Eten in Zuid-Korea | Deze gerechten wil je proberen

Tips Koreaans eten: deze gerechten wil je proeven en eten

Koreaans eten is al langer een van onze favoriete keukens, maar na onze reis door Zuid-Korea zijn we helemaal om. Eten in Zuid-Korea is super veelzijdig en het is elke keer een verrassing wat je krijgt. De Zuid-Koreaanse keuken kenmerkt zich door banchan. De verzamelnaam voor kleine bijgerechten zoals kimchi en andere kleine hapjes die standaard geserveerd worden bij gerechten. Benieuwd naar wat je moet proeven wanneer je een rondreis door Korea maakt? Dit zijn de gerechten die je wilt proberen wanneer je in Zuid-Korea bent.

Tips wat je echt moet eten in Zuid-Korea

Korean BBQ

Als er iets is wat je in Zuid-Korea gegeten moet hebben is het wel Korean BBQ. Je kan er ook niet omheen want overal zie je Korean BBQ restaurants. Korean BBQ is vergelijkbaar met gourmetten maar dan met mals vlees en side dishes zoals zeewier, groenten en kimchi. De BBQ’s zitten in de tafels gebouwd en in de meeste gevallen zijn het kolen BBQ’s. Je besteld vlees en daarna kan het barbecuen beginnen. Vergeet ook niet om Soju te bestellen en bij elke slok te proosten!

Restaurant tip Seoul: Saemaeul Sikdang 새마을식당

Heb je een reis naar Zuid-Korea gepland? Bij Daebak in Utrecht of Seoul Sista in Rotterdam of Amsterdam kom je al lekker in de stemming.

Bibimbap

Bibimbap is een van de populairste gerechten in Zuid-Korea. Het betekent letterlijk ‘gemixte rijst’ en is vergelijkbaar met een soort pokebowl. Bibimbap is een kom warme rijst met verschillende groenten en een rauw of gebakken ei. Mix alles door elkaar en je hebt een heerlijk Koreaans gerecht.

Samgyetang

Ginseng kippensoep of samgyetang is een interessante in deze lijst. Samgyetang is een kippensoep gemaakt van een hele gevulde kip gekookt in een bouillon van voornamelijk rijst, ginseng, knoflook, gember en verschillende kruiden. Wat misschien tegenstrijdig is, is dat deze soep voornamelijk wordt gegeten op de heetste zomerdagen in Korea. De gedachte komt van een tradioneel Koreaans principe dat je warmte met warmte moet bestrijden. Het is ook medisch bewezen dat samgyetang je lichaam afkoelt en dat je er een echte van energieboost krijgt. Zeker het proberen waard dus.

Restaurant tip Seoul: Tosokchon Samgyetang 토속촌

Chimaek – Chicken & Beer

Wie houdt er niet van gefrituurde kip? Chimaek komt van de woorden ‘chicken’ en het Koreaanse woord voor bier ‘maekju’. De combinatie is perfect voor een gezellige avond met vrienden. Gefrituurde kip is de laatste jaren onwijs populair geworden in Zuid-Korea. En hoewel je misschien zal denken dat het maar gewoon gefrituurde kip is, heb je het mis. Chimaek is dubbel gefrituurd wat het extra krokant maakt. De Koreaanse pit maakt het dan helemaal af. Natuurlijk heb je dan een biertje om je mond af te blussen.

Restaurant tip Seoul: Chicken In The Kitchen 치킨인더키친

Tteokbeokki

You love it or hate it: rice cake ofwel tteok. Een van de populairste street food snacks in Korea. Tteok komt in veel verschillende soorten en maten, hartig en zoet. Tteokbeokki is de pittige variant die je vaak bij het eten krijgt of gewoon los kan eten als snack. Het is het beste te omschrijven als een plakkerige, ‘chewy’ substantie. Je vind het dus of lekker of niks. De beste manier om daar achter te komen is om het te proeven!

Gimbap

Gimbap of kimbap zal je op het eerste gezicht direct doen denken aan sushi. Hoewel gimbap en sushi erg veel op elkaar lijken, zijn ze wel degelijk anders. Gimbap is rijst gerold in zeewier met vulling van groenten, ei en vaak nog iets van tonijn of bulgogi. Koreanen nemen gimbap vaak mee als snack voor onderweg maar het is ook veel te vinden op markten en restaurants. Als je net als ons weg bent van sushi dan is gimbap een must-try.

Kimchi

De kans is groot dat je al eens van kimchi hebt gehoord. Dit is misschien wel het meest bekende Koreaanse eten. Kimchi is echt een traditioneel Koreaans gerecht van pittige gefermenteerde kool en groenten. Kimchi is een bijgerecht wat je bijna overal als bijgerecht krijgt en met alles lekker te combineren is.

Tip: wil je meer weten over kimchi? Bezoek dan het kimchi museum (Museum Kimchikan) in Seoul.

Mandu

Koreaanse dumplings worden mandu genoemd en zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld gyoza. Mandu is op veel plekken in Korea te verkrijgen. Probeer vooral mandu met garnaal en kimchi. Van plan om naar Jeonju te gaan? Ga dan vooral langs bij Daurang 다우랑. De dumplings met garnaal zijn hier heerlijk!

Voor de zoetekauw: Hotteok & Dalgona koekjes

Wij zijn altijd wel in voor wat zoets bij de koffie of na het eten. Jij ook? Vergeet dan zeker niet om hotteok te proberen. Hotteok is een soort gevulde pannenkoek en komt oorspronkelijk uit Busan. De populairste hier is de ssiat hotteok die gevuld is met verschillende zaden. Je proeft deze het beste bij BIFF Square.

Een ander populaire die je waarschijnlijk wel kent van de serie Squid Game uit 2021 is dalgona. Dit simpele koekje is gemaakt van suiker en bakpoeder en is overal in Zuid-Korea te vinden. Vooral op toeristische plekken zoals in Jeonju wordt het koekje speciaal voor je gemaakt en mag je zelf proberen de vorm er netjes uit te krijgen. Succes!

Drink Soju & Makgeolli

Veruit de meest populaire drank in Zuid-Korea is soju en is te vergelijken met wat sake voor Japan is. Soju wordt gemaakt van rijst en ziet er uit als water. De soju die het meeste wordt gedronken heeft een alcoholpercentage van 20 procent maar dit kan oplopen naar 45 procent. Soju past perfect bij een Korean BBQ omdat het een heerlijke zachte smaak heeft en dus een goede tegenhanger voor pittige kimchi en vette buikspek. Soju is puur het lekkerst maar probeer ook eens een sojubomb: een shot soju in een glas bier.

Een ander drankje dat van rijst wordt gemaakt is makgeolli: Koreaanse rijstwijn. In tegenstelling tot soju is makgeolli juist troebel en wit en heeft het maar een alcoholpercentage van 6 tot 9 procent. Er zijn diverse smaken, afhankelijk van de regio waar de makgeolli gemaakt wordt.

Met deze lijst kunnen we natuurlijk eindeloos doorgaan want de Koreaanse keuken is super gevarieerd en ongelofelijk lekker. Ga vooral op verkenning en probeer van alles uit. Zorg er in ieder geval voor dat je het bovengenoemde uitgeprobeerd hebt.

Handig om te weten wanneer je Koreaans gaat eten

  • Eigenlijk overal krijg je standaard water of heb je de mogelijkheid om dat te pakken.
  • Geen stokjes, lepels of servetten bij je maaltijd gekregen? Kijk eens onder je tafel. Grote kans dat er een lade onder zit met eetgerei.
  • Sommige gerechten spetteren en daarom is het heel gebruikelijk om een schort voor te doen.
  • Bereid je voor op een beetje pit want Koreanen houden van pittig eten. Geef het aan als je er niet goed tegen kunt. Alsnog te pittig? Soju of makgeolli doet wonderen.
  • Gebruik de camera functie op Google Translate om kaarten te lezen die alleen in Koreaans zijn.