Reizen in Zuid-Korea: 12 dingen die je vooraf moet weten

Zuid-Korea is een fantastisch land om doorheen te reizen. Het is modern en veel dingen zijn goed geregeld. Hoewel het meeste goed geregeld is, moet je wel weten hoe en op welke manier. Wanneer je een rondreis maakt door Zuid-Korea is het handig en noodzakelijk om je vooraf goed voor te bereiden. Zeker ook omdat er nauwelijks Engels gesproken wordt en veel dingen nou eenmaal anders gaan dan in de rest van de wereld. In dit artikel lees je onze tips voor reizen in Zuid-Korea. Van handige apps tot aan hoe het vervoer werkt. Kortom, alles wat je vooraf moet en wilt weten lees je hieronder.

Deze 12 dingen moet je vooraf weten als je op reis gaat naar Zuid-Korea

Doe je research vóór je vertrekt

Zuid-Korea is niet een standaard go-to vakantieland. Het is dan ook geen land waar je veel Westerse toeristen tegen zal komen. Voordat je naar Zuid-Korea reist is het verstandig om je research te doen naar hoe dingen werken. Deze blog over wat je vooraf moet weten is een goede eerste stap!

Veiligheid

Hoewel Zuid-Korea nog steeds in conflict is met Noord-Korea behoort het wel tot één van de veiligste landen ter wereld. Dit is ook precies hoe wij dat hebben ervaren. Je hoeft nooit over veiligheid na te denken en je merkt dat de lokale bewoners dat ook niet doen. Zo hebben we regelmatig meegemaakt dat mensen hun tassen lieten staan, wat gingen kopen en na een half uur weer terug kwamen voor hun tas.

De beste reistijd voor Zuid-Korea

Wanneer je gaat reizen in Zuid-Korea wil je dat natuurlijk wel doen in een goede periode. De beste reistijd voor Zuid-Korea is het voorjaar en najaar. Dus van april tot en met juni en van september tot november. In de lente komt alles tot bloei en in de herfst is het prachtig wanneer de bomen verkleuren. De zomermaanden lijken aantrekkelijk alleen dan valt er veel regen en is het bedrukkend warm. Dit is daarom niet aan te raden.

Check de festival kalenders

Koreanen zijn gek op speciale events. De meeste festivals vinden plaats in de lente en de herfst. Een bekend event is het vuurwerk festival in Seoul in oktober. Vaak zijn de festivals gratis. Check voordat je op reis gaat welke festivals er zijn zodat je er rekening mee kan houden wanneer je je route door Korea uitstippelt. Een hoop festivals in Zuid-Korea wil je ook echt niet missen.

Valuta

In Zuid-Korea wordt betaald met de Zuid-Koreaanse won (KRW). Er zijn automaten waar je kan pinnen. We raden aan om één keer een groot bedrag te pinnen in cash. Je betaald namelijk een fee van een paar euro per transactie. Op de meeste plekken, zelfs op markten, kan je met je betaalpas afrekenen.

Budget Zuid-Korea

Hoeveel reizen in Zuid-Korea kost? Wij houden altijd precies bij hoeveel en waaraan we ons geld uitgeven. Zo ook voor Korea! Voor een kamer in een guesthouse betaal je tussen de €30,- en €45,- per nacht. Ritjes met de metro kosten gemiddeld €1,- en voor de langere afstanden met de bus ben je vaak voor een enkele rit tussen de €10,- en €20,- kwijt. Bezienswaardigheden zijn niet duur. Meestal betaal je een paar euro voor de entree. Het meest voordelige is om Koreaans te eten. Dit haal je meestal al tussen €4,- en €10,- In Korea zijn ze ook gek op koffie en je zal dan ook ongetwijfeld veel koffie cafés tegen komen. Hier is het aanzienlijk duurder want voor een koffie betaal je al snel €5,- en ook taartjes zijn rond de €5,-. Boodschappen in de supermarkt zijn qua prijs vergelijkbaar met Nederland. Wij hebben 2,5 week door Korea gereisd en exclusief vliegtickets van en naar Nederland waren we gemiddeld €55,- per persoon per dag kwijt.

Google Maps werkt niet

Zuid-Korea is één van de weinige landen ter wereld waar Google Maps niet werkt. Tenminste, je kunt wel zien waar je ongeveer loopt en je kunt daarmee globaal kijken waar je je ongeveer bevindt, maar je kunt niet navigeren. De straten en plaatsen zijn niet allemaal up-to-date en veel plekken zoals restaurants zijn enkel in het Koreaans beschikbaar. Tenzij je vloeiend Koreaans kan wordt iets opzoeken in Google Maps dan ook lastig. Waarom Google Maps niet beschikbaar is? Wij hoorden dat het is omdat Google Amerikaans is en ze niet te veel vrij willen geven wat betreft militaire plekken. Wanneer je wilt navigeren in Zuid-Korea kan je daarvoor het beste ‘Naver Map’ en ‘KakaoMap’ gebruiken.

