Wat te doen in Seoul, Zuid-Korea: 15 toffe tips!

Tips Seoul in Zuid-Korea: bezienswaardigheden, wat te doen, waar verblijven en hoe het vervoer werkt

Maak je een lange overstap in Seoul of ben je van plan om te gaan backpacken in Zuid-Korea? Dan ben je vast op zoek naar tips voor Seoul! Deze geweldige stad is mega veelzijdig en heeft ontzettend veel te bieden. Verwacht prachtige paleizen, heerlijk eten, k-pop, moderne snufjes en geweldige wijken om doorheen te lopen. De Koreaanse hoofdstad Seoul is een fascinerende mix van geschiedenis en moderniteit, die ook de cultuur en waarden van het land combineert. Er zijn heel veel leuke dingen om te doen en bezienswaardigheden om te bezoeken. In dit artikel lees je dan ook onze tips met wat te doen in Seoul in Zuid-Korea!

15 leuke dingen om te doen in Seoul

In Seoul is ontzettend veel te zien en te doen. Trek zeker 3 dagen uit voor deze stad wanneer je een reis door Zuid-Korea maakt. Overigens kan je je ook makkelijk twee weken vermaken omdat Seoul en de omgeving zoveel te bieden heeft. Seoul is een mega grote stad en om je voor te bereiden hebben we een artikel geschreven met daarin tips wat je vooraf moet weten wanneer je naar Zuid-Korea gaat.

Dwaal door de straten van Bukchon Hanok Village

Bukchon Hanok Village bezoeken is een van de leukste dingen om te doen in Seoul. In dit district vind je oude traditionele Koreaanse huizen die ook wel Hanoks worden genoemd. Om een goede indruk te krijgen van Bukchon Hanok Village kan je de wandeling volgen die aan staat gegeven op het bord bij de uitgang van de metro (Anguk Station Line 3). Wijk af en toe eens af van de route door een steegje in te lopen maar houd wel in gedachten dat je stil moet zijn omdat er nog altijd mensen wonen. Zelf vonden we deze straat een van de meest fotogenieke plekken.

Nadat je het rondje door Bukchon Hanok Village hebt gemaakt is het leuk om af te sluiten bij een mooi café. Onion is een prachtig cafe waar je zoetigheden en kleine hartige hapjes verzameld op je dienblad. Na het afrekenen kan je in het café een plek zoeken aan tafel of misschien wel op de grond. Ze hebben namelijk een aantal traditionele zitplekken waarbij je op een dun kussentje op de grond zit aan een lage tafel. Het kan soms even duren voordat er plek is aangezien het een populaire hotspot is voor Koreanen om af te spreken met vrienden.

Breng een bezoek aan Gyeongbokgung Palace

Op loopafstand van Bukchon Hanok Village ligt het Gyeongbokgung Palace. Dit het grootste paleis in Seoul en werkelijk prachtig. Het paleis is in 1395 gebouwd en is vaak verwoest tijdens Japanse invasies. Naast het paleis zijn er veel bijgebouwen en een mooie tuin om te bewonderen. Wanneer je Gyeongbokgung Palace bezoekt is het leuk om rekening te houden met de wisseling van de wacht. Elke dag is er een ceremonie en wisselen de wachten om 10.00 uur en 14.00 uur bij de Gwanghwamun Gate wat de hoofdingang is. Het zal je opvallen dat veel bezoekers traditionele Koreaanse kleding dragen, een zogenoemde Hanbok. De toegang is gratis wanneer je een Hanbok draagt en het maakt je bezoek extra speciaal. De kleurrijke jurken kan je op vele plekken huren in de buurt van het paleis. Draag je geen Hanbok? Dan is de toegangsprijs 3.000 KRW.

