Onze tips voor de Colca Canyon Trekking in Peru

Colca Canyon Trekking in Peru. Tips om de route zelfstandig af te leggen

De Colca Canyon Trekking is een van de mooiste hikes die je kunt doen in Peru. In twee dagen wandel je door de diepste kloof ter wereld en passeer je prachtige vergezichten. Je hebt zelfs de kans om de andescondor te spotten. Na de wandeling kan je ontspannen in een natuurlijke warmwaterbron terwijl je uitkijkt op de mooie natuur om je heen. Het is een uniek avontuur om de Colca Canyon hike zelfstandig af te leggen. In dit artikel lees je al onze tips voor de Colca Canyon trekking in Peru. Van de voorbereiding tot aan het vervoer, de route en waar te verblijven. Dit is alles wat je moet weten!

De uitvalsbasis voor de Colca Canyon trekking: Cabanaconde

Cabanaconde is de uitvalsbasis voor de Colca Canyon trekking wanneer je de route zelfstandig wilt afleggen. Het is een lokaal dorpje waar je aan alles ziet dat reizigers voor maar één ding komen, hiken! Omdat de reis vanuit Arequipa naar Cabanaconde zeker 6 uur in beslag neemt, is het aan te raden om de nacht voordat de trekking begint te overnachten in Cabanaconde. Wij kunnen niet anders dan Pachamama aanraden! De Colca Canyon trekking vergt wat planning, maar bij Pachamama leggen ze van voor tot achter uit hoe je de wandeling zelfstandig kunt maken, zodat je zelfverzekerd op pad kan gaan. Daarnaast kun je er veilig je backpack achterlaten, benodigdheden huren zoals wandelstokken en regelen ze vervoer indien nodig. Het leuke is dat iedereen hier komt om te wandelen, waardoor je snel contact maakt met medereizigers en eventueel samen de trekking kunt ondernemen.

Dagplanning voor de Colca Canyon wandeling

Voordat we onze eigen ervaringen en tips delen voor de Colca Canyon trekking, is het handig om een beeld te hebben van hoe de dagen eruit zien. Zo krijg je een idee van de indeling en kun je afwegen welke opties het beste bij jou passen.

Dag 1

13:00 Bus van Arequipa naar Cabanaconde (hoe je er komt leggen we verderop uit)

19:00 Aankomst in Cabanaconde en verblijf bij Pachamama.

Dag 2

06:30 Ontbijten

07:00 Condors spotten bij Cruz del Condor viewpoint

08:30 Start trekking van Cabanaconde naar Llahuar

13:30 Aankomst Llahuar Lodge
14:00 Nagenieten en ontspannen in de hotsprings

Dag 3
7:15 Ontbijten

8:00 Taxi naar Cabanaconde (220 soles)

9:30 Bus terug naar Arequipa

16:00 Aankomst Arequipa. Je kunt ervoor kiezen om te chillen en eten in de stad en daarna de nachtbus te pakken naar Cusco.

Optioneel: je kunt de wandeling ook uitbreiden met een extra nacht. Op de volgende dag wandel je nog eens 5,5 uur van Llahuar naar Sangalle. Een geweldige plek om te overnachten is Paraiso Las Palmeras. Vervolgens wandel je van Sangalle terug naar Cabanaconde in 3 uur. De wandelingen op deze twee extra dagen zijn zwaarder omdat je flink moet klimmen na al die kilometers.

Onze ervaring en tips voor de Colca Canyon Trekking

Na een korte nacht bij Pachamama stonden we vroeg op voor de start van de Colca Canyon trekking. De vorige dag was ons uitgebreid uitgelegd hoe het werkte, ontmoetten we een ander leuk stel waarmee we samen konden wandelen, en lieten we onze backpacks achter om op pad te gaan. Met Pachamama bezochten we eerst het Cruz del Condor uitzichtpunt. We keken uit op immense bergen met diepe afgronden en zagen na een tijdje een aantal condors voorbij zweven. Het was mega bijzonder een een perfecte start van de dag!

