Vakantiedagen 2024 slim inplannen? Met deze handige tips heb je meer vrije dagen!

Slim inplannen van vakantiedagen in 2021

Elke reisliefhebber wil het liefst zo veel mogelijk vakantiedagen om op reis te gaan. Maar als je werkt zit je nou eenmaal vast aan vakantiedagen en is de uitdaging om deze zo slim mogelijk in te plannen. Wil jij je vakantiedagen 2024 slim inplannen en zelfs verdubbelen? Vraag jij je af wat de beste dagen zijn om vrij te nemen? In deze blog leren we je een handige truc in te zetten zodat je meer vrije dagen hebt in 2024!

Vakantiedagen 2024 slim inplannen met deze handige tips

Neem vrij rondom de feestdagen en weekenden. Soms lijkt het alsof mensen die reizen heel veel vakantiedagen hebben. Toen wij nog in loondienst werkten hadden wij maar 25 vakantie en toch lukte het ons om meer dan 25 vakantiedagen op reis te zijn. Daarom wordt ons vaak gevraagd: hoe plannen jullie je vakantiedagen slim in zodat je er meer vrije dagen voor terug krijgt? Eigenlijk is het heel simpel! Door goed en creatief te plannen, in combinatie met feestdagen, is het mogelijk om vaker op reis te gaan. Je krijgt dan meer vrije dagen door je vakantiedagen handig en gunstig in te plannen.

We hebben mazzel want dit jaar valt Kerst en Oud en Nieuw op doordeweekse dagen. Hierdoor hoef je slechts 7 vakantiedagen in te zetten en krijg je daar maar liefst 16 vrije dagen voor terug. De meeste winst voor een lange vakantie in het buitenland is de maand mei. Als je rondom Hemelvaart en Pinksteren 13 vakantiedagen inzet, krijg je daar 23 vrije dagen voor terug. Ook rondom Pasen wat dit jaar eind maart en begin april valt is een interessante optie. Je krijgt dan 10 vrije dagen terwijl je maar 4 vakantiedagen hoeft op te nemen. Helaas vast koningsdag in het weekend en zorgt dit niet voor meer vrije dagen 2024.

Overzicht Feestdagen 2024

 • Nieuwjaarsdag: maandag 1 januari 2024
 • Goede vrijdag: vrijdag 29 maart 2024
 • Pasen (eerste en tweede paasdag): Zondag 31 maart en en maandag 1 april 2024
 • Koningsdag: zaterdag 27 april 2024
 • Bevrijdingsdag: zondag 5 mei 2024 (geen verplichte vrije dag dit jaar)
 • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024
 • Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag): zondag 19 mei en maandag 20 mei 2024
 • Kerstmis (eerste en tweede kerstdag): woensdag 25 en donderdag 26 december 2024

Dat het feestdagen zijn betekent niet automatisch dat je vrij bent. Dit is afhankelijk van je werkgever en in welke sector je werkt.

Hoe haal je meer uit je vakantiedagen in 2024?

De meeste kansen in 2024 liggen in de maanden april en mei. Ook is het dit jaar gunstig om rond Kerst en Oud en Nieuw vrij te nemen. Voor een korte trip kan je het beste rond Pasen vrij nemen. Wil je een lange vakantie, dan kun je het beste halverwege mei vrije dagen opnemen. Met het slim inplannen van je vakantiedagen in 2024 verdubbel je je vrije dagen!

Handige vakantieplanning 2024 voor meer vrije dagen

We snappen dat je niet in twee maanden het grootste deel van je vakantiedagen op wilt maken. Je vakanties wil je vaak spreiden over het hele jaar en daarom hebben wij de beste vakantieplanning voor 2024 gemaakt:

Optie 1: 29 vrije dagen terwijl je 24 vakantiedagen opneemt

 • Vrijdag 29 maart t/m zondag 7 april = 10 vrije dagen = 4 vakantiedagen
 • Zaterdag 4 mei t/m zondag 26 mei = 23 vrije dagen = 13 vakantiedagen
 • 2 weken vrij met Kerst en Oud en Nieuw = 16 vrije dagen = 7 vakantiedagen

Dit is de meest slimme manier om je vakantiedagen in te zetten. Je hebt dan zelfs misschien nog een vakantiedag over waardoor je in september ook nog een lang weekend weg kan.

Optie 2: 49 vrije dagen terwijl je maar 26 vakantiedagen opneemt

 • Zaterdag 4 mei t/m zondag 26 mei = 23 vrije dagen = 13 vakantiedagen
 • 2 weken in september of oktober = 16 vrije dagen = 10 vakantiedagen
 • 1 week vrij met Kerst = 10 vrije dagen = 3 vakantiedagen

Wanneer je je vakantiedagen over het hele jaar wilt verdelen dan is deze vakantieplanning een mooie richtlijn. Je hebt op deze manier twee lange vakanties over het jaar verdeelt.

Optie 3: 49 vrije dagen terwijl je maar 27 vakantiedagen opneemt

 • Vrijdag 29 maart t/m zondag 7 april = 10 vrije dagen = 4 vakantiedagen (Roadtrip Jordanië, IJsland of Noorwegen)
 • Zaterdag 4 mei t/m zondag 26 mei = 23 vrije dagen = 13 vakantiedagen (Bali, Peru of Mexico)
 • 2 weken in september, oktober of november = 16 vrije dagen = 10 vakantiedagen (Zuid-Afrika)

Deze optie is hoe wij persoonlijk onze vakantiedagen in 2024 slim zouden inplannen. Als reisliefhebber is het niet perse interessant om met Kerst en Oud en Nieuw vrij te zijn omdat de prijzen daar ook naar zijn. Daarom willen we je voor het inplannen van je vakantiedagen de tip meegeven om rekening te houden met het verspreiden van de vrije dagen en de beste reistijd op de bestemming waar je graag naar toe zou willen.

We gaan uit van 25 vakantiedagen hoewel veel mensen tegenwoordig 27 of meer vakantiedagen hebben. Soms loont het om een extra vakantiedag te kopen of overuren in te zetten. Tegenwoordig staan ook veel werkgevers open voor remote werken. Je kan dan je verblijf in het buitenland bijvoorbeeld met twee weken verlengen. Hoewel je dan gewoon moet werken, kan je na werktijd wel ontspannen in een mooie omgeving. Zo werkten wij drie maanden vanuit Kaapstad en namen we tussendoor vakantiedagen op.

Met deze slimme truc krijg je dus 49 vrije dagen terwijl je maar 24 vakantiedagen opneemt.

Welke dagen ga jij vrij nemen in 2024?

Hoe ga jij je vakantie in 2024 inplannen? Ben je van plan om je verlof 2024 gunstig in te plannen? Zoek je nog inspiratie voor mooie bestemmingen tijdens jouw volgende reis? Op onze bestemmingen pagina vind je onwijs veel inspiratie, en ook de Hotspot Gidsen zijn onmisbaar op reis!

 • Zuid-Afrika: een geweldige veelzijdige bestemming om tussen oktober en maart een roadtrip te maken.
 • Australië: omdat Kerst en Oud en Nieuw midden in de week vallen, is dit de uitgelezen kans om een camper rondreis te maken door Australië in de beste periode.
 • Costa Rica: neem wat extra vakantiedag op rondom pasen zodat je een grote kans hebt op goed weer.
 • Bali: dit Indonesische eiland is altijd je vakantiedag waard!