Vakantiedagen 2023 slim inplannen? Met deze handige tips heb je meer vrije dagen!

Slim inplannen van vakantiedagen in 2021

Elke reisliefhebber wil het liefst zo veel mogelijk vakantiedagen om op reis te gaan. Maar als je werkt zit je nou eenmaal vast aan vakantiedagen en is de uitdaging om deze zo slim mogelijk in te plannen. Wil jij je vakantiedagen 2023 slim inplannen en zelfs verdubbelen? In deze blog leren we je een handige truc in te zetten zodat je meer vrije dagen hebt in 2023!

Vakantiedagen 2023 slim inplannen met deze handige tips

Neem vrij rondom de feestdagen en weekenden. Omdat wij zoveel reizen, lijkt het alsof wij heel veel vakantiedagen hebben. Maar in werkelijkheid werken we fulltime en hebben we allebei 25 vakantiedagen. Toch lukt het ons om meer dan 25 vakantiedagen op reis te zijn. Daarom wordt ons vaak gevraagd: hoe plannen jullie je vakantiedagen slim in zodat je er meer vrije dagen voor terug krijgt? Eigenlijk is het heel simpel! Door goed en creatief te plannen, in combinatie met feestdagen, is het mogelijk om vaker op reis te gaan. Je krijgt dan meer vrije dagen door je vakantiedagen handig en gunstig in te plannen.

We hebben mazzel want dit jaar valt Kerst en Oud en Nieuw op doordeweekse dagen. Hierdoor hoef je slechts 3 vakantiedagen in te zetten en krijg je daar maar liefst 10 vrije dagen voor terug. De meeste winst voor een lange vakantie in het buitenland is de maanden mei en juni. Als je rondom Hemelvaart en Pinksteren 13 vakantiedagen inzet, krijg je daar 23 vrije dagen voor terug.

Overzicht Feestdagen 2023

 • Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari 2023
 • Goede vrijdag: vrijdag 7 april 2023
 • Pasen (eerste en tweede paasdag): zondag 9 april en maandag 10 april 2023
 • Koningsdag: donderdag 27 april 2023
 • Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei 2023 (geen verplichte vrije dag dit jaar)
 • Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei 2023
 • Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 28 mei en maandag 29 mei 2023
 • Kerstmis (eerste en tweede kerstdag): maandag 25 en dinsdag 26 december 2023

Dat het feestdagen zijn betekent niet automatisch dat je vrij bent. Dit is afhankelijk van je werkgever en in welke sector je werkt.

Hoe haal je meer uit je vakantiedagen in 2023?

De meeste kansen in 2023 liggen in de maanden mei en juni. Ook is het dit jaar gunstig om rond Kerst en Oud en Nieuw vrij te nemen. Voor een korte trip kan je het beste rond Pasen of Koningsdag vrij nemen. Wil je een lange vakantie, dan kun je het beste aan het einde van mei en begin juni je vrije dagen opnemen. Met het slim inplannen van je vakantiedagen in 2023 verdubbel je je vrije dagen!

Handige vakantieplanning 2023 voor meer vrije dagen

We snappen dat je niet in twee maanden het grootste deel van je vakantiedagen op wilt maken. Je vakanties wil je vaak spreiden over het hele jaar en daarom hebben wij de beste vakantieplanning voor 2023 gemaakt:

Optie 1: 51 vrije dagen terwijl je 24 vakantiedagen opneemt

 • Zaterdag 8 april t/m zondag 16 april = 9 vrije dagen = 4 vakantiedagen
 • Zaterdag 22 april t/m zondag 30 april = 9 vrije dagen = 4 vakantiedagen
 • Zaterdag 13 mei t/m zondag 4 juni = 23 vrije dagen = 13 vakantiedagen
 • 1 week vrij met Kerst en Oud en Nieuw = 10 vrije dagen = 3 vakantiedagen

Dit is de meest slimme manier om je vakantiedagen in te zetten. Je hebt dan zelfs misschien nog een vakantiedag over waardoor je in september ook nog een lang weekend weg kan.

Optie 2: 49 vrije dagen terwijl je maar 26 vakantiedagen opneemt

 • Zaterdag 8 april t/m zondag 30 april = 23 vrije dagen = 13 vakantiedagen
 • 2 weken in september of oktober = 16 vrije dagen = 10 vakantiedagen
 • 1 week vrij met Kerst en Oud en Nieuw = 10 vrije dagen = 3 vakantiedagen

Wanneer je je vakantiedagen over het hele jaar wilt verdelen dan is deze vakantieplanning een mooie richtlijn. Je hebt op deze manier twee lange vakanties over het jaar verdeelt.

Optie 3: 51 vrije dagen terwijl je maar 25 vakantiedagen opneemt

 • Zaterdag 8 april t/m zondag 30 april = 23 vrije dagen = 13 vakantiedagen
 • Zaterdag 27 mei t/m zondag 4 juni = 9 vrije dagen = 4 vakantiedagen
 • 1 week in september of oktober = 9 vrije dagen = 5 vakantiedagen
 • 1 week vrij met Kerst en Oud en Nieuw = 10 vrije dagen = 3 vakantiedagen

We gaan uit van 25 vakantiedagen hoewel veel mensen tegenwoordig 27 of meer vakantiedagen hebben. Soms loont het om een extra vakantiedag te kopen of overuren in te zetten. Tegenwoordig staan ook veel werkgevers open voor remote werken. Je kan dan je verblijf in het buitenland bijvoorbeeld met twee weken verlengen. Hoewel je dan gewoon moet werken, kan je na werktijd wel ontspannen in een mooie omgeving.

Met deze slimme truc krijg je dus 51 vrije dagen terwijl je maar 24 vakantiedagen opneemt.

Hoe ga jij je vakantie in 2023 inplannen? Ben je van plan om je verlof 2023 gunstig in te plannen? Zoek je nog inspiratie voor mooie bestemmingen tijdens jouw volgende reis? Op onze blog staan toffe reisroutes en overzichtelijke artikelen met mooie bezienswaardigheden.