Stel je lunch samen bij de Tongin Food Market

De Tongin Food Market is een tweehonderd meter lange overdekte steeg met kraampjes. Hier verkopen ze voornamelijk Koreaans streetfood en daarmee de ideale stop om te lunchen tussen alle bezienswaardigheden in Seoul door. Hoewel de markt niet heel speciaal is, is het toch een must om te bezoeken omdat je je eigen lunch kan samenstellen. Voor 10.000 KRW koop je muntjes en een recyclebare plastic lunchbox die je zelf op de markt mag vullen. De muntjes kan je omwisselen voor eten en op die manier vul je je dienblad met kleine Koreaanse hapjes. Zo kozen wij een kimchi pancake, dumplings, gimbap en kip. Wanneer je al je muntjes hebt omgewisseld kan je met de dienblad plaats nemen in het cafe om het op te eten. Dit is leuk om te doen omdat je zo verschillende dingen kan proberen en proeven die je eerder misschien niet zo snel gekozen zou hebben.

Bezoek Changdeokgung Palace en The Secret Garden

Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis in Zuid-Korea zijn alle paleizen en tempels. Zo ook het Changdeokgung Palace. De belangrijkste bezienswaardigheid van Changdeokgung Palace is de Huwon Garden, ook wel The Secret Garden genoemd. Wij waren blij verrast door de tuin want er zijn prachtige paviljoens tussen de paden en bomen te zien. Deze bijzondere tuin mag je alleen betreden onder leiding van een gids. Er mogen maar een bepaald aantal mensen per dag de tuin bezoeken en je moet vooraf online je plek reserveren via deze website. Let op dat je pas kan reserveren om 10:00 uur, 6 dagen van te voren. Wees er dus op tijd bij want omdat het een erg populaire bezienswaardigheid is zitten de tours snel vol. De entree van het paleis kost 3.000 KRW. Daarbij betaal je voor de toegang van de tuin 5.000 KRW.

Wandel langs Cheonggyecheon Stream

Vooral in de zomer is het een drukke en gezellige bedoeling langs de Cheonggyecheon Stream. Dit is een 5,8 kilometer lange beek die door het centrum van Seoul stroomt. De Koreanen trekken erop uit tijdens een heerlijke zomeravond om af te spreken met vrienden langs de stream. Vooral in de zomermaanden is het een populaire spot voor wat ontspanning en kan je er van alles huren zoals matjes om te zitten, lampjes en bolderkarren. Natuurlijk staan er ook overal eetkraampjes.

Tip: ga met de lift omhoog bij Sewoon Plaza waar je uit komt op een platform met een prachtig uitzicht over de stad.

Ikseondong Hanok Village

Eén van de tips voor Seoul is het bezoeken van Ikseondong Hanok Village. Een mooie wijk met smalle straten met veel hanoks, trendy boekieks, leuke cafés en mooie restaurants. Leuke plekken om wat te eten of drinken zijn Cheongsudang en Nak-Won. Het leuke aan de buurt is dat de steegjes heel smal zijn wat een bijzonder en knus gevoel geeft. Ga er vooral niet te vroeg heen omdat de meeste winkels en cafés pas open gaan vanaf 11.00 uur en je dan pas de echte sfeer proeft van Ikseondong Hanok Village.

Ontdek de wijk Hongdae

Onze favoriete wijk in Seoul is Hongdae, de buurt waar je vooral jonge studenten op straat tegen komt omdat er verschillende universiteiten gevestigd zijn. Er zijn veel leuke cafés, restaurants, bars, kunst gallerijen en leuke winkeltjes. Het is vooral in de avond een gezellige bedoeling op straat wanneer het donker wordt en de neon lichten sfeer geven aan de straten. Ook zijn er vaak straatoptredens te zien en voelt het aan als een klein gemoedelijk stadje in de grote stad. Hongdae is ook een fijne wijk om te verblijven en perfect als uitvalsbasis om alle bezienswaardigheden in Seoul te bezoeken.

