Wat is de beste camera voor op reis? Onze tips voor reisfotografie!

De beste camera voor op reis en reisfotografie

Je hebt het jezelf vast wel eens afgevraagd: wat is de beste camera voor op reis? Reisfotografie is net even anders dan alleen natuur of portretfotografie. Bij reisfotografie zoek je een camera die alles kan! Zo moet je bij het kiezen van de juiste camera op reis denken aan het gewicht, een klein formaat en de juiste lenzen. Hoewel de camera op je telefoon steeds beter wordt, zijn de foto’s gemaakt door een normale camera een stuk scherper. Maar wat is de beste camera voor op reis? Bij ons is de liefde voor reisfotografie gegroeid en onze keuze qua camera ook. We maken nog steeds veel foto’s met onze telefoon maar leggen liever beelden vast met onze camera. In deze blog delen we tips welke camera het beste is voor reisfotografie en welke accessoires onmisbaar zijn.

Tips voor de beste camera voor reisfotografie + welke camera wij zelf gebruiken

Beste camera voor op reis

Welke camera is het beste om te gebruiken voor reisfotografie? Je hebt zoveel verschillende camera’s, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Als backpacker wil je daarbij ook dat de camera compact is en niet teveel weegt. Je hebt drie verschillende soorten camera’s. Een systeemcamera, compactcamera en een spiegelreflexcamera. Wij kochten als beginner een spiegelreflexcamera omdat deze makkelijk te bedienen is maar toch wat extra opties heeft om meer uit je reisfoto’s te halen.

Na een aantal jaar merkten we dat we opzoek waren naar een camera met meer mogelijkheden en hebben we ons tijdens onze zoektocht naar de beste reiscamera goed laten adviseren door professionals. We zochten namelijk een reiscamera die haarscherpe foto’s maakt, uitblinkt in scherpte/diepte foto’s, compact is en niet teveel weegt. Daarnaast vonden we het ook belangrijk om er alle kanten mee op te kunnen qua landschap en portret. Uiteindelijk hebben we zonder twijfel gekozen voor de SonyA6600. Geen goedkope camera maar wel de beste camera voor op reis! De camera is relatief klein, maakt razendsnel een foto en onderscheid zich door hoe makkelijk je foto’s schiet met een wazige achtergrond.

Uiteindelijk hebben we heel wat jaar plezier gehad van onze SonyA6600 en mede door onze ervaring groeide ook de wens voor een upgrade. Toen Sony (wij zijn groot fan) de nieuwe Sony A7 IV uitbracht stond deze hoog op ons wensenlijstje. Inmiddels hebben we deze camera gebruikt voor onze reis naar Oman, Noorwegen en de Amalfikust in Italië! We hebben de camera gekocht in combinatie met de 24-70mm f/2.8 GM.

Tips voor een goedkope camera op reis

Zoals je vast al had gezien is een camera niet zomaar iets wat je zonder nadenken koopt. Er zit namelijk een behoorlijk prijskaartje aan. Toch zijn er ook goede camera’s die beter betaalbaar zijn. De camera’s van Sony zijn stuk voor stuk heel goed en de goedkopere versie zijn ook wat gebruiksvriendelijker als je een beginner bent. Als je net begint met fotografie raden we de Sony Alpha A6100 aan. Wij hebben deze camera al vaak als tip gegeven en er alleen maar positieve ervaringen over gehoord.

Beste lenzen voor reisfotografie

Vaak is het voordeliger om bij aanschaf een camera met lens te kopen, dan een losse body en lens. Toch is het goed om dan wel te kijken of de lens voldoet aan je wensen. Wij kozen een allround lens die ook ver kan inzoomen. Deze lens is daardoor geschikt voor landschap, portret , food, sport etc. Kortom, je kan er alle kanten mee op! Daarnaast hebben we onze collectie uitgebreid met een lens die nog betere portretten maakt en fijn fotografeert in donkere lichtsituaties.

Lichtgewicht statief voor op reis

Een van de meest gestelde vragen is hoe wij onze foto’s maken waar we samen op staan. Het is namelijk nogal een uitdaging om een leuke foto te krijgen als je aan iemand anders vraagt om een foto te maken. Daarom gebruiken wij een statief. Een statief is een driepoot waar je je camera op zet. Je zet de camera op zelfontspanner en shooten maar. Het statief is ook ideaal in donkere omstandigheden of als je een foto wilt maken met een lange sluitertijd. Dit is onze tip voor een betaalbaar compact lichtgewicht statief! Wij gebruiken dit statief die net wat verfijnder is en sneller in gebruik.

Handige camera accessoires voor op reis

Het spreekt voor zich dat je een SD kaartje nodig hebt. Wil je filmen in 4K? Dan moet er een tekentje met U3 op staan. Wij hebben meerdere SD kaartjes zodat als er een vol zit, we ook nog een andere hebben. Daarnaast hebben we een La Cie harde schijf om onze foto’s veilig op te slaan.

Andere handige accesoires:

Cameratas voor op reis

Voorheen stopten we deze cameratas gewoon in onze dagtas als we op pad gingen. Omdat we steeds serieuzer werden en meer meenamen kochten we uiteindelijk deze tas van Thule. Bij deze tassen pak je je camera heel gemakkelijk uit de zijkant. Op die manier hoef je niet je tas van je schouders af te halen als je de camera wilt pakken. Toch merken we wel dat deze tas beter past op een brede mannenrug. Lisette wil deze mooie WANDRD tas aanschaffen omdat die wat smaller is.

Reisfoto’s bewerken met Lightroom

Met een goede camera en accessoires voor op reis kom je een heel eind. Maar het echte WAUW effect krijg je wanneer je je foto’s gaat bewerken in Lightroom. Lightroom is een gratis app op je mobiel maar heeft ook een betaalde versie voor desktop. Wij (en al honderden andere reizigers) bewerken onze foto’s met onze Reisplaatje presets. Dat zijn een soort filters waardoor je de kleuren meer uitlicht en de foto’s nog meer van je scherm afspatten. In dit artikel lees je hoe je jouw reisfoto’s makkelijk bewerkt.