Daarna begonnen we aan de hike van ongeveer 11 kilometer lang. Het eerste stuk was vlak, maar daarna begon de daling van 1200 meter naar de rivier beneden. De bergen, afgronden en uitzichten die we onderweg tegenkwamen waren fenomenaal. Wat extra bijzonder was is dat we onderweg slechts een paar andere mensen tegenkwamen. Het startpunt is op 3300 meter en je daalt naar 2100 meter. Omdat het voornamelijk afdalen is, viel de intensiteit voor ons mee.


Na 4,5 uur wandelen kwamen we aan bij Llahuar lodge, wat onze verwachtingen overtrof. We hadden ons ingesteld op een eenvoudige hut, maar bij binnenkomst bleek dit mee te vallen. We hadden zelfs stroom en een privédouche in onze cabin. Na zo’n wandeling was het de ultieme beloning om bij te komen in de warmwaterbronnen.

De volgende dag kozen wij ervoor om met de taxi terug te gaan naar Cabanaconde, wat Pachamama voor ons had geregeld. In totaal kostte dat 220 soles, en we vonden nog een ander stel dat ook terug moest en de kosten wilde delen.

Tip om de route uit te breiden: je kunt er ook voor kiezen om door te wandelen naar Sangalle en Cabanaconde. Achteraf gezien hadden wij spijt dat we niet voor deze optie zijn gegaan. Vooral omdat de eerste dag zo spectaculair was qua ervaring en natuur. We hadden er het liefst nog twee dagen aan geplakt.

Start de trekking met Condors spotten bij Cruz del Condor viewpoint

Wist je dat er nog maar ongeveer 300 wilde condors ter wereld zijn? Het is daarom extra speciaal om deze spectaculaire vogels te zien vliegen. Je hebt geluk, want deze condors laten zich elke ochtend zien bij het uitzichtpunt in de Colca Canyon. Een unieke plek in Peru, want op maar weinig plekken kun je condors van zo dichtbij zien zweven. Ze kunnen zelfs tot 3 meter spanwijdte hebben. De condors laten zich 8 maanden per jaar zien omdat dit de perfecte plek is om babycondors te leren vliegen vanwege de ideale luchtstroming. Van december tot april trekken ze naar het oosten. Het beste is om vroeg in de ochtend te gaan. Bij Pachamama, het hostel waar de meeste mensen verblijven, kunnen ze vervoer regelen voor 150 soles per taxi voor 4 personen. Vaak zijn er andere reizigers waarmee je de taxi en de kosten kunt delen.

Paklijst: wat moet je meenemen voor de Colca Canyon trekking?

Tijdens de trekking neem je een dagrugzak mee en laat je je backpack achter bij de accommodatie in Cabanaconde. Dit is wat iedereen doet en er zijn bij het hotel plekken om deze achter te laten. Wat moet je meenemen voor de trekking?

 • Dagrugzak
 • Camera, mobiel en powerbank
 • Kleding. Zorg voor laagjes omdat het overdag vaak warm is en in de avond juist afkoelt. Wij kunnen niet zonder onze Icebreaker shirts die de temperatuur reguleren.
 • Zwemkleding
 • Pet en zonnebril
 • Zonnebrand
 • Twee liter water per persoon. Wij gebruiken deze fijne waterzak. Zo hebben we altijd water bij de hand zonder dat we onze rugzak op en af hoeven te doen.
 • Microvezel handdoek
 • Hoofdlampje
 • Snacks
 • Cash

Overige tips voor de Colca Canyon Trekking

Wat te doen bij hoogteziekte?

De dorpjes liggen op ruim 3000 meter hoogte en daarom is het slim om eerst een paar dagen te wennen aan de hoogte in Arequipa of Cusco. Je kunt namelijk last krijgen van hoogteziekte, wat zich bij de meeste mensen uit in hoofdpijn. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en coca snoepjes meeneemt om dit te voorkomen en te verhelpen. Verdiep je vooraf in hoogteziekte, de verschijnselen en wat te doen bij extreme klachten.

