Rondreis Australië met een camper: praktische tips voor onderweg

Tips voor een rondreis met camper door Australië

In Australië kan je genieten van kamperen op de meest prachtige locaties, en het is dan ook geen verrassing dat het land bekend staat als een van de beste bestemmingen voor een rondreis met een camper. Het huren van een camper is de eerste stap, maar wat komt er nog meer bij een rondreis door Australië met een camper kijken? In dit artikel delen wij onze praktische tips voor als je gaat reizen met een camper in Australië.

Handige tips voor reizen door Australië met de camper

Waar een camper huren voor rondreis Australië?

Zonder camper geen rondreis. De eerste vraag is natuurlijk waar je het beste een camper kunt huren in Australië, welke type camper bij je past en waar je op moet letten. Omdat er behoorlijk wat bij komt kijken hebben we een uitgebreid artikel geschreven met tips voor het huren van een goedkope camper in Australië. Wij hebben zelf een camper gehuurd via Dutchies Travel. Als je bij het aanvragen van het gratis reisplan aangeeft dat je via Reisplaatje komt, krijg je korting op je camper!

Het ophalen van de camper

De rondreis door Australië met een camper begint natuurlijk met het ophalen ervan. Vanuit de airport is er meestal een gratis shuttle waar je gebruik van kan maken. Zorg ervoor dat je een geldig internationaal rijbewijs en een creditcard bij je hebt. Het is ook verstandig om vooraf foto’s te maken van het voertuig, voordat je vertrekt. Op die manier kun je eventuele schade op de foto vastleggen en aantonen of deze door jou is veroorzaakt of al aanwezig was bij het ophalen. Nog hulp nodig bij het zoeken van een camper? Onze tips om een relatief goedkope camper te huren in Australië.

Maak gebruik van packing cubes

Heb je al eens gehoord van packing cubes? Dit zijn handige zakken met een ritssluiting waarmee je je kleding georganiseerd kunt opbergen. In een kleine leefruimte zoals een camper is het ideaal om te voorkomen dat je kleding overal rondslingert. Met packing cubes blijft alles netjes geordend en op zijn plek, waardoor je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt. Ze zijn dus de perfecte oplossing voor een georganiseerde rondreis met een camper in Australië!

Pinnen of contant?

In Australië kun je eigenlijk alles met je pinpas betalen. Toch is het handig om ongeveer 50 dollar contant bij je te hebben als reserve. Soms wordt er bijvoorbeeld om een donatie gevraagd voor een overnachting of moet je contant betalen voor verse groenten langs de weg.

Rondreis Australië met de camper: Tolwegen

Met name rondom de grote steden moet er tol betaald worden voor bepaalde wegen. Gelukkig is dit altijd digitaal geregeld, waardoor de tolpoortjes automatisch openen. De kosten worden afgeschreven van de creditcard die je hebt opgegeven bij de camperverhuurder.

Download Google Maps offline

Een handige tip voor het reizen met een camper door Australië is het downloaden van Google Maps offline. Aangezien je vaak geen bereik zult hebben, is het essentieel om de kaart van Australië offline beschikbaar te hebben en je route te kunnen plannen. Op die manier ben je altijd goed voorbereid, zelfs zonder internetverbinding.

Gebruik de must-have app WikiCamps

Als je een rondreis maakt door Australië met de camper, is de app WikiCamps een absolute must-have. Voor een paar euro krijg je toegang tot een schat aan informatie, waardoor het vinden van campings, dagrecreatiegebieden en toiletten veel gemakkelijker wordt. Bovendien kun je ervaringen lezen en foto’s bekijken van andere reizigers, waardoor je een beter beeld krijgt van de verschillende locaties. Met de filteroptie’s kan je ervoor zorgen dat je bepaalde spots juist wel of niet wil zien.

Rondreis Australië met een camper: free camping spots, wild kamperen of campings?

Australië is een waar paradijs voor kampeerliefhebbers, en er zijn talloze prachtige plekken waar je jouw camper kunt parkeren en onder een schitterende sterrenhemel kunt overnachten. Hoewel vrij kamperen in Australië in principe is toegestaan, betekent dit niet dat je overal zomaar met je camper kunt staan. Tijdens onze maandlange reis door Australië hebben wij altijd gratis kunnen kamperen, maar we realiseerden ons dat dit eerder uitzondering dan regel is, gezien de verhalen van andere reizigers om ons heen.

Free Campings

In het hele land zijn gratis campings te vinden waar je geen kosten hoeft te maken en waar doorgaans een toilet aanwezig is. Dit kunnen grasvelden langs de weg zijn, parkeerterreinen bij tankstations, of met een beetje geluk een plek midden in de natuur. Je kunt deze free camping spots vinden in de WikiCamps App. Zorg er wel voor dat je vooraf de beoordelingen leest want die zijn lang niet altijd positief.

Op de camping

Australië is populair onder kampeerders en aan campings geen gebrek. Meestal sta je hutje mutje op elkaar maar het grote voordeel is wel dat er douches, toiletten en andere faciliteiten zijn. Het is net wat luxer en daar betaal je dan natuurlijk ook voor.

