Hoe werkt een simkaart in het buitenland? Tips voor internet op reis!

Hoe werkt een simkaart in het buitenland? Internet buiten Europa tips

Tegenwoordig zijn we eraan gewend dat we in heel Europa 5G hebben, maar hoe zit het met internet buiten Europa? Is het goedkoper om een lokale simkaart aan te schaffen, of is het slim om gebruik te maken van een e-sim of een buitenlandbundel? En hoe werkt een simkaart in het buitenland? Internet in het buitenland regelen klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Je moet alleen wel weten hoe het aanschaffen van een lokale simkaart of e-SIM werkt. Voor je het weet kun je onbeperkt bellen en internetten terwijl je aan de andere kant van de wereld zit. Hier zijn onze tips voor internet op reis!

Hoe werkt een simkaart in het buitenland? Dit zijn onze tips voor internet op reis!

Schaf een lokale simkaart in het buitenland aan

Een lokale simkaart is een simkaart die je aanschaft van een telecomaanbieder in het land waar je op dat moment verblijft. Deze simkaart geeft je toegang tot het lokale mobiele netwerk, waardoor je kunt bellen, sms’en en gebruik kunt maken van mobiele data tegen tarieven die gelden binnen dat specifieke land.

Je kunt een lokale simkaart direct bij aankomst op het vliegveld aanschaffen of bij de vele kleine winkeltjes op straat of bij de winkels van de providers zelf. Herkenbare signalen voor winkels waar je een simkaart kunt aanschaffen zijn borden of stickers met 5G, etc. Als je ernaar op zoek gaat, herken je de signalen direct en vind je binnen 5 minuten een winkeltje waar je een simkaart kunt aanschaffen.

Als je vraagt om een simkaart krijg je de opties meestal te zien op een a4 of in een app. Nadat je hebt gekozen wat het beste bij jouw situatie past, reken je het bedrag af en helpen de medewerkers om het te installeren op je mobiel. Ondanks eventuele taalbarrières is het met hulp van de medewerkers binnen 10 minuten geregeld. De prijzen van simkaarten zijn over het algemeen lager dan die van e-SIMs.

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een lokale simkaart

  • Check altijd hoelang de simkaart geldig is. Meestal heb je de keuze uit 7, 10 of 30 dagen. In de meeste gevallen zal 30 dagen de meest logische optie zijn. Mocht je langer dan 30 dagen in het land verblijven dan kan je de geldigheid van de simkaart verlengen bij een convenience store.
  • Het belangrijkste om op te letten bij het uitkiezen van een pakket is de hoeveelheid data. Bellen kan namelijk gewoon via de WiFi of 5G.
  • In sommige landen moet je je simkaart op naam laten registreren. Zorg daarom dat je je paspoort mee hebt.
  • Loop nooit de deur uit voordat het geregeld is en het internet werkt.
  • Zet zodra de simkaart is geïnstalleerd ‘Roaming aan’ bij je instellingen zodat het internet werkt in het buitenland.
  • Ga je lang op reis? Neem een pinnetje mee om de simkaart uit je smartphone te kunnen halen.

Zo werkt een e-SIM in het buitenland

Een andere optie om gebruik te maken van internet in het buitenland is het gebruik van een e-SIM. Een e-SIM, of embedded Subscriber Identity Module, is een digitale simkaart ingebouwd in je smartphone. Voor een e-SIM heb je geen fysieke simkaart nodig; je regelt alles online. Het grote voordeel van een e-SIM is dat je binnen enkele klikken internet hebt geregeld. De meest bekende e-SIM aanbieder met prima prijzen is Airalo.

Hoe een e-SIM werkt? Check vooraf of je telefoon compatibel is voor een e-SIM. Download daarna de app van Airalo en registreer je. Voer het land in waar je naartoe wilt en bekijk de keuzemogelijkheden. Daarna is het een kwestie van aanschaffen en het stappenplan volgen wat Airalo aangeeft. Zorg dat je goed leest en stap voor stap doet wat er staat. Zolang je dat doet, heb je binnen 5 minuten internet geregeld voor jouw volgende bestemming.

Tip: gebruik de code ROBERT4408 en ontvang een korting van 3 dollar.

Het voordeel van een e-SIM is dat je binnen no-time internet hebt geregeld voor de bestemming waar je naartoe gaat. Daarnaast kan je het al doen voordat je vertrekt waardoor je er bij aankomst niks meer hoeft te regelen. Aan de andere kant is een e-SIM in de meeste gevallen wat duurder dan een lokale simkaart. Je betaald simpelweg wat meer voor gemak. Als je dat ervoor over hebt, dan is een e-SIM de perfecte oplossing om over van het internet gebruik te kunnen maken. Bekijk hier alle opties via Airalo.

Werkt WhatsApp met een e-SIM of lokale simkaart in het buitenland?

Een veelgestelde vraag is of WhatsApp met je eigen telefoonnummer nog werkt als je gebruik maakt van een lokale simkaart of e-SIM. Ja! Zodra je een nieuwe simkaart gebruikt op je telefoon, krijg je in WhatsApp de melding of je het nummer wilt bijwerken. WhatsApp is namelijk verbonden aan een telefoonnummer. Kies altijd om je bestaande Nederlandse nummer te blijven gebruiken, dan verandert er niets in WhatsApp. Je behoudt dan alle gesprekken en nummers.

Zet niet je buitenland bundel aan bij je Nederlandse provider

De meeste providers in Nederland bieden de optie om een speciale buitenlandbundel aan te zetten. KPN heeft bijvoorbeeld een bundel dat je voor €55,- 100MB/MIN/SMS krijgt. Het is eigenlijk belachelijk dat ze dit durven aan te bieden want 100MB is al op zodra je Instagram opent. Het afsluiten van een buitenland bundel bij een Nederlandse provider raden wij daarom ten zeerste af!

Nu je onze tips hebt gelezen over hoe een simkaart in het buitenland werkt, willen we benadrukken dat het belangrijk is om veilig gebruik te maken van het internet. Hoe je dat doet? Gebruik een VPN om je persoonlijke gegevens te beschermen. Hier lees je alles over een VPN gebruiken op reis en hoe dat werkt.