.

Leuke stops op de route

 • Wandeling bij Eldhusøya
 • Farstadsanden hike
 • Klimmen naar Rampestreken uitzichtpunt
 • Trollstigen Foothill Viewpoint
 • Gubrandsjuvet ravijn

Dag 6: Van Valldal naar Vassenden

Dag 6 is de laatste echte roadtrip dag waarbij je 210 kilometer gaat afleggen. En als je denkt dat je alle verschillende landschappen van Noorwegen al hebt gezien, dan staat deze dag klaar om je opnieuw te verbazen met de verrassende natuur die je zult tegenkomen. In een mum van tijd zul je weer vele haarspeldbochten doorkruisen en kom je langs een aantal uitzichtpunten waar je zeker wilt uitstappen. Zo kom je langs het bekende Geiranger fjord. Daarna verandert het landschap weer compleet en rijd je via grote hoogte langs gletsjers en meren waar zelfs in de maand juli ijsschotsen in drijven.

Leuke stops op de route

 • Ørnesvingen viewpoint
 • Geiranger wandelroute
 • Flydalsjuvet

Dag 7: Van Vassenden naar Bergen

Op de laatste dag is het tijd om de stad Bergen te bezoeken. Deze stad heeft een onmiskenbaar charmant karakter dankzij de kleurrijke houten huizen, gezellige haven en beboste bergen op de achtergrond. Bergen ademt een ontspannen sfeer en doordat het geen grote stad is, is alles gemakkelijk te belopen. Loop zeker even door het oude wijkje Bryggen en neem bij lekker weer de kabelbaan om de berg Fløyen op te gaan. Heb je trek gekregen? Sluit in de rij aan bij Trekronen waar je een overheerlijke hotdog haalt. oor een ontspannen momentje in een gezellig café zijn Solros Cafe en Godt Brød Bakery de perfecte keuzes.