Beklim de Slemenova Spica in het Triglav Nationaal Park in Slovenië

Wandelen in het Triglav Nationaal Park naar de Slemenova Spica

De Vrsic Pass rijden is al een belevenis op zich. Maar wist je dat je vanaf de bergpas ook een mooie wandeling kunt maken? Wandelen in het Triglav Nationaal Park is een must! Stap daarom bovenaan de Vrsic pass uit en maak een van de mooiste wandelingen in het Triglav Nationaal Park: de Slemenova Spica. Bovenaan de top wordt je getrakteerd met een fantastisch panorama uitzicht. Hoe je bij de Slemenova Spica komt en wat deze waanzinnige wandeling inhoudt, leggen we je in deze blog uit!

Wandelen naar Slemenova Spica in het Triglav Nationaal Park in Slovenië

Triglav Nationaal Park en de Vrsic Pass

Wandelroutes Vrsic Pass – Triglav Nationaal Park

Het Triglav Nationaal Park is een groot gebied in Slovenië in de Julische Alpen. Het park ligt in het noordwesten van Slovenië en je vindt er veel mooie auto en wandelroutes. Een van de mooiste auto routes is het rijden van de Vrsic Pass. Een mooie rit met onderweg ook verschillende stopplekken bij uitkijkpunten. Via een kronkelende weg met zo’n 25 haarspeldbochten bereik je een hoogte van 1611 meter. Vanaf hier heb je verschillende startpunten voor indrukwekkende hikes. Op deze plek begint ook de hike naar de Slemenova Spica. Wat ons betreft een van de mooiste plekken om te wandelen in het Triglav Nationaal Park.

Startpunt van de hike naar de Slemenova Spica

Het startpunt van de hike naar de Slemenova Spica ligt dus bovenaan de Vrsic Pass. De Vrsic Pass is de weg tussen Kransjka en Trenta, die je vanuit beide richtingen kunt rijden. Bovenaan de pas heb je een redelijk groot parkeerterrein waar je gratis parkeert. Omdat de bergpas erg populair is kan het er in de zomer erg druk worden. Daarom is het slim om de hike vroeg te beginnen zodat je verzekerd bent van een parkeerplek. Wanneer het druk is, parkeren ook veel mensen langs de weg, dat is wat onhandig maar alsnog prima te doen. Zoek naar een rood wegwijsbordje met daarop ‘Slemenova Spica’ en ‘Mala Mojstrovka.’ Volg daarna het pad omhoog richting Slemenova Spica.

Zo ziet de hike naar de Slemenova Spica eruit

Het eerste gedeelte van de hike naar de Slemenova Spica is wat pittig omdat je flink wat meters omhoog klimt. Vergeet op dit stuk niet achterom en rechts van je te kijken naar de indrukwekkende rotswanden. Over dit eerste gedeelte doe je ongeveer 30 minuten waarna je op een splitsing komt en rechtsaf gaat. Hierna is het hoogteverschil niet meer zo groot. Vanaf daar loop je in ongeveer 45 minuten naar de Slemenova Spica. Onderweg kom je een uitkijkpunt tegen waar je zowel op Italië als Oostenrijk uitkijkt. Er zijn verschillende leuke picknickspots om je meegebrachte lunch op te eten. Nadat je de Slemenova Spica op bent geweest voor een fantastisch panorama uitzicht, kan je ervoor kiezen om dezelfde weg terug te lopen. De hike naar Slemenova Spica is 5.5 kilometer en over de wandeling doe je ongeveer 2,5 uur.

Optionele terugweg via Mala Mojstrovka

Vanaf de Slemenova Spica kan je via dezelfde weg terug te lopen. Of je kiest er, net als ons voor om een ronde te lopen via Mala Mojstovka. Wat ons betreft veel leuker omdat je nóg meer mooie uitzichten gaat zien. Daarnaast is de route ook een stuk uitdagender omdat je via een helling met steentjes omhoog moet klimmen. Met deze route ga je richting ‘Slatnica Saddle’ en ‘Mojstrovka’ naar de eerdere splitsing. Wanneer je deze alternatieve route neemt duurt de hike in zijn totaal ongeveer 3-4 uur. Vanaf de splitsing loop je bergafwaarts richting de parkeerplaatsen. Houd je van wat meer uitdaging? Kies dan zeker deze route om terug te lopen. Vond je de heenweg al uitdagend genoeg? Ga dan via dezelfde weg terug.

Tip: voor deze optionele route is het handig om de uitgebreide informatie van Earth Trekkers te lezen die je vindt in deze blog.

Meer lezen over Slovenië? Deze Vrsic pass wandeling is onderdeel van deze roadtrip door Slovenië. Ook hebben we de mooiste plekken van Slovenië op een rijtje gezet en wat te doen bij het meer van Bled.