Rainbow Mountain bezoeken zonder toeristen: zo doe je dat!

Rainbow Mountain bezoeken in Peru zonder toeristen

Een absolute must visit in Peru is de adembenemende Rainbow Mountain. Deze 5000 meter hoge berg vind je op 140 kilometer rijden vanaf Cusco. Wat de berg zo bijzonder maakt zijn de felle zeven kleuren die zijn ontstaan door een overvloed aan mineralen in de grond. Tot voor kort was dit kleurrijke wonder bedekt onder een laag sneeuw en vereiste het een zesdaagse trekking om er te komen. Door klimaatverandering is de berg nu vrijwel het hele jaar zichtbaar en te bezoeken met een tour vanuit Cusco. Het is zelfs zo’n populaire bezienswaardigheid geworden dat sommige reizigers besluiten om er niet naartoe te gaan en dat is ontzettend zonde. Wij ontdekten dat er een manier is om Rainbow Mountain te bezoeken zonder toeristen wat de ervaring heel speciaal maakt. Lees verder om te ontdekken hoe je Rainbow Mountain voor jezelf kunt hebben, aangevuld met tips en informatie over de wandeling zelf, de voorbereidingen en wat je vooraf moet weten! Kortom, dit zijn onze tips om Rainbow Mountain in Peru te bezoeken!

Tips voor het bezoeken van Rainbow Mountain in Peru

Rainbow Mountain of Palccoyo Mountain bezoeken?

Bij het plannen van de hike naar Rainbow Mountain kom je vaak de vergelijking tegen met Palcoyyo Mountain. Deze berg is aanzienlijk lager en je legt minder hoogtemeters af, wat de wandeling een stuk makkelijker maakt. Omdat Rainbow Mountain bekend staat als toeristisch, kiezen sommige mensen ervoor om naar het iets minder indrukwekkende Polccoyo Mountain te gaan. Wij kozen ervoor om Rainbow Mountain te bezoeken en stonden uiteindelijk zonder toeristen op de top! De keuze tussen Rainbow of Polccoyo Mountain te bezoeken laten we aan jou over, maar laat je dus niet tegenhouden door de verhalen over de busladingen aan toeristen, want die zijn te vermijden! Lees daarom verder voor onze tips om Rainbow Mountain helemaal voor jezelf te hebben!

Zelfstandig Rainbow Mountain bezoeken

In het centrum van Cusco zijn er talloze touroperators waar je een georganiseerde tour kunt boeken. Deze tours vertrekken allemaal rond hetzelfde tijdstip. Hierdoor is het tijdens de wandeling en op de top enorm druk, wat afdoet aan de ervaring. Wij kozen ervoor om Rainbow Mountain zelfstandig te bezoeken, en dit bleek de beste beslissing ooit. We regelden een privétaxi, waardoor we zelf konden bepalen welke tijd we vertrokken. De taxichauffeur zette ons af op de parkeerplaats en wachtte geduldig tot we terug waren. Via een Whatsapp groep van Peru kwamen we in contact met anderen en uiteindelijk boekten we gezamenlijk een busje, waardoor we de prijs konden delen door zes personen.

  • Neem contact op met Intur Peru Travel om je eigen taxi te regelen. Het telefoonnummer is +51 975 204 990. De kosten zijn 400 soles voor een busje, 350 soles voor een SUV en 300 Soles voor een Sedan.
  • Rainbow Mountain niet zelfstandig bezoeken? Dan kan je ook online de tour boeken. Deze georganiseerde Rainbow Mountain Tour schijnt een van de beste te zijn.

Zo sta je op Rainbow Mountain zonder toeristen

Als je een eigen taxi regelt, bepaal je zelf het vertrektijdstip, en dit is dan ook de truc om Rainbow Mountain helemaal voor jezelf te hebben. Wij vertrokken rond 8:00 uur vanuit Cusco en kwamen aan rond 11.00 uur. De parkeerplaats stond nog vol met tourbusjes. Terwijl we aan de hike begonnen, liepen we tegen de stroom in van mensen die terugkwamen. Hoe verder we liepen, hoe rustiger het werd. Het laatste uur liepen we volledig alleen, en na een pittige klim bereikten we het verlaten uitzichtpunt. Een magische ervaring om op deze manier Rainbow Mountain te zien zonder toeristen!

De hike naar Rainbow Mountain

De wandeling naar Rainbow Mountain is pittiger dan je zou verwachten. Over een afstand van drie en een halve kilometer stijg je ongeveer driehonderd meter. Dat lijkt misschien niet veel, maar op 5000 meter is dat een ander verhaal. De wandeling begint redelijk vlak maar hoe verder je loopt hoe zwaarder het wordt. Op ongeveer 4800 meter merk jd dat de lucht steeds ijler wordt en dat je af en toe even op adem moet komen. Doe vooral rustig aan en eet coca snoepjes tegen hoogteziekte. De laatste kilometer is steil. Met kleine stapjes en een rustig rempo kom je vanzelf boven. Uiteindelijk duurt het ongeveer 2 uur om de top te bereiken. De beloning is dat je Rainbow Mountain helemaal voor jezelf hebt, een ervaring zal je niet snel meer vergeten!

Natuurlijk is het doel om uiteindelijk om Rainbow Mountain te bewonderen maar voor ons was het de hele omgeving die diepe indruk heeft gemaakt. Tijdens de wandeling kijk je aan de ene kant uit op besneeuwde bergpieken en als je je omdraait, zie je knalrode bergen. Onderweg kom je lokale bewoners in traditionele kleding tegen, grazen er alpaca’s en omdat je later bent vertrokken, loop je helemaal alleen door een landschap dat aanvoelt als een schilderij. Dit is de ultieme manier om Rainbow Mountain in Peru te bezoeken!

Mocht je je afvragen of de kleuren echt zo mooi waren als op de foto? JA! Wij hadden verhalen gelezen dat er veel werd gephotoshopt en dat sommige mensen zelfs teleurgesteld waren. Wij waren extreem verrast toen bleek dat de kleuren heel goed zichtbaar waren. Hoe fel de kleuren zijn heeft vooral te maken met het weer. Heb je zon en blauwe lucht? Dan zijn de contrasten goed zichtbaar en is Rainbow Mountain op zijn mooist!

De route terug langs de Red Valley

Je kunt dezelfde weg teruglopen, maar je hebt ook de mogelijkheid om een kleine omweg te maken langs de Red Valley. Dit is een vallei aan de andere kant van de berg met rode bergen en heuvels. Om daar te komen, sla je op de terugweg, na de steile trap, linksaf. Hoewel we van plan waren om via de Red Valley terug te lopen, zijn we uiteindelijk dezelfde weg teruggegaan omdat we last hadden van extreme hoofdpijn door de hoogte.

Hoeveel kost het bezoeken van Rainbow Mountain?

Voor de Vinicunca Rainbow Mountain moet je 25 soles entree betalen aan de lokale gemeenschap. Als je ook de Red Valley bezoekt, komt daar 15 soles bij. Er is al geruime tijd een conflict tussen de gemeenschappen rondom Rainbow Mountain over de toegangsprijzen, dus het kan zijn dat je iets extra’s moet betalen. Halverwege de route kwamen we een geblokkeerde weg tegen, en om erdoor te mogen, moesten we allemaal een kleine bijdrage betalen. Dit weet je nooit van tevoren, dus zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt.

Handige tips voor het bezoeken van Rainbow Mountain

Om het meeste uit de Rainbow Mountain-ervaring te halen, zijn hier nog wat feitjes en praktische tips.

  • Hoelang doe is de Rainbow Mountain hike? De hike is 3 kilometer en je doet er tussen de 1,5 uur en 2 uur over om de top te bereiken.
  • Vanuit waar bezoek je Rainbow Mountain? De uitvalsbasis voor het bezoeken van Rainbow Mountain is de stad Cusco. Bekijk onze tips met hotels in Peru om te zien waar je het beste kunt verblijven in Cusco.
  • Check vooraf de weersvoorspellingen: de kleuren zijn het best zichtbaar op een heldere dag. Bij ons waren de kleuren fel en indrukwekkend. We kunnen ons voorstellen dat op een bewolkte dag de berg er anders uitziet dan je had gehoopt.
  • Zorg dat je gewend bent aan de hoogte: onderschat niet wat hoogte doet met je lichaam. Neem dit serieus en verblijf minstens twee dagen in Cusco voordat je Rainbow Mountain bezoekt om hoogteziekte te voorkomen.
  • Neem coca snoepjes mee: de snoepjes stimuleren je ademhaling, is goed voor je spijsvertering en heeft een pijnstillende eigenschappen.
  • Kleed je warm genoeg aan: hoewel je door het wandelen opwarmt, kan het op 5000 meter erg koud zijn. Het is daarom aan te raden om je in laagjes aan te kleden zodat je makkelijk iets aan en uit kunt doen. Doe sowieso een winddichte jas aan en neem een muts, handschoenen en dikke trui mee.
  • Huur een stok: aan het begin van de hike zijn wat kraampjes om snacks te kopen of een stok te huren voor 5 soles. Dit maakt de wandeling iets minder zwaar.

Voor ons was de hike naar Rainbow Mountain één van onze hoogtepunten tijdens onze rondreis door Peru. Het landschap is spectaculair en het idee om zo’n populaire bezienswaardigheid voor jezelf te hebben is niet in woorden uit te drukken. Meer van Peru zien? Bekijk dan ook onze tips voor Huacachina, wat te doen in Arequipa en onze tips voor de Colca Canyon Trekking.