Wat te doen op Texel: 9 originele ideeën en tips

Leuke dingen om te doen op Texel: bezoek de vuurtoren

Texel is een heerlijk eiland voor een weekend of midweekje weg. Het eiland is makkelijk te bereiken met de boot vanuit Den-Helder binnen 20 minuten. Zodra je Texel oprijdt voelt het als vakantie en lijkt het even alsof je helemaal niet in Nederland bent. Je vindt er eindeloos veel weilanden met schapen, kilometerslange stranden en chille strandtenten. Wat zijn leuke dingen om te doen op Texel? In deze blog delen we leuke ideeën en tips wat te doen op Texel tijdens een weekendje weg in corona tijd. Dit zijn vaak ook nog eens heel goedkope of gratis dingen om te doen.

9 leuke dingen om te doen op Texel (ook in corona tijd)

Uniek uitje op Texel: Oesters rapen

Je houdt ervan of niet: oesters! De Oude Oesterhaven op Oost was in de 18e eeuw het kloppende hart van de oester en zeewierhandel. Het is bijna onvoorstelbaar dat het vroeger een drukke bedoeling was en dat Texel het ‘Mekka’ was voor de oesterhandel. Op zoek naar een origineel uitje op Texel? Tijdens een wandeling met Jan ‘de Oesterman’ vertelt hij je over het vroegere Texel en legt hij alles uit over het rapen en open maken van een oester. Natuurlijk is de tour niet compleet zonder de oesters zelf te proeven onder het genot van een lekker champagne biertje. Het uitje boek je bij Op Oost voor €35.- per persoon. Goed om te weten: het oester rapen is ook te boeken als je niet verblijft bij Op Oost.

Huur een fiets en ga op palentocht

Wie al eens op Texel is geweest herinnert zich maar al te goed de vele fietsen. En dat is niet voor niks; Texel is bij uitstek een fietseiland. Je hebt hier namelijk 140 kilometer aan fietspaden door de duinen, bos, strand en weilanden. De strandtenten op Texel zijn bijna allemaal genummerd met de naam ‘Paal’ en dan een cijfer. Onze favoriet is Paal17 of Paal 21 waar ze de lekkerste borrelplanken hebben. Hoe leuk is het om alle strandtenten langs te gaan? Huur een fiets, e-bike of tandem bij een van de vele fiets verhuurders en ga op palentocht. Een normale fiets huur je al vanaf €11.- per dag en een e-bike vanaf €22.- Het kan flink waaien op Texel en om het leuk te houden zouden wij een e-bike aanraden.

Breng een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij

Ben je op zoek naar wat je kan doen bij regen op Texel? Dan is een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij een goed idee. Op veel terrassen in Nederland staat het Texelse bier op de kaart maar hoe leuk is het om bij de brouwerij zelf meer te leren over het bier? In het Proeflokaal of buiten op het terras kun je zelf de bieren proeven. Vanwege corona is het niet mogelijk om een rondleiding te krijgen en daarom leer je via een filmpje hoe het proces van bier maken werkt. De kosten voor het bezoek zijn €12,50 per persoon.  

Maak een wandeling door natuurgebied de Slufter

Natuurgebied de Slufter

Het duingebied de Slufter is een aanrader voor een wandeling. Het Noordzeewater heeft hier vrije toegang en na een flinke bui staat het vol met water. Het gebied trekt veel bijzondere vogels en daarom is deze plek in trek onder vogelaars. Maar ook de simpele reiziger kan hier zijn hart ophalen. Het gebied is ontzettend mooi en tijdens een wandeling kom je vaak een stel prachtige paarden tegen. Onderweg wat drinken? Wandel dan in de richting van Paal 21 voor een pauze.

Te doen op Texel: ga hardlopen of skeeleren langs de kust

De wegen op Texel zijn vaak goed geasfalteerd en daarom perfect voor een skeelertocht. Ga vroeg in de ochtend en je hebt de oneindige wegen helemaal voor jezelf. Onderweg word je begroet door de vele schapen. Ben je op Texel in april of mei? Dan kom je ook veel lammetjes tegen. Op het eiland kan het flink waaien. Let er daarom op dat je een dag uitkiest met weinig wind. Wij sliepen bij ‘Op Oost’ en skeelerden vanaf daar links de dijk op om via Oosterend weer terug te skeeleren. De route check je hier en is 7,5 kilometer lang. Wil je een langere route? Bekijk dan deze skeelerroute.

Bezoek de rode vuurtoren van Texel

Je ziet hem al van ver: de rode vuurtoren van Texel. Een bezoek aan de vuurtoren mag niet ontbreken tijdens je trip. De vuurtoren staat in het Noordelijkste puntje van Texel. Je hebt bij de vuurtoren voldoende ruimte om de auto of fiets te parkeren. De vuurtoren is van de buitenkant alleen al erg mooi maar je kan ook via zes verdiepingen de toren beklimmen. Een ticket koop je vooraf online voor €5.- Helaas is de toren nu gesloten vanwege corona.

Wat te doen op Texel: fiets de Texelse bloemenroute

Wist je dat er ontzettend veel bloemenvelden te vinden zijn op Texel? Zo zie je op veel plekken op het eiland tulpen, narcissen en hyacinten groeien. De bloemenvelden staan in april en mei in bloei en dan op z’n mooist. Met deze fietsroutes fiets je langs velden vol met kleurrijke vrolijke bloemen. De Zuidelijke fietsroute is 34 kilometer en de Noordelijke fietsroute 27 kilometer. Wij raden de Noordelijke fietsroute aan omdat je dan ook langs de bekende rode vuurtoren komt.  

Maak een strandwandeling

Het Texelse strand is ongeveer 30 kilometer lang en perfect voor een flinke strandwandeling. Vanaf de rode vuurtoren heb je een prachtig lang en groot strand om te wandelen. Of maak een wandeling van strandtent naar strandtent.

Overnacht bij Gastrofarm Op Oost Texel

Op Oost Texel is de perfecte plek voor iedereen die opzoek is naar dat beetje extra. Er zijn in totaal 12 kamers en eromheen vind je een enorme tuin met groenten, kippen en 2 pauwen. De verschillende kamers zijn allemaal fijn maar de één heeft net wat meer luxe dan de ander zoals een fijn ligbad. Het eten wordt vers bereid met producten uit eigen tuin of uit de buurt. De gerechten zijn geïnspireerd op de natuur en allemaal ontzettend verfijnd en met aandacht voor detail.

Op zoek naar meer inspiratie voor Nederland? Check dan onze andere artikelen over Nederland!