Handig: als je een route vooraf opzoekt met internet, blijft de route ook beschikbaar als je offline gaat.

Reizen in Zuid-Korea: deze apps heb je nodig

Op technologisch vlak is Zuid-Korea erg ver ontwikkeld. Voor veel dingen zijn er handige apps. Zorg dat je goed voorbereid bent en dat onderstaande apps voordat je Zuid-Korea bezoekt op je telefoon hebt staan.

  • Naver Map: navigatie app die wij het meest gebruiksvriendelijk vonden. Navigatie werkt goed en de OV-opties worden erg duidelijk aangegeven.
  • KakaoMap: vergelijkbaar met Naver maar meer in het Koreaans. Prima om mee te navigeren en restaurants te zoeken in je omgeving.
  • Kakao T: het betere alternatief voor Uber.
  • Kakao Talk: in Nederland hebben we WhatsApp, in Zuid-Korea Kakao Talk. Bijna iedereen in Zuid-Korea gebruikt deze messenger app.
  • Kakao Bus: deze gebruikten wij niet! Bussen worden ook weergegeven in de navigatie apps, dat is makkelijker.
  • Kakao Metro: gemakkelijk een route maken van station naar station. Dit kan ook in de navigatie apps.
  • Subway Korea: een interactieve metro kaart met actuele tijden van verschillende steden.
  • Google Translate: er van uit gaand dat je geen Hangul kan lezen en geen Koreaans spreekt is Google Translate een must. Download voor vertrek Koreaans, Engels en Nederlands offline. Tip: gebruik ook de camera-functie voor het vertalen van teksten.
  • Papago: de vertaal-app van Naver. Vertaald anders dan Google en dus fijn voor een ‘second-opinion’ omdat beide apps er nog wel eens iets geks van maken. Download voor vertrek Koreaans en Engels offline.
  • Bucacheck: geen must maar wel leuk. Bucacheck kan met behulp van NFC je T-money kaart lezen. Je hebt hiermee direct inzicht in je gemaakte ritten en het saldo op je T-money kaart.

Mobiele data is handig

Nadat je bovenstaande apps allemaal hebt gedownload is het wel handig als je ze kan gebruiken. Voor de meeste apps heb je internetverbinding nodig. In tegenstelling tot Google Maps kan je bij Naver en Kakao de kaart niet offline downloaden. Om te kunnen navigeren met deze apps heb je dus internet nodig. Op bijna alle plekken in Zuid-Korea, en zeker in Seoul, heb je wel Wi-Fi. Vaak ga je je data dan ook niet nodig hebben, maar af en toe iets op kunnen zoeken als je net geen Wi-Fi hebt is wel fijn.

Voor 4G heb je twee opties: een Wi-Fi egg of een simkaartje. Beide kan je online bestellen via GetYourGuide. Deze kan je dan bij aankomst op het vliegveld afhalen. Met een Wifi-Egg heb je vaak onbeperkt 4G waar je tot 3 apparaten mee kan verbinden. Je kunt ook ter plekke een simkaartje kopen maar deze zijn vaak al snel meer dan €30,-. Wij vonden de simkaart van LG de beste optie, deze kan je ook gebruiken als transportkaart om mee te reizen.

Zo werk het openbaar vervoer in Zuid-Korea

Als er iets goed is geregeld in Zuid-Korea dan is dat het vervoer. Mede dankzij alle goede verbindingen is het land heel goed zelf te bereizen. In de steden zal je vooral gebruik maken van de metro. Tussen de verschillende bestemmingen in het land rijden er bussen en treinen. Hoe het vervoer in Zuid-Korea precies werkt lees je hier.

Don’t: fooi geven in Zuid-Korea

Bijna overal ter wereld is het gebruikelijk om fooi te geven in restaurants, tours en taxi’s. Dit doe je vaak als blijk van je waardering voor de service of omdat het nu eenmaal hoort. Fooi geven in Zuid-Korea is echter niet gebruikelijk en wordt eerder gezien als respectloos. De algemene regel is dat de service altijd goed moet zijn zonder dat daar iets tegenover staat. Zorg vooral dat je de woorden hallo (‘annyeonghaseyo’) en bedankt (‘gamsahamnida’) weet als blijk voor je waardering.

Koop een Onward Ticket als je een enkele reis hebt geboekt

Je hebt een uitreisticket nodig voordat je kan boarden. Als je een retour hebt geboekt dan is er natuurlijk niks aan de hand. Ben je op doorreis of reis je onbepaalde tijd? Zorg dan dat je een ticket hebt naar een volgende bestemming. Heb je nog geen idee wat je vervolg plannen zijn? Dan is de oplossing om een OnwardTicket te kopen. Je mag maximaal 90 dagen in Zuid-Korea blijven zonder visum. Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven met onze tips wanneer je een enkele reis hebt geboekt en een uitreisbewijs nodig hebt.