Vrij kamperen in de natuur

Op steeds meer plekken in Australië staan borden met ‘No camping’ en daarbij benoemd hoeveel boete je riskeert. Dit is voornamelijk om te voorkomen dat mensen willekeurig tenten opzetten, aangezien het aantal daklozen toeneemt. Buiten de drukbezochte toeristische gebieden wordt wildkamperen vaak oogluikend toegestaan als je met een camper bent. Wij hebben grotendeels voor deze optie gekozen en zijn daardoor op de meest idyllische plekken beland. Het is echter belangrijk om rond 6.00 uur op te staan voordat de parkwachter controleert en altijd je spullen netjes op te ruimen. Onze ervaring is dat de lokale bevolking het meestal wel gezellig vindt wanneer je er bent. Dit is wel een optie die geheel op eigen risico is! In onze Hotspots Gids Australië hebben we al deze plekken opgeslagen zodat jij ze ook kunt vinden.

Met de camper door Australië reizen: zo werkt het met douchen en het toilet

In tegenstelling tot Nederland, waar je vaak op zoek moet naar openbare toiletten, is dit in Australië een stuk anders. Wij bleven ons er elke keer over verbazen hoeveel toiletten en douches er onderweg te vinden zijn. Vaak zelfs schoon en een toiletrol is overbodig want die hangt er gewoon. Als je eenmaal met de rondreis door Australië bent gestart, zal je merken dat er tientallen day use areas zijn. Dit zijn openbare plekken waar mensen samenkomen om te picknicken, barbecueën of wandelen. Bij deze day use-gebieden vind je altijd toiletten en als je geluk hebt, vind je er ook een (buiten)douche en drinkwater.

Op de route langs de oostkust is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat er langs het strand overal buitendouches te vinden zijn (dag vette haren). Naarmate je verder naar het noorden reist, kom je steeds meer openbare zwembaden. Deze zwembaden zijn gratis en meestal kan je er ook douchen. Je kunt dit soort plekken allemaal vinden via de WikiCamps app.

Onderweg je kleding wassen

In de meeste dorpjes heb je wasserette’s waar je naartoe kunt om je kleding te wassen. Zorg dat je bij de eerste keer boodschappen doen gelijk wasmiddel haalt zodat je niet de dure losse zakjes in de wasserettes zelf hoeft te kopen. Over het algemeen zijn het professionele wasmachines en drogers waardoor het niet lang duurt voor je kleding weer schoon en fris is. Betalen gaat meestal met pin of via een app.

Haal je boodschappen bij de Coles

Onze favoriete supermarkt in Australië was Coles. Ze hebben een uitgebreid assortiment en vaak zijn er kortingen tot wel 40%. Door je maaltijden af te stemmen op de aanbiedingen, kun je al snel tientallen dollars besparen. Maak ook zeker gebruik van groente- en fruitkramen op de markt of langs de weg voor verse producten.

Houd de brandstof app in de gaten voor de beste prijzen

Iets wat wij niet gewend zijn is dat de prijzen van de brandstof enorm uiteenlopen. De prijsverschillen tussen de tankstations zijn verbazingwekkend. In de app Fuel Map kan je heel makkelijk zien welke tankstations en wat de prijzen zijn. Zo kan je altijd naar de goedkoopste rijden. Een extra bespaar tip is om de bonnetjes van de Coles en Woolworths te bewaren want meestal krijg je daarmee 4 cent korting per liter.

Zorg voor een jerrycan met drinkwater in je camper

Hoewel er onderweg voldoende waterpunten te vinden zijn, kan het soms even zoeken zijn naar drinkwater. Het is daarom handig om bij de eerste boodschappen meteen een grote jerrycan met water aan te schaffen. Deze kun je telkens vullen wanneer je een drinkwaterpunt tegenkomt. Super handig om elke keer je flesje te kunnen vullen.

Koop een simkaart voor onderweg

Als er iets is wat ons tegenviel in Australië, is het wel het gebrek aan bereik en internetverbinding op sommige plaatsen. Hoewel het heerlijk kan zijn om even helemaal offline te zijn, kan het lastig zijn als je iets wilt opzoeken. In Australië is Telstra de grootste provider, gevolgd door Optus en Vodafone. Wij kozen voor Optus, maar merkten dat we in het binnenland nauwelijks bereik hadden. Als we het opnieuw zouden doen, zouden we waarschijnlijk voor Telstra kiezen, aangezien zij mogelijk beter bereik hebben. Je kunt bij aankomst op het vliegveld direct een simkaart aanschaffen, vaak zijn er goede deals beschikbaar die je later niet meer tegenkomt.

Zo werkt het met opladen

Zoals je dat waarschijnlijk wel vaker hebt gedaan kan je je mobiel en e-reader via usb opladen voorin de auto. Zorg er dus voor dat je een oplaadkabeltje met usb aansluiting mee hebt. Heb je een laptop of camera die je moet opladen? Net als internet zijn oplaadpunten in restaurants ook schaars. Wij gingen meestal naar McDonald’s of de bibliotheek om daar op te laden. We hebben ook gekeken naar een omvormer, maar deze bleek erg duur in Australië. Je kunt er eventueel wel een van tevoren aanschaffen. Hier is de omvormer die we aanraden om mee te nemen. Zorg er wel voor dat je de auto regelmatig start, want anders merk je dat de accu leeg raakt.