Is de Colca Canyon wandeling veilig?

Wij bezochten de Colca Canyon toen het Belgische meisje Natacha de Crombrugghe vermist was en haar moeder in het dorp was. Dit gaf een heftige lading aan de wandeling en we hebben regelmatig aan haar gedacht en erover gesproken. Het is een ruig gebied en op sommige stukken erg steil. Ga daarom nooit alleen op pad, draag goede wandelschoenen, neem voldoende water mee en begin niet later dan 11.00 uur met de hike. Tip: als je solo reist dan zijn er bij Pachamama genoeg reizigers waarmee je een groepje kunt vormen.

Zelfstandig of met een tour

Het is mogelijk om een dagtour te maken vanuit Arequipa naar de Colca Canyon. Maar vergis je niet want hierbij moet je 6 uur heen en 6 uur terug rijden. Tijdens de tour maak je enkele stops en heb je niet de tijd om te hiken. Oftewel, je ervaart weinig van waarom de Colca Canyon trekking zo bijzonder is. Zonde dus! We hopen dat je met onze tips om de Colca Canyon trekking zelfstandig af te leggen, ervoor kiest om dat te doen!

Wat kost de entree?

De toegangsprijs voor de Colca Canyon is 70 soles, wat omgerekend ongeveer €18,- is. Je kunt de hike gewoon beginnen en onderweg kom je een lokale bewoner tegen die je vraagt om een kaartje te kopen. Bewaar het kaartje goed want deze is een week geldig.

Accommodaties vooraf boeken of niet?

Het aanbod aan hotels is schaars en Pachamama en Llahuar Lodge zijn populair. Zorg dat je ze boekt zodra je weet wanneer je de Colca Canyon trekking gaat maken.

Hoe kom je bij de Colca Canyon?

Om bij de Colca Canyon te komen moet je vervoer hebben naar Cabanaconde, het startpunt van de trekking. Hieronder de opties hoe je in Cabanaconde komt.

Van Arequipa naar Cabanaconde

Grote kans dat je plan bent om van Arequipa naar de Colca Canyon te gaan. Pak vanuit Arequipa de 6 uur durende Andalucia bus die vertrekt van Terminal Terreste in Arequipa. Deze bus vertrekt drie keer per dag om 1.00 uur, 4.00 uur en 13.00 uur. De meeste mensen pakken natuurlijk die van 13.00 uur en deze bus zit meestal vol. Het is daarom slim om deze kaartjes (25 soles pp) vooraf te kopen. Het handigst is om dat gelijk bij aankomst in Arequipa te doen omdat je dan waarschijnlijk aankomt op hetzelfde busstation.

Van Cabanaconde naar Cusco of andersom

Als je vanuit Cusco komt of daarnaar door wilt reizen heb je twee opties.
Optie 1, en daarbij ook de goedkoopste optie, is om de Andalucia bus terug te pakken naar Arequipa. Deze bussen gaan dagelijks om 9.30 uur en 13.30 uur en doet er weer 6 uur over. Aangekomen in Arequipa kan je diezelfde avond nog een nachtbus nemen naar Cusco die er 10 uur over doet. Optie 2 is om vanaf Cabanaconde met de bus of minivan naar Chivay te reizen. De volgende dag kan je om 07.00 uur de bus pakken naar Cusco. Het nadeel van deze laatstgenoemde optie is dat het je een extra nacht kost en deze zogenoemde 4M bus alleen op maandag, woensdag en vrijdag rijdt. Daarnaast kost het ook nog €75.- per persoon wat redelijk aan de prijs is.

Dit waren onze tips voor de Colca Canyon trekking in Peru! We hopen dat je dit geweldige avontuur aangaat en de hike zelfstandig gaat ondernemen. Meer tips voor Peru nodig? Doe dan inspiratie op met onze tips voor Huacachina, Arequipa en Rainbow Mountain bezoeken.