Dit is de ideale reisroute voor een roadtrip door Slovenië + tips

Reisroute roadtrip Slovenie voor 1 of 2 weken inclusief dagplanning

Slovenië is een ontzettend veelzijdig land met bergen, meren, een wijnregio en een kustplaatsje. Voor ieder wat wils! Het land is half zo groot als Nederland en daarom perfect voor een korte roadtrip of combineer het land met een extra bestemming zoals Kroatië. Omdat Slovenië redelijk klein is zijn veel bezienswaardigheden en mooie plekken goed te combineren op één of meerdere dagen. Vlieg vanuit Nederland in een paar uur naar Ljubljana en huur daar een auto. Natuurlijk kun je ook vanuit Nederland naar Slovenië rijden. Vaak is Bled een handige eerste bestemming. Een roadtrip door Slovenië is ontzettend tof en daarom delen we onze favoriete reisroute met dagplanning en tips.

Onze favoriete route voor een roadtrip door Slovenië + tips

Voorbeeld reisschema met dagplanning roadtrip Slovenië

Slovenië is perfecte bestemming voor een roadtrip. Of je dit nu met de auto doet vanuit Nederland of vliegt op de hoofdstad Ljubljana en daar een auto huurt. Zelf maakten wij een korte rondreis door Slovenië van 7 dagen. In 7 dagen kan je veel zien maar neem meer de tijd als je het rustiger aan wilt doen. We delen een dagplanning voor een week maar deze is ook uit te breiden naar een reisroute voor 2 of 3 weken. Bekijk hier de route in Google Maps!

Dag 1: Aankomst Ljubljana – overnachten Bled

Dag 2: Meer van Bled  – overnachten Bled

Dag 3: Meer van Bohinj en rijden naar Most na Soca – overnachten Most na Soca

Dag 4: Vrsic Pass en Zelenci – overnachten Most na Soca

Dag 5: Langs de Soca River via Kanal richting regio Brda – overnachten Smartno

Dag 6: Via kasteel Predjama naar Ljubljana rijden – overnachten Ljubljana

Dag 7: Verkennen Ljubljana en vertrek

Auto huren in Slovenië? Bekijk hier onze tips voor het huren van een auto in het buitenland.

Meer van Bled

Het meest bekende plekje van Slovenië is het sprookjesachtige meer van Bled. Vanaf het vliegveld is het meer van Bled maar 30 minuten rijden en daarom perfect voor de eerste overnachting. Een van de mooiste uitzichtpunten vind je na 20 minuten omhoogklimmen naar uitzichtpunt Ojstrica. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over het meer van Bled en het eilandje met daarop de Maria Hemelvaartskerk. Verken Bled ook met een wandeling rond het meer of huur een bootje. Ben je benieuwd hoe je bij uitzichtpunt Ojstrica komt? Bekijk dan onze tips voor het meer van Bled!  

Meer van Bohinj (tussenstop)

Naast Bled is het meer van Bohinj een steeds populairdere plek om naartoe te gaan. Sommige mensen gaan hier juist naartoe omdat het een stuk rustiger is dan Bled. Wij vonden het bij het meer van Bohinj erg druk met zonaanbidders en watersporters. Dat neemt niet weg dat ook het meer van Bohinj prachtig is. Huur vroeg in de ochtend een kano om het meer op te gaan voor een waanzinnig avontuur. Wil je het meer van Bohinj van boven bekijken? Laat je dan omhoog brengen met Kabelbaan Vogel en maak een mooie wandeling.

Most na Soca

Na de 2 wonderschone meren is het tijd om je reisroute te vervolgen en de bergen in te gaan. Most na Soca is daar de perfecte uitvalsbasis voor. De plaats ligt redelijk in de buurt van het Triglav Nationaal Park maar je kunt er ook voor kiezen om iets door te rijden naar Bovec. De omgeving van Most na Soca staat bekend om de felblauwe rivier de Soca. De 16 kilometerslange Soca Trail is een van de bekendste wandelingen langs de Soca rivier. Vanuit Most na Soca maak je een mooie roadtrip door de bergen en rijd je na een tussenstop bij Zelenci de bekende Vrsic Pass. Toe aan een uitdagende hike? Bovenaan de Vrsic Pass parkeer je de auto en loop je een 7.5 km lange hike naar de Slemenova Spica. Trek wel een stel goede wandelschoenen aan omdat je een steil gedeelte met kiezelsteentjes moet beklimmen.

Wijnregio Brda

Vervolg de roadtrip door Slovenië richting de wijnregio Brda. Maak een tussenstop in het kleurrijke dorpje Kanal om koffie te drinken met wat lekkers bij Rafaelo. Hier heb je een mooi uitzicht op de brug met de gekleurde huisjes op de achtergrond. Rij daarna door richting wijnregio Brda. Overnacht in het middeleeuwse dorpje Smartno. De regio wordt vaak vergeleken met Toscane en wij begrijpen waarom. Je vindt hier namelijk prachtige wijnvelden, knusse dorpjes en goed eten. Beklim de Gonjace toren voor een mooi uitzicht en boek een wijnproeverij bij Klet.

Kasteel Predjama (tussenstop rondreis Slovenië)

Kasteel Predjama is een perfecte tussenstop voor wanneer je van Smartno naar Ljubljana rijdt. Niet alleen omdat je er simpelweg langs rijdt maar ook omdat dit sprookjesachtige kasteel een bezoek waard is. Het kasteel is uniek omdat hij half in een rots gebouwd is, bijzonder dus! Het imponerende gebouw is van de buitenkant alleen al erg mooi maar vanbinnen schijnt het ook indrukwekkend te zijn. Zelf bekeken we het kasteel alleen van buiten. Als je Predjama van binnen wilt bekijken kost een kaartje €13,80. Het kasteel is ook goed te combineren met de Postojna Cave.

Hoofdstad Ljubljana

Klein maar ontzettend fijn: dat is hoe wij de hoofdstad van Slovenië omschrijven. Het is een lieflijk stadje waar je je prima een dag vermaakt. Struin door de straatjes en eet een Bled Cream Cake op een van de vele terrassen. Een van de hoogtepunten van Ljubljana is het bezoeken van kasteel Ljubljanski Grad. Het kasteel ligt wat hoger waardoor je er een stukje voor moet klimmen maar er is ook een kabelbaan die je omhoog brengt. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Tip: parkeer je auto bij Tivoli Park voor maar €0,80 per uur.

Favoriete slaapplekken rondreis Slovenië

Slovenië wordt steeds populairder en daardoor vind je er ook steeds meer toffe slaapplekken. Zo sliepen wij bij glamping Eco River Camp in een luxe tent in de buurt van het meer van Bled en werden we wakker met een fantastisch uitzicht op een meer in Most na Soca. In Smartno waanden we ons in klein Italië dankzij deze fijne plek.