Probeer de Koreaanse specialiteiten op de Gwangjang markt

Gwangjang markt is een must visit in Seoul. Op de markt verkopen ze Koreaanse specialiteiten waarbij sommige verkopers zelfs wereldberoemd zijn geworden door de Netflix-serie Street Food: Asia. Iets wat je echt moet proberen zijn de mung bean pancakes (bindae-tteok) en de handgesneden noodles (kalguksu). Sluit daarna af met een zoete wafel met vulling in de vorm van een vis. Een gerecht kost meestal een paar euro. Een leuk detail is dat we in tegenstelling met de meeste markten op andere bestemmingen, de Koreaanse markten rustig overkomen. De verkopers overschreeuwen elkaar niet maar vragen met enige verlegenheid of je wat wilt aanschuiven bij hun kraampje. Op die manier is het bezoeken van een markt heel relaxed.

Pak de lift naar Seoul Sky Observatory

De Lotte Tower is het 6e hoogste gebouw van de wereld. Wanneer je voor het gebouw staat is dat al overweldigend. Nog toffer is het om met de lift naar de 123e verdieping te gaan naar het Seoul Sky Observatory. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht over de stad. Dit is zeker één van de meest populaire bezienswaardigheden in Seoul en leuk om te doen. Ontdek ook de omgeving van de Lotte Tower waar je goed kunt shoppen. Naast de toren is ook een mooi park om een rondje te lopen. Het is zeker niet goedkoop want om naar boven te mogen betaal je 27.000 KRW.

Bekijk Seoul vanaf de N Seoul Tower

Naast de Lotte Tower heeft Seoul ook een andere hoge toren waarvan je een panoramisch uitzicht over Seoul hebt: de N Seoul Tower. Deze observatietoren is 236 meter hoog en ligt op Namsan Mountain. Wanneer je de lift neemt kom je uit op het platform waar je een 360 graden panoramisch uitzicht over Seoul hebt. Een kaartje voor de lift kost 16.000 KRW en is daarmee een stuk betaalbaarder.

Er zijn verschillende manier om de N Seoul Tower te bereiken. Het is een flinke wandeling om de berg op te wandelen naar de toren. Je kan daarom ook de kabelbaan omhoog pakken. Een makkelijkere en voordelige optie is bus 1 te pakken die je afzet bij de toren. Zelf kozen we de bus naar boven en toen we uitstapten zagen we al een houten platform waarbij we getrakteerd werden op een prachtige skyline van Seoul. Wij vonden het daarom geen toegevoegde waarde om de toren ook nog op te gaan. Tijdens de zonsondergang heeft het vermoedelijk wel meerwaarde om de lift naar boven te nemen. Het is ongetwijfeld een magisch gezicht om Seoul te zien veranderen naar een donkere stad verlicht met miljoenen lichtjes.

Maak een wandeling langs de Seoul City Wall

Heb je zin in een wandeling waarbij je ontsnapt aan de drukte van de stad? Maak dan een wandeling langs de oude stadsmuur van Seoul uit 1396. Vroeger graveerden ze de namen van de verschillende districten van de stad in de muur. Als ze dan werden aangevallen en een deel van de muur stortte in, keken ze welk deel dat was en welke naam daarin gegraveerd was. Dat district was dan verantwoordelijk voor het herstel van de verdedigingsmuur. Zo droeg iedereen zijn steentje bij. De Seoul City Wall Trail is in totaal 18,6 kilometer lang en bestaat uit zes verschillende etappes. Tijdens de wandeling heb je regelmatig een waanzinnig mooi uitzicht over de stad. Bekijk hier de kaart en de verschillende routes.

Probeer de typische Korean BBQ met Soju

Je kijkt gek op wanneer je voor de eerste keer een restaurant ziet met mensen rondom kleine BBQ’s op tafel. De Korean BBQ is een typisch Koreaans gebruik en ontzettend leuk en lekker om eens uit te proberen. De BBQ restaurants heb je verschillende soorten en maten. Wij kozen voor Saemaeul Sikdang (새마을식당) in de wijk Hongdae. