De beste tips voor Paracas in Peru

Paracas in Peru: tips wat te doen en te zien

Paracas is een klein sfeervol vissersdorpje waar je over de rustige boulevard niet alleen mensen maar ook pelikanen ziet lopen. Paracas is een bijzondere plek om te bezoeken in Peru omdat je als mens op bezoek mag bij de dieren van de zee. Het is een ongekend unieke ervaring om luie zeeleeuwen te zien in hun natuurlijke habitat, dolfijnen te zien springen door de blauwe zee en pinguïns al hobbelend hun weg te zien vinden naar het water. Sommige reizigers slaan Paracas over en dat is zonde want het is een unieke bestemming. In dit artikel lees je daarom ook waarom Paracas de moeite waard is. Lees snel verder voor de beste bezienswaardigheden, wat te doen en onze tips voor Paracas in Peru!

Wat te doen in Paracas in Peru

Paracas bezoek je het beste aan het begin van je rondreis door Peru. Vanuit Lima doe je er met de bus drie uur over en een ticket boek je het makkelijkst via Busbud. Wij hebben goede ervaringen met Cruz del Sur en raden dan ook aan om hiermee te reizen. De beste dingen om te doen in Paracas zijn de boottocht rond de Islas Ballestas en een bezoek aan het Paracas National Reserve.

Hoe lang je nodig hebt in Paracas? Wanneer je de ochtend aankomt in Paracas zou je direct een scooter kunnen huren om het National Reserve te bezoeken. De volgende ochtend kan je dan de boottocht doen waarna je je reis vervolgt naar de volgende bestemming. Het nadeel is wel dat je dan geen speling hebt wanneer het slecht weer is. Weeg daarom zelf af of je één of twee nachten in Paracas wilt verblijven.

Maak een boottocht rond de Islas Ballestas

De Ballestas eilanden zijn een kleine groep onbewoonde eilanden voor de kust van Peru. Een van de hoogtepunten om te doen in Paracas is een boottocht rond de Islas Ballestas. De eilanden worden ook wel de ‘Poor Man’s Galapagos’ genoemd. We kunnen het zelf niet vergelijken maar goedkoop is het zeker. Op de eilanden leven pinguïns, zeeleeuwen, grote pelikanen en heel veel andere vogels. Meestal zie je ook nog dolfijnen door het felblauwe water heen springen. De dieren kan je van heel dichtbij bekijken tijdens een boottocht. Het is een mega bijzondere ervaring om in de natuurlijke omgeving te zijn van deze prachtige wilde dieren.

Welke tour operator voor de Ballestas eilanden en hoeveel kost het?

Op elke straathoek kan je een tourtje boeken naar de eilanden. Het maakt in principe niet uit waar je boekt want uiteindelijk word je weer samengevoegd in de boot die vertrekt. Waar je wel op moet letten is de prijs. Een tour zou niet meer moeten kosten dan 40 SOL. Wij vonden het handig om te boeken via Kokopelli Hostel waar we maar 35 SOL betaalden voor de tour. Daarnaast betaal je in de haven nog 16 SOL om het gebied in te mogen. Omgerekend betaal je €12,- voor een tour rond de Ballestas eilanden. Bewaar dit kaartje goed want als je dezelfde dag ook nog het Nationaal Park bezoekt dan hoef je dit niet opnieuw te betalen. Als je het vooraf wilt regelen kan je ook deze tour online boeken.

De meeste tours vertrekken tussen 8.00 uur en 11.00 uur. In de ochtend heb je het minste last van wind en is het water kalm. Houd er wel rekening mee dat de vertrektijden kunnen wijzigen vanwege de mist en wind. Hoewel de tours natuurlijk mega toeristisch zijn, is een bezoek aan de Islas Ballestas iets wat je niet snel meer vergeet. De beste plek in de boot is helemaal achterin. Je hebt dan het mooiste uitzicht omdat de rand van de boot daar het laagst is. Ook zitten er geen mensen achter je waardoor je goed om je heen kunt kijken. Deze bezienswaardigheid in Paracas wil je niet missen!

Bewonder Paracas National Reserve

Als er iets is wat niet mag ontbreken in deze tips voor Paracas dan is dat het Paracas National Reserve. Veel reizigers reizen na de boottocht door naar Huacachina. Zonde, want het National Reserve kent een ongerept uitgestrekt landschap. Het leukste is om het park zelf te verkennen met eigen vervoer. Huur een scooter in Paracas voor 120 SOL en ontdek de ongerepte stranden, eindeloze wegen, zandduinen, ongekende leegte en mooie uitzichten. Laat je kaartje zien bij de entree en sla dan linksaf en volg de weg naar Playa Yumague. Scooter daarna via Playa Roja weer terug. Onderweg kan je stoppen wanneer je wilt en genieten van de leegte en ruige kustlijn.

Andere opties om Paracas National Reserve te bezoeken is met de fiets of een tour. Wij raden het af om te fietsen tenzij je hele sterke beenspieren hebt. De wind kan namelijk erg sterk zijn. Een tour zouden wij alleen overwegen als je daarna afgezet wordt in Huacachina. De ervaring van in een busje zitten en uitstappen is natuurlijk wel vele malen anders dan zelf met de scooter touren.

Bezoek Huacachina vanuit Paracas, Peru

De oase in de woestijn van Peru is omringd door de hoogste zandduinen van Zuid-Amerika. Deze bijzondere oase trekt dagelijks heel veel toeristen vanwege de toffe activiteiten die je er kunt doen. Zo kan je er sandboarden en in een buggy door de woestijn crossen. Hoewel wij aanraden om er zeker een nachtje te blijven, kan je Huacachina ook bezoeken als dagtrip vanuit Paracas. Vanuit Paracas is Huacachina maar anderhalf uur rijden. Om op eigen gelegenheid in Huacachina te komen boek je een bus via Busbud naar Ica. Vanuit daar is het nog een klein stukje rijden met de taxi of tuktuk die je ter plaatse regelt. Bekijk ook ons artikel met tips voor Huacachina in Peru!

Tips om te eten in Paracas

In Pacaras zijn niet gek veel hippe tentjes om te eten. Toch is het ons gelukt om twee goede restaurants te vinden. Fruzion is een simpel tentje met goede vega burgers op het menu. Daarnaast heb je Misk’i wat een leuke plek is voor een avond drankjes en pizza’s.

Onze favoriete hotels in Paracas

Hoewel het dorpje maar klein is, zijn er toch een aantal leuke accommodaties in Paracas. Voor ieder soort reiziger is er iets te vinden. Een goede budgetoptie is Starfish of Paracas. Toen wij hier aankwamen hadden we onze bedenkingen. Maar nadat de vriendelijke eigenaresse ons verwelkomde en we de schone kamer zagen, wisten we dat we een goede keuze hadden gemaakt. De meeste accommodaties in Paracas zijn heel simpel en voor het weinige geld dat we hier kwijt waren, was dit helemaal prima. Zeker omdat we ook een ontbijt kregen met verse broodjes. Een andere optie is het leuke Kokopelli Hostel waar ze ook tweepersoonskamers hebben en een zalig zwembad! Meer over de beste hotels in Peru lees je hier.