Koffer tracker gebruiken voor je bagage: hoe werkt het?

Koffer tracker gebruiken voor je bagage, tip hoe het werkt en welke de beste is

We herinneren ons allemaal nog de hectische zomers op Schiphol waar talloze reizigers hun bagage kwijtraakten in de drukte. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige oplossingen, zoals bagage trackers, die je kunnen helpen je koffer terug te vinden. In dit artikel duiken we dieper in op wat te doen als je bagage zoekraakt en hoe een koffer tracker je daarbij kan helpen. Ook lees je hoe zo’n tracker in je bagage nou eigenlijk werkt en welke het beste is. Dit zijn onze tips voor het gebruiken van een koffer tracker op reis!

Wat te doen als je bagage kwijt is?

Het is geen leuke start van de vakantie als je erachter komt dat je bagage niet verschijnt op de band. Wat moet je doen als je bagage kwijt is? Als je bagage niet op de bagageband aankomt, is het eerste wat je moet doen rustig blijven. Wacht zeker nog even 10 minuten om zeker te weten dat je bagage niet is aangekomen. Ga daarna naar de luchtvaartmaatschappij en meld dat je bagage kwijt is. Vaak staat er in de bagagehal aangegeven bij welke balie je moet zijn voor de luchtvaartmaatschappij waarmee je vloog. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie verstrekt, zoals je vluchtnummer en een beschrijving van je bagage. Meestal wordt je bagage uiteindelijk teruggevonden en naar je gestuurd, zelfs als je al begonnen bent aan een rondreis. Het is vooral veel gedoe omdat het meestal even kan duren, en dat is waar een koffer tracker van pas kan komen.

Tip: als je je bagage incheckt krijg je altijd een bewijs van bagage afgifte en instapkaart mee. Of je nu een tracker in je bagage gebruikt of niet, zorg dat je het bagage bewijs en boarding pass goed bewaard, want die moet je laten zien wanneer je meldt dat je koffer niet is aangekomen.

Wat is een koffer tracker en hoe werkt het?

Een koffer tracker is een klein apparaatje dat je in je bagage plaatst en waarmee je de locatie van je bagage kunt volgen via een app op je smartphone. Het werkt meestal via Bluetooth of GPS. Met een bagage tracker hoef je je minder zorgen te maken over het kwijtraken van je koffer, omdat je altijd weet waar het is en je je persoonlijke spullen sneller terug kunt vinden.

Verschil tussen een GPS tracker & Bluetooth tracker

Bij de keuze tussen een GPS tracker en een Bluetooth tracker voor je bagage, is het handig om te weten wat het verschil is. Zo kan je een goede keuze maken welke tracker het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

GPS trackers

Deze geavanceerde apparaten maken gebruik van het GPS netwerk om de exacte locatie van je bagage te bepalen. De accu gaat vaak wekenlang mee. Het nadeel van een GPS tracker is dat die duurder en groter is. Bovendien moet je vaak een abonnement afsluiten waardoor het minder toegankelijk is om te gebruiken voor de reiziger die af en toe een weekje op vakantie gaat.

Bluetooth trackers

In tegenstelling tot GPS trackers, maken Bluetooth trackers verbinding met je smartphone via Bluetooth. Niet alleen de bluetooth van je eigen smartphone, maar ook die van anderen waardoor je vrijwel altijd weet wat de locatie van je bagage is. Bluetooth trackers zijn ideaal voor situaties waarbij je je bagage op wilt kunnen volgen, zoals op drukke luchthavens of treinstations. Hoewel Bluetooth trackers een minder groot bereik hebben en je afhankelijk bent van andere apparaten in de buurt, zijn ze compact, betaalbaar en handig in gebruik als je moet vliegen en bang bent om je bagage kwijt te raken.

Wat is de beste tracker voor je koffer?

Als je op zoek bent naar de beste bagage tracker om je koffer of backpack te volgen tijdens je reizen, dan is een Bluetooth tracker de beste optie. Met een gemiddeld bereik tussen de 60 en 120 meter, kunnen Bluetooth trackers zoals de Apple AirTag, Samsung SmartTag en Chipolo One je helpen bij het lokaliseren van je bagage op drukke vliegvelden en andere reisbestemmingen.

Apple AirTag

De Apple AirTag maakt gebruik van het enorme netwerk van alle Apple apparaten wereldwijd. Hoewel de directe reikwijdte van de tracker zelf ongeveer 100 meter is, profiteert de AirTag van het feit dat andere Apple-apparaten in de buurt automatisch fungeren als ‘zoekers’. Dit betekent dat zelfs als je buiten het directe bereik van je AirTag bent, je nog steeds de locatie ervan kunt zien op de kaart via het netwerk van andere Apple apparaten. Elke keer dat jouw AirTag verbinding maakt met een ander Apple apparaat, wordt deze nieuwe locatie automatisch bijgewerkt op de kaart, waardoor je kunt controleren of je bagage op de juiste plaats is.

Tip: De Apple AirTag is van alle bagage trackers degene die het best beoordeeld is en die de meeste reizigers gebruiken. Wij zijn zelf ook het meest fan van deze optie. Mede omdat de Apple AirTag gebruiksvriendelijk is.

Samsung SmartTag

De Samsung SmartTag is speciaal ontworpen voor Android-gebruikers en werkt op een vergelijkbare manier als de Apple AirTag, maar dan met behulp van het netwerk van Samsung. Met een bereik van ongeveer 120 meter en de Galaxy Find Network-app kun je snel en eenvoudig de locatie van je tracker op de kaart achterhalen.

Chipolo One

Heb je geen Apple of Samsung smartphone? Dan is Chipolo One degene die de meeste en beste reviews heeft en aan te raden is om je bagage te volgen. De Chipolo One biedt ook handige functies via de gratis app, waaronder het kunnen zien van de afstand tot je koffer. Daarnaast registreert de app automatisch de laatst bekende locatie waar de app en de Chipolo met elkaar verbonden waren. Met een bereik van zo’n 60 meter is de Chipolo One betrouwbaar voor het volgen van je bagage op luchthavens en andere reisbestemmingen.

Met het gebruiken van een koffer tracker stap je met een gerust hart het vliegtuig in. Je hebt immers alle acties ondernomen waar je zelf invloed op had. Wat is jouw volgende bestemming? Ga je naar het tropische Mexico of ga je op stedentrip naar Barcelona of Lissabon? Op Reisplaatje vind je reistips om je reis zelf uit te stippelen maar ook praktische tips om je voor te bereiden zoals hoe internet werkt in het buitenland.