Vervoer Zuid-Korea: zo reis je met de metro, bus en trein

Tips vervoer Zuid-Korea: zo werkt de bus, metro en trein

Als het openbaar vervoer ergens goed georganiseerd is, is het wel in Zuid-Korea. Moderne metronetwerken, uitgebreide busroutes en een beroemde hogesnelheidstreinen door het hele land. Deze combinatie maakt het ongelofelijk makkelijk om je te verplaatsen in Zuid-Korea. Het land is twee keer zo groot als Nederland en vaak zit je dan ook niet langer dan 2 tot 3 uur in de bus. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende vormen van transport, hoe het openbaar vervoer in Zuid-Korea werkt en de dingen die je vooraf moet weten. Ga je een rondreis door Zuid-Korea maken? Dan weet je straks precies hoe je van A naar B reist.

Tips voor het openbaar vervoer in Zuid-Korea

De T-money kaart

Om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer in Zuid-Korea heb je een T-money kaart nodig. Vergelijkbaar met een OV-chipkaart kan een T-money gebruikt worden door het hele land in de metro, de bus en zelfs taxi’s. Je kan er bij veel winkels zelfs mee betalen. Een T-money kaart koop je al vanaf 2.500 KRW in convenience stores (7-Eleven, GS25, CU etc.) of vanaf 4.000 KRW op Incheon Airport. Goed om te weten is dat de T-money kaart sinds kort niet meer te verkrijgen is op metro stations. Een andere optie is om iedere keer een los kaartje kopen, maar dat is tijdrovend en duurder. Nog een voordeel van een T-money kaart is dat je een overstap kan maken van bijvoorbeeld metro op bus zonder dat je voor een nieuwe rit hoeft te betalen. De standaard ritprijs voor de metro is meestal 1.250 KRW. Voor sommige overstappen betaal je 100 – 200 KRW extra. Ga je Korea verlaten? Dan kan je het bedrag wat nog op je kaart staat terug laten storten op het vliegveld. Dit kost 500 KRW.

Leuk weetje: er zijn limited editions van T-money kaarten die een leuke souvenir zijn voor thuis. Vaak met typisch Koreaanse plaatjes of met natuurlijk BTS voor alle K-pop fans.

Reizen met de metro in Zuid-Korea

De metro is je go-to vervoersmiddel in grote steden zoals Seoul en Busan. En hoewel er in Seoul al meer dan 20 metrolijnen zijn, moet je je daar absoluut niet door laten afschrikken. Het gebruik van de metro in Seoul is makkelijker dan je denkt. Voor het gebruik van de metro heb je een T-money kaart nodig. Om gebruik te kunnen maken van het OV moet je er alleen nog geld op zetten. Dat kan bij elk metro station.

Metrostations zijn duidelijk aangegeven met een bepaalde kleur en alle stations staan in het Koreaans én het Engels. Bepaal voor gebruik van de metro waar je bent en wat het dichtstbijzijnde metrostation is. Daarna kijk je waar je heen wilt en welke lijnen je moet pakken. Je route kan je natuurlijk helemaal zelf uitstippelen maar Naver Maps is daar ook heel goed in. Voer simpelweg je locatie en je bestemming in en de app berekend jouw route, hoeveel stops je moet en waar je eventueel moet overstappen. Dit werkt ook goed in de Subway-app, maar dan heb je alleen je route van station naar station. In dit artikel delen we meer over de apps die handig zijn om te hebben in Zuid-Korea.

Op de borden bij de stations staan vaak meerdere haltes die aangeven welke kant de metro op gaat. Dit is vaak de eerstvolgende halte, belangrijkste stops en de eindbestemming. In de metro worden de haltes omgeroepen in het Engels en wordt ook duidelijk aangegeven aan welke kant je moet uitstappen. Ben je op je eindstation? Kijk dan in Naver Maps naar welke exit je moet lopen. Dit is vaak de kortste route naar jouw bestemming. Heel veel makkelijker dan dit gaat het niet worden!

De bus

De bus zal je in grotere steden in Korea wat minder nodig hebben. We raden ook aan om in de steden zelf zoveel mogelijk gebruik te maken van de metro. Om je gemakkelijk door het land te verplaatsen is de bus wel een goede optie. De bus doet er misschien wat langer over dan de trein, maar de bus is wel een stuk voordeliger. Tussen de steden rijden bussen af en aan. Tickets kan je kopen bij de busterminals of online. Als er een specifieke tijd is waarop je de bus wilt nemen is het verstandig om vooraf te reserveren zodat je niet voor verassingen komt te staan. Zeker de weekenden kunnen druk zijn naar populaire bestemmingen. Vaak zijn er verschillende busterminals in een stad. Kijk dus altijd even goed bij welk busstation je moet zijn.

Reizen met de Trein in Zuid-Korea

KTX (Korea Train Express) is Korea’s hogesnelheidstrein. De KTX is de snelste en gemakkelijkste manier om te reizen in Zuid-Korea. Met een gemiddelde snelheid van 305 kilometer per uur ben je binnen 3 uur waar dan ook in het land. Zo reis je al binnen 2,5 uur tussen Seoul en Busan. KTX tickets koop je gemakkelijk via deze website online. Dit is overigens wel de optie die het meeste kost. Aan de andere kant is dit dan wel weer de optie waarmee je nooit last hebt van file.

Verkeerd ticket gekocht? No problem in Korea!

In Korea zijn ze de moeilijkste niet. Zoals eerder gezegd hebben ze het er goed geregeld. Een foutje maken is menselijk en dat is dan ook de reden dat je heel makkelijk een refund kunt aanvragen wanneer je een verkeerd kaartje hebt gekocht. Dat kan soms bij een automaat of bij de balie op de bus en treinstations.

Met de auto door Zuid-Korea reizen

Hoewel een auto niet onder openbaar vervoer valt willen we het wel even noemen. Zuid-Korea heeft een goed wegennetwerk en doordat het land niet al te groot is kan je ook prima met een auto reizen. Deze huur je online via SunnyCars of RentalCars en haal je op bij het vliegveld. Wij hebben een auto gehuurd op Jeju Island en omdat ze zo beschaafd zijn in Korea was dit de meest relaxte manier van een auto huren. Je hoeft namelijk echt niet bang te zijn dat je wordt opgelicht. Om die reden kan je er daarom ook goed voor kiezen om bij een verhuur balie op het vliegveld een auto te huren. Tips voor het huren van een auto in het buitenland lees je hier.