Visum aanvragen voor Cambodja? Dit zijn onze tips!

Visum aanvragen Cambodja Tips

Ga je op reis naar Cambodja en vraag jij je af of je vooraf een visum moet aanvragen? In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt voor visumaanvragen voor Cambodja. Hier geven we je tips hoe en waar je je aanvraag kunt doen. Daarnaast delen we onze persoonlijke ervaringen hoe het aanvragen van ons visum bij de grensovergang is verlopen en waar je op moet letten. Dit zijn onze tips voor je aanvraag!

Welk soort visum voor Cambodja heb je nodig?

Als reiziger kan je voor Cambodja gebruik maken van het 30-dagen visum. Het visum is eenmalig te verlengen met nog eens 30 dagen. Je kunt dus niet meer dan 60 dagen aaneengesloten in Cambodja verblijven. Je kan er wel voor kiezen om Cambodja te verlaten en opnieuw een 30-dagen visum aanvragen.

Wat heb je nodig voor het aanvragen van een visum voor Cambodja? 

Voordat je de prachtige stranden van de bezienswaardigheden van Kampot of Battambang kunt verkennen, moet je je visum in orde hebben. Maar wat heb je precies nodig en hoeveel kost het?
 
Dit heb je nodig:

  • Een geldig paspoort dat ten minste zes maanden geldig is na je geplande vertrek uit Cambodja.
  • Een recente pasfoto (voor een online aanvraag hoeft dit geen officiële foto te zijn).
  • Het (ingevulde visumaanvraagformulier), online of het formulier dat je ter plaatse krijgt en moet invullen.
  • De visumkosten in dollars voor een aanvraag ter plekke (een online aanvraag kan je in het Nederlands indienen en in euro’s met iDeal betalen).

Zorg ervoor dat je aan alle visumvoorwaarden van Cambodja voldoet. Check via deze link de voorwaarden voor het online visum Cambodja en de toegestane inreis-locaties.

Hoeveel kost een visum voor Cambodja?

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de manier hoe je je aanvraag indient. In het algemeen kan je uitgaan van 36 dollar voor een toeristenvisum die 30 dagen geldig is. Wanneer je de aanvraag via het online formulier van een visumbureau regelt betaal je hiernaast ongeveer €30,- aan servicekosten. Wanneer je over land naar Cambodja reist en bij de grens je reistoestemming regelt, kan het zomaar zijn dat de douaneambtenaren een paar dollars extra vragen voor een stempel.

Hoe vraag je je visum aan?

Nu je weet welke documenten je nodig hebt en hoeveel het visum kost, is het tijd om te beslissen hoe je deze toestemming wilt aanvragen. Er zijn drie verschillende opties die we hieronder behandelen.

Zelf je visum regelen

Dit is de meest directe en goedkoopste optie. Bij aankomst op de luchthaven van Phnom Penh of Siem Reap of bij de grensovergang kun je je visum aanvragen. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij je hebt zoals je paspoort, pasfoto en de benodigde dollars in cash. Een andere optie is om een e-visa aan te vragen via de officiële website van de Cambodjaanse overheid. Na 3 werkdagen krijg je bij goedkeuring je visum in je email. Zorg ervoor dat je deze uitgeprint meeneemt. Let er wel op dat je niet bij elke grensovergang met je e-Visum het land kan binnenkomen.

Via een visumbureau

Als je de stress van het regelen van je visum bij aankomst wilt vermijden, kun je gebruikmaken van een visumbureau. Deze bureaus nemen de aanvraag grotendeels voor je uit handen. Natuurlijk worden er wel servicekosten gerekend voor hun diensten, zoals ook hulp bij je aanvraag of bijvoorbeeld ook 24-uurs ondersteuning, maar hiermee maak je je aanvraag voor jezelf wel het meest zorgeloos. Vraag gelijk je visum Cambodja aan!

Visum aanvragen voor Cambodja bij de grensovergang

Wil je over land reizen naar Cambodja vanuit Thailand of Laos? Dan werkt dat in principe hetzelfde als dat je je visum aanvraagt bij de douane bij de luchthaven. Toch gaan er geruchten over corrupte zaken. Wij reisden van Thailand naar Cambodja over land en deden onze aanvragen ter plekke. We boekten een shuttle vanuit Thailand naar Cambodja met 12Go en reisden van Koh Chang naar Koh Rong Samloem. De chauffeur neemt de leiding tijdens de grensovergangen en geeft aan wat je moet doen. Het visum kost dan nog altijd 36 dollar alleen kan het wel zo zijn, afhankelijk van wie je treft, dat ze wat extra dollars vragen die ze in hun eigen zak stoppen. Nadat je een stempel hebt gekregen in je paspoort, kan je reis door Cambodja echt beginnen!  

In dit artikel hebben we je voorzien van de belangrijkste informatie om je visum voor Cambodja aan te vragen. Of je nu kiest voor de optie bij aankomst of via een visumbureau, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent om volop van je avontuur in Cambodja te genieten.