Uitreisticket nodig? Zo regel je betrouwbaar en snel een geldig uitreisbewijs!

Uitreisticket - Tips voor het regelen van een uitreisbewijs

Ga je op reis en heb je een enkeltje geboekt? Heerlijk! Door niet vast te leggen wanneer je een land verlaat blijf je lekker flexibeler en ervaar je veel meer vrijheid. Er zit alleen één nadeel aan en dat is dat je bij aankomst niet kan aantonen wanneer je het land gaat verlaten. Oftewel, je hebt geen uitreisbewijs! Heb je dat niet? Dan kan het zomaar zijn dat je het land niet in komt. Voordat je vertrekt is het daarom wel handig om te zorgen dat je een uitreisbewijs hebt. Gelukkig kan je dat tegenwoordig heel makkelijk regelen! Toch is er nog veel onduidelijkheid over hoe je aan een uitreisbewijs komt, hoe dat precies werkt en waar je op moet letten. Daarom lees je in dit artikel hoe je aan een uitreisticket komt en handige tips wat je vooraf moet weten!

Uitreisticket nodig? De beste tips voor als je een enkele reis hebt geboekt!

Wat is een uitreisbewijs?

Een uitreisticket is een bewijs dat je het land (binnen een gestelde periode) weer gaat verlaten. Oftewel, jij kan aantonen dat je niet langer in het land blijft dan is toegestaan. Vaak wordt er gevraagd naar ‘proof of onward travel’ of ‘return air ticket’, dit komt allemaal op hetzelfde neer.

Waarom moet je dit kunnen aantonen?

Bijna elk land heeft een maximum aan het aantal dagen dat je in het land mag verblijven met of zonder (toeristen)visum. Een manier om te controleren dat je binnen de gestelde termijn het land verlaat is dat ze bij de douane vragen naar een bewijs van vertrek. In de praktijk komt het vaker voor dat de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken al vraagt naar een uitreisbewijs. Kan je dit niet aantonen? Dan is de kans groot dat je het vliegtuig überhaupt al niet in komt. De reden hiervan is dat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor jou wanneer je bij aankomst het land niet in komt. Zij zijn dan verplicht je mee terug te nemen en je begrijpt vast dat ze dit liever niet willen.

Is een uitreisbewijs verplicht? En wanneer heb je het nodig?

Als je op vakantie gaat boek je vaak een retour naar en van dezelfde locatie. Je retourticket is dan direct je uitreisbewijs en vaak staat dit al in het systeem en wordt er dan ook niet naar gevraagd. Als je langer op reis gaat is de kans groot dat je een enkele reis hebt geboekt. Over het algemeen wordt er dan vaak bij de incheckbalie of bij de douane gevraagd naar je uitreisticket. Je moet dan ook vragen beantwoorden als ‘hoelang je in het land verblijft’ en ‘wat je er komt doen’. Als je hier duidelijk antwoord op geeft en kan bewijzen dat je het land verlaat dan krijg je een stempel in je paspoort en mag je het land betreden.

Voorbeeld: wij zijn op wereldreis en vlogen met een enkel ticket van Zuid-Korea naar Thailand. In Thailand mag je in eerste instantie maximaal 45 dagen blijven. Doordat wij geen bewijs hadden dat we het land zouden verlaten, kochten we een Onward Ticket. Zo kregen we binnen een paar minuten een betrouwbaar retourticket die Onward Ticket later voor ons zou annuleren.

Voorbeeld: bij aankomst in Thailand kregen we een stempel waarmee we 45 dagen in het land mochten blijven. Thailand beviel ons zo goed dat we graag langer wilden blijven. Sommige landen, zoals Thailand, bieden dan een verlenging aan van een X aantal dagen. Deze kan je aanvragen bij het immigratie kantoor. Om dit te kunnen aanvragen zijn er een aantal documenten verplicht waaronder een uitreisbewijs. Omdat we nog steeds geen idee hadden over onze vervolg plannen, kochten we ook nu weer een Onward Ticket. Doordat we dit konden aantonen mochten we 30 dagen langer in Thailand blijven.

Hoe kom je aan een uitreisticket?

De makkelijkste en meest betrouwbare manier om aan een uitreisticket te komen is via Onward Ticket. Wij hebben dit tijdens onze wereldreis regelmatig gebruikt en deze is tot nu toe altijd goedgekeurd. Vooraf hebben wij uitgezocht wat een Onward Ticket nou eigenlijk is en waarom je er vrij zeker van kunt zijn dat dit werkt.

Wat is een Onward Ticket en hoe werkt het?

Onward Ticket reserveert tegen betaling een vlucht van en naar iedere gewenste bestemming. Dit ticket is een officiële vlucht met vluchtnummer en stoelnummer. Het gaat dus niet om, zoals veel mensen denken, een nep vlucht of ticket. Het is een bestaande vlucht, met een bestaande reservering. De geldigheid is ook te controleren op websites van grote luchtvaartmaatschappijen. Een Onward Ticket is een geldig uitreisbewijs dat 48 uur of 14 dagen geldig is. Je krijgt een vluchtboeking in de vorm van een PDF in je mail die je bij de incheckbalie of douane kan laten zien.

