7 leukste dingen om te doen in Battambang in Cambodja

Wat te doen in Battambang in Cambodja: tips en bezienswaardigheden

Van plan om door Cambodja te reizen? Dan heb je vast al gehoord van Kampot en Siem Reap maar is het misschien voor het eerst dat je over Battambang leest. Dat is niet zo heel gek want Battambang is een bestemming die maar weinig voorkomt in reisroutes door Cambodja. Hoewel het de tweede grootste stad is in Cambodja, voelt het zeker niet zo aan. Vooral in de omgeving zijn er leuke dingen om te doen. Zo kan je een hilarisch ritje op een bambootrein maken en is er elke dag een spektakel te bekijken waarbij duizenden vleermuizen een grot uit vliegen. Kortom, wanneer je de tijd hebt in Cambodja is dit een bestemming waar je 2 dagen voor uit wilt trekken. Bekijk hier onze tips met de leukste dingen om te doen in Battambang, Cambodja!

Tips voor wat te doen in Battambang, Cambodja

Maak een ritje met de iconische bambootrein

Een van de leukste dingen om te doen in Battambang is een ritje maken met de iconische bambootrein. Na de oorlog waren er nog maar weinig wegen over en dit was een slimme manier om goederen en mensen te vervoeren. De bamboetrein is een geïmproviseerd voertuig gemaakt van een platform van bamboe op wielen. Grappig is dat als je een ander voertuig passeert, het treintje met de minste passagiers van het spoor wordt gehaald en daarna weer in elkaar wordt gezet om verder te rijden. Onderweg zoeft het platteland aan je voorbij waarbij je uitzicht hebt over rijstvelden en lokale mensen die in de velden werken. Hoewel de hele ervaring korter duurt dan je verwacht, is het de 5 dollar per persoon zeker waard.

Doen in Battambang: Bat Cave

Elke dag vlak voor zonsondergang verzamelen heel veel mensen zich bij de zogenoemde Bat Cave in Battambang voor een bijzondere gebeurtenis. Iedereen staart omhoog voor het moment dat er miljoenen vleermuizen hun grot verlaten op zoek naar eten. Er vliegen zo ontelbaar veel vleermuizen de grot uit dat dit spektakel zeker 20 minuten duurt. Zorg dat je er rond 17:15 uur bent zodat er nog een stoel vrij is. Je mag namelijk een plekje claimen wanneer je een drankje koopt. Hier kan je rustig wachten tot hét moment dat de vleermuizen zich laten zien.

Ga mee met een mountainbike tour en ontdek Battambang

Wil je het echte Battambang zien? Ga dan mee op een mountainbike tour. Hierbij doorkruis je de stad en het platteland en fiets je langs bekende bezienswaardigheden in Battambang. Maar neemt de gids je juist mee buiten de gebaande paden. Zo zie je dingen van Battambang die je anders nooit had gezien. Dit is een superleuke fietstour in Battambang!

Bezoek Wat Samrong Knong Tempel

Wat Samrong Knong is een van de oudste tempels in Battambang en een bezoek waard. Maar weinig reizigers weten deze tempel te vinden en om die reden zal je vaak de enige zijn die tussen de monniken loopt. Het is leuk om hier even rond te struinen en alle details van de tempels te bekijken.

Probeer Bamboo Sticky Rice

Afhankelijk van de route die je rijdt naar Wat Samrong Knong zal je langs een aantal stalletjes rijden die met iets bijzonders bezig zijn. Maak een stop bij een van de kraampjes om het traditionele gerecht Bamboo Sticky Rice te proeven. Dit gerecht is niet zomaar iets. Het is namelijk zoete heerlijke kleefrijst gemaakt van voorgeweekte rijst, zwarte bonen, kokosmelk en suiker. Dit alles stoppen ze in een bamboo stam en koken ze tot het gaar is om te eten. Na alle sticky rice in Thailand is dit weer iets heel anders en een must om te doen in Battambang.

Verken het platteland

Het is erg leuk om een fiets of scooter te huren en de omgeving van Battambang te verkennen. Cambodja bestaat het grootste gedeelte uit platteland. Als je Battambang uit fietst zal je daarom snel uitkomen tussen de groene rijstvelden en koeien. De wegen veranderen in stoffige paden en onderweg kom je locals tegen die het maar wat leuk vinden om jou tegen te komen en vriendelijk naar je lachen en zwaaien.

Tips om te eten in Battambang

Hoewel Battambang nog niet zo bekend is onder reizigers zijn er wel een aantal leuke restaurantjes te vinden. Wat ons opviel in Cambodja is dat er veel initiatieven zijn om goede doelen te steunen of zelfs de kwetsbare groep aan het werk te helpen. Vergeet daarom geen fooi achter te laten! Dit zijn onze tips voor food hotspots in Battambang.

  • Coconut Lyly: bij dit restaurant kan je typisch Cambodjaanse gerechten eten zoals Lok Lak.
  • Nary Kitchen: ook een tentje waar je goed lokaal kunt eten maar waar je ook een cooking class kunt volgen. Wij hebben hier heerlijke Amok op.
  • Cafe HOC: ga hierheen voor een uitgebreid ontbijt van twee vers gebakken bagels, fruit, yoghurt, ei en koffie, wat je al scoort vanaf €2,50.
  • Kinyei Cafe: zin in een goede koffie? Dan is dit de spot!
  • Jaan Bai: iet wat prijziger maar het eten is goed en de kaart is uitgebreid.

Waar verblijven in Battambang

Zoals op de meeste plekken in Cambodja zijn de accommodaties erg basic. Dit is niet anders in Battambang. In Cambodja kozen wij vaak voor een homestay omdat het vaak goedkoop is en het gerund wordt door vriendelijke families. Zo is in Battambang Lotus Blanc een aanrader. Het ligt net buiten het drukke gedeelte van de stad en er is een gratis pick-up service vanaf de bus drop off punt. Hoewel de bedden wat hard zijn, hebben wij alsnog heerlijk kunnen slapen. De eigenaren zijn ontzettend vriendelijk en helpen je graag met alles. Check ook dit artikel voor meer tips om te overnachten in Cambodja!

Vervoer naar Battambang in Cambodja

Hoe kom je in Battambang? Het meest logische is om Battambang te bezoeken vanuit Siem Reap of Pnom Penh, het ligt er namelijk tussenin. Vanuit Pnom Penh duurt de busreis zo’n 6 uur. Een ticket scoor je online via 12Go Asia of in Pnom Penh zelf. Vanuit Siem Reap zijn er twee opties om in Battambang te komen. Of je pakt de bus die er hooguit 3 uur over doet of je pakt de boot die er zeker 7 uur over doet. De boot is natuurlijk een geweldige ervaring en is een beleving op zich. In eerste instantie wilden wij dit doen tot we erachter kwamen dat het water heel laag stond vanwege het droge seizoen. Hierdoor was het de ticketprijs 30 dollar niet waard. Wanneer het water hoger staat moet het een mooie tocht zijn!