De beste camera voor op reis: deze systeemcamera en accessoires gebruiken wij!

De beste camera voor op reis en reisfotografie

Je hebt het jezelf vast wel eens afgevraagd: wat is de beste fotocamera voor op reis? Reisfotografie is net even anders dan alleen natuur of portretfotografie. Bij reisfotografie zoek je een camera die alles kan! Zo moet je bij het kiezen van de juiste camera op reis denken aan licht gewicht, een klein formaat en de juiste lenzen. De camera op een telefoon wordt steeds beter. Toch zijn de foto’s gemaakt door een normale camera een stuk scherper. Maar wat is dan de beste camera voor op reis? Bij ons is de liefde voor reisfotografie gegroeid en onze keuze qua camera ook. We maken nog steeds veel foto’s met onze telefoon maar de meeste foto’s maken we het liefst met onze camera. Op die manier leggen we onze mooiste herinneringen vast en hebben we de mogelijkheid om deze te delen via Instagram. In deze blog delen we tips welke camera het meest geschikt is voor reisfotografie en welke handige accessoires onmisbaar zijn.

De beste camera voor reisfotografie: een kijkje in onze cameratas!

Beste camera voor op reis

Welke camera is het beste om te gebruiken voor reisfotografie? Je hebt zoveel verschillende camera’s, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Als backpacker wil je daarbij ook dat de camera compact is en niet teveel weegt. Je hebt drie verschillende soorten camera’s. Een systeem camera, compact camera en een spiegelreflexcamera. Wij kochten als beginner een spiegelreflexcamera omdat deze makkelijk te bedienen is maar toch wat extra opties heeft om meer uit je reisfoto’s te halen.

Na een aantal jaar merkten we dat we opzoek waren naar een camera met meer mogelijkheden en hebben we ons tijdens onze zoektocht naar de beste reiscamera goed laten adviseren door professionals. We zochten namelijk een reiscamera die haarscherpe foto’s maakt, uitblinkt in scherpte/diepte foto’s, compact is en niet teveel weegt. Daarnaast vonden we het ook belangrijk om er alle kanten mee op te kunnen qua landschap en portret. Uiteindelijk hebben we zonder twijfel gekozen voor de SonyA6600. Geen goedkope camera maar wel de beste camera voor op reis! De camera is relatief klein, maakt razendsnel een foto en onderscheid zich door hoe makkelijk je foto’s schiet met een wazige achtergrond. Heb je minder te besteden? Dan zouden we voor het goedkopere zusje, de Sony A6000 gaan.

Beste lenzen voor op reis

Vaak is het voordeliger om bij aanschaf een camera met lens te kopen, dan een losse body en lens. Toch is het goed om dan wel te kijken of de lens voldoet aan je wensen. Wij gingen voor een allround lens die ook ver kan inzoomen. Deze lens is daardoor geschikt voor landschap, portret , food, sport etc. Je kan er dus alle kanten mee op. Daarnaast hebben we onze collectie uitgebreid met een lens die nog betere portretten maakt en fijn fotografeert in donkere lichtsituaties. Op zoek naar een goed all-in pakket van een body met lens? Dan zouden wij hiervoor gaan!

Lichtgewicht camera statief voor op reis

Wie maakt jullie foto’s op reis waar jullie samen op staan? Een van de meest gestelde vragen! Waar we vroeger andere toeristen vroegen om een kiekje te maken, doen we dat nu vaak helemaal zelf. Een statief zorgde ervoor dat de foto’s waar wij samen op staan professioneler werden. Een statief is een driepoot waar je je camera op zet. Je zet de camera op zelfontspanner en shooten maar. Je kan het statief ook goed gebruiken in donkere omstandigheden en als je een foto wilt maken met een lange sluitertijd. Bijvoorbeeld een stromende waterval. Wij hebben het perfecte statief gevonden die compact, licht en goed betaalbaar is. Dit is het beste lichtgewicht camera statief voor op reis!

Handige camera accessoires voor op reis

Het spreekt voor zich dat je een SD kaartje nodig hebt. Wil je filmen in 4K? Dan moet er een tekentje met U3 op staan. Wij hebben meerdere SD kaartjes zodat als er een vol zit, we ook nog een andere hebben. Daarnaast hebben we een harde schijf om onze foto’s veilig op te slaan. Omdat we ook begonnen zijn met vloggen gebruiken we een Rode VideoMicro zodat we beter verstaanbaar zijn. Hier zit ook een zogenoemde deadcat op waardoor je omgevingsgeluiden zoals de wind niet hoort. Voor het vloggen gebruiken we ook nog een statief die wat kleiner is. Wat wij ook mega handig vinden is de SD kaartlezer van Apple. Je kan dan heel makkelijk foto’s met hoge kwaliteit op je mobiel zetten.

Cameratas voor op reis

Voorheen deden we deze cameratas gewoon in onze dagtas als we op pad gingen. Dat is prima te doen! Omdat we toch opzoek zijn naar iets wat efficiënter is gaan we binnenkort een tas van Thule aanschaffen. Bij deze tassen pak je je camera heel gemakkelijk uit de zijkant. Op die manier hoef je niet je tas van je schouders af te halen.

Reisfoto’s bewerken met Lightroom

Makkelijk je reisfoto’s bewerken met presets

Met een goede camera en accessoires voor op reis kom je een heel eind. Maar het echte WAUW effect krijg je wanneer je je foto’s gaat bewerken in Lightroom. Lightroom is een gratis app op je mobiel maar heeft ook een betaalde versie voor desktop. Wij (en veel andere reizigers) bewerken onze foto’s met onze Reisplaatje presets. Dat zijn een soort filters waardoor je de kleuren meer uitlicht en de foto’s nog meer van je scherm afspatten. In dit artikel lees je hoe je jouw reisfoto’s makkelijk bewerkt.