Hoe het werkt? Ga naar deze website voor het bestellen van een Onward Ticket. Hier vul je je gegevens in waarna je een aantal keuzes krijgt zoals hoelang je wilt dat het ticket geldig is, wanneer je het ticket wilt ontvangen en of je een directe vlucht wilt of niet. Een Onward Ticket schaf je al aan vanaf €14.-. Na betaling krijg je het uitreisticket in je mail. We zeiden toch dat het heel makkelijk zou zijn? 😉

Kortingscode Onward Ticket: koop je uitreisticket via deze link en gebruik de code reisplaatje5 om korting te krijgen op je Onward Ticket!

Houd hier rekening mee met het kopen van een Onward Ticket

  • Check vooraf of je een uitreisbewijs nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat. Wanneer je dit zoekt op Google kom je daar snel genoeg achter.
  • Check voordat je een Onward Ticket koopt hoelang je in een land mag blijven. Ga na wanneer je vlucht is en reken dan uit tot wanneer je zou mogen blijven. Dan weet je ook wanneer je jou ‘retourvlucht’ moet plannen.
  • Koop een Onward Ticket pas 48 uur voordat je vlucht vertrekt. Bij de goedkoopste optie wordt de vlucht reservering namelijk al na 48 uur geannuleerd.
  • Wanneer je bij de douane vragen krijgt als ‘wanneer je vertrekt’ en ‘wat je komt doen’, zorg er dan voor dat jouw antwoorden overeen komen met wanneer jij ‘het land uit reist’ volgens Onward Ticket.

Is een retourticket vanuit een andere bestemming een geldig uitreisbewijs?

Het kan zijn dat je een paar maanden gaat reizen door bijvoorbeeld Midden-Amerika. Je vliegt met een enkel ticket naar Mexico en 3 maanden later vlieg je vanuit Costa Rica terug naar Amsterdam. Je zou denken dat dit als geldig bewijs wordt gezien dat je het land verlaat. Helaas is dat in de meeste gevallen niet zo. Het land waar je binnen wilt komen, wil ook het bewijs zien dat je specifiek dat land verlaat. Een retourticket vanuit een andere bestemming wordt daarom vaak niet als een geldig bewijs gezien.

Is een busticket een geldig uitreisbewijs?

Een logische vraag die wij vaak krijgen is of een busticket ook een geldig uitreisbewijs is? Het kan namelijk soms voordeliger zijn om een goedkoop busticket het land uit te kopen dan een Onward Ticket. In sommige gevallen wordt dit als een geldig uitreisticket gezien. Maar in sommige gevallen wordt dit ook niet geaccepteerd. Het vervelende is dat je het nooit zeker weet. Zo hoorden we van iemand die Costa Rica in wilde komen, met een busticket als uitreisbewijs, dat zij zonder pardon werden geweigerd en terug het vliegtuig in moesten. Een paar dagen later probeerden ze het met een Onward Ticket en dit werd zonder probleem geaccepteerd. Er zijn ook gevallen dat het wel als geldig bewijs wordt gezien maar hier ben je dus nooit zeker van.

Maak geen nepticket

Een andere optie is een nepticket maken. Op sommige websites kan je zelf een nepticket maken wat je als uitreisbewijs laat zien. Allereerst is dit illegaal en zijn neptickets geen geldige boekingen. Mocht de douane gaan controleren of jij wel écht een stoel hebt gereserveerd, dan kan je behoorlijk in de problemen komen. Geen lekker begin van je reis. Bespaar jezelf daarom het risico en de stress door die extra paar euro te besteden aan een geldig Onward Ticket. Ten opzichte van je hele reis stelt die €14,- toch niks voor?

Wordt er altijd op een uitreisticket gecontroleerd?

Na veel douane vragen verder zijn we tot de conclusie gekomen dat een uitreisticket een must is! Wordt er altijd naar gevraagd? Zeker niet. Is de kans groot dat er wel naar een uitreisbewijs gevraagd wordt? Absoluut. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om het erop te gokken. Maar wanneer je geen stress wilt ervaren, koop dan gewoon een Onward Ticket. Onze ervaring is dat het nog nooit geweigerd is en wat ons betreft is het die 14 dollar aan stressvrij reizen zeker waard.

Heb je wat gehad aan onze tips over hoe je aan een uitreisbewijs komt? Dan kunnen we het waarderen als je, wanneer je het nodig hebt, een Onward Ticket boekt via deze link. Gebruik de kortingscode reisplaatje5 voor korting! Wanneer je dat doet krijgen wij een kleine commissie omdat we je hebben doorverwezen. Kost je niks extra! Maar daarmee kunnen we wel nog veel meer handige routes, accommodaties en andere tips voor jou verzamelen!