7 toffe tips voor Koh Rong Samloem in Cambodja

Tips voor Koh Rong Sanloem in Cambodja - Wat te doen en bezienswaardigheden

Koh Rong Samloem is de ideale tropische bestemming in Cambodja om te relaxen. Het eiland Koh Rong Samloem is het ‘kleine zusje’ van het grotere bekende eiland Koh Rong. Op Koh Rong Samloem kan je genieten van heerlijke stranden. Gek veel is er niet te doen en toch kan je er zo drie dagen goed vermaken met een snorkeltrip, wandelingen door de jungle en het ontdekken van de mooiste stranden. Het eiland is opgedeeld in twee gebieden om te verblijven, Saracen Bay en M’Pai Bay. De verschillen hiertussen, wat te doen en waar te verblijven op Koh Rong Samloem delen we in dit uitgebreide artikel. Lees verder voor onze tips voor Koh Rong Samloem in Cambodja!

De 7 leukste tips voor Koh Rong Samloem

Koh Rong of Koh Rong Samloem?

De meeste reizigers die door Cambodja reizen moeten een afweging maken tussen Koh Rong of Koh Rong Samloem, welk eiland is leuker? Het verschil tussen de eiland zit vooral in de modernisering. Waar je op Koh Rong mooie resorts hebt en het meer levendig is, hangt er op Koh Rong Samloem een laid back sfeertje en is het iets meer back to basic. Een ander verschil is dat de afstanden op Koh Rong groter zijn en je met de scooter op pad moet. Koh Rong Samloem is klein en alles is op loopafstand. Beide eilanden zijn tropisch mooi dus wat stranden betreft zit je sowieso goed.

Onder de Nederlandse reizigers hebben wij een poll losgelaten met welk eiland leuker is om te bezoeken en daar kwam zonder twijfel Koh Rong Samloem het beste uit de bus. Achteraf waren wij toch ook benieuwd naar Koh Rong omdat het lijkt alsof daar meer tropische stranden met palmbomen zijn. Om jou een idee te geven wat er te doen is op Koh Rong Samloem hebben we deze blog geschreven. Of je nu Koh Rong of Koh Rong Samloem kiest, volgens ons is er geen verkeerde keuze.

M’Pai Bay

M’Pai Bay is een klein vissersdorpje in een baai aan de noordkant van het eiland. Hier kan je een glimp opvangen van het authentieke Cambodjaanse eilandleven. De hele dag spelen er kinderen in de stoffige straten en krijg je een kijkje waar iedereen zich op een dag mee bezig houdt. Wanneer de zon ondergaat wordt er op het lokale strand standaard een potje voetbal gespeeld. Leuk om aan mee te doen! M’Pai Bay staat vooral bekend vanwege het laid back sfeertje en de leuke hostels en restaurantjes.

Saracen Bay

Dit heerlijk langgerekte strand heeft witter dan wit zand en het water is ongekend blauw. Hoewel het strand omgeven is met restaurantjes en bungalows, is het niet over ontwikkeld met extreme resorts. In de avond staan de barbecues te roken en kan je genieten van de vangst van de dag. Saracen Bay is ook het vertrekpunt naar Lazy Beach, Sunset Beach en de hike naar The Old Lighthouse.

Vervoer tussen M’Pai Bay en Saracen Bay

Tussen M’Pai Bay en Saracen Bay zijn geen wegen. Hierdoor is de enige manier van vervoer tussen deze twee plekken de boot. Er is een speciale taxi boot die om de zoveel uur vaart. Er zijn verschillende winkels die kaartjes verkopen, die je herkent aan de taxi boot borden. Een enkele rit kost 5$ US dollar per persoon. Zorg er wel voor dat je voor de terugweg om 16.30 uur op de pier klaar staat want de laatste boot vertrekt rond 17.00 uur.

Bekijk de zonsondergang bij The Cliff

Leuk om te doen op Koh Rong Samloem is relaxen bij The Cliff. Het is nog specialer om er te zijn wanneer de zon ondergaat. The Cliff ligt wat hoger op de heuvel waardoor je een mooi uitzicht hebt over de zee. Ga zeker wat eerder in de middag die kant op want er loopt een pad naar beneden die uitkomt bij een mooie snorkelspot.

Brunchen bij Seapony

Een echte food hotspot op Koh Rong Samloem is Seapony. Omdat het eiland back to basic is hadden wij niet gedacht dat we zo’n leuk restaurant als Seapony tegen zouden komen. Dit is dé spot om te ontbijten of te lunchen! De koffie is lekker en je kunt er vanalles krijgen zoals smoothiebowls, pannenkoeken, burrito’s en verrukkelijke bagels. Gelukkig zijn de prijzen erg goed want voor twee gerechten en twee koffie betaalden wij rond de tien euro. Wij waren hier elke dag wel te vinden, behalve op dinsdag want dan zijn ze helaas gesloten.

Chillen bij Lazy Beach

Koh Rong Samloem is zo klein dat je wandelend naar het mooie Lazy Beach kunt. Er loopt maar één weg naartoe en dat is vanuit Saracen Bay. De route staat goed aangegeven en het is ongeveer 25 minuten lopen. Zoek een lekker plekje uit en het genieten kan beginnen! Goed om te weten is dat er maar één restaurantje is om wat te eten en drinken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om water en snacks mee te nemen.

Zwemmen met lichtgevend plankton

Iets wat bijzonder is om te doen op Koh Rong Samloem is zwemmen met lichtgevend plankton. Het plankton is met het blote oog vrijwel niet te zien maar wanneer het (pik)donker is geeft het plankton bij beweging licht. Een magisch natuurverschijnsel om te zien! Hoewel er speciale tourtjes worden aangeboden, is de lichtgevende plankton ook prima zelf te vinden om Koh Rong Samloem. Loop vanaf het strand bij M’Pai Bay rechts de brug over. Na een stukje wandelen kom je bij het strand en aan de linkerkant zie je rotsen. Dit is de plek waar je de meeste kans hebt om dit bijzondere spektakel mee te maken. Het lichtgevende plankton is het beste te zien wanneer er weinig maanlicht is. Daarnaast moet het water wel in beweging zijn om het goed waar te nemen. Neem dus zeker een duik of loop door het ondiepe water.

Andere leuke dingen om te doen op Koh Rong Samloem

  • Maak een tripje naar Koh Rong en verken het eiland
  • Ga mee met een snorkeltour
  • Hike in een uur naar The Old Lighthouse
  • Bekijk de zonsondergang bij Sunset Beach

Tips om te verblijven op Koh Rong Samloem

Zoals eerder genoemd heb je de keuze om in M’Pai Bay of bij Saracen Bay te verblijven. Bij Saracen Bay heb je meer resorts en kan je heel gemakkelijk hiken naar Sunset Beach, Lazy Beach en The Old Lighthouse. Daarnaast is het er in de avond wat gezelliger. Bij M’Pai Bay heb je weer andere mogelijkheden zoals zwemmen met lichtgevend plankton en The Cliff. Het enige vervoer tussen deze twee plekken is de boot. Wij raden aan om de keuze af te laten hangen van de accommodatie waar je graag wilt overnachten. Er zijn een aantal hele toffe accommodaties om te verblijven op Koh Rong Sanloem. Hieronder de beste tips!

  • Onederz: ligt direct aan het strand van Saracen Bay en er hangt een gezellige sfeer. Je hebt de keuze uit een dorm of een privé kamer.
  • Lazy Bones: hier hangt een lekkere laid back sfeer. Er zijn een aantal houten huisjes en een fijne algemene ruimte om te chillen.
  • Dahlia Guesthouse: je wilt hier alleen al heen doordat Dahlia Guesthouse gerund wordt door de Nederlandse Ellen. Dit is een ontzettend fijne plek!
  • Bamboo Jam: deze vrolijke gekleurde houten bungalows vind je op het strand van Saracen Bay. Een groot voordeel is dat er een heerlijk ontbijt inclusief is.
  • Saracen Bay Resort: een top accommodatie aan een heel mooi stukje strand. Op het strand staan ook heerlijke ligbedden waar je als gast gebruik van mag maken.

Check ook deze blog voor tips voor de beste hostels en hotels in Cambodja!

Hoe kom je op Koh Rong Samloem?

Om op Koh Rong Samloem te komen pak je de boot vanuit Sihanoukville. De meeste mensen reizen naar Sihanoukville vanuit Bangkok in Thailand of vanuit Phnom Penh of Kampot in Cambodja. In Sihanoukville koop je een kaartje bij de pier of makkelijk vooraf via 12Go Asia. Voor een retour met de speedboot betaal je 25$ US dollar per persoon. Let op dat G.T.V.C de enige speedboat is die stopt bij M’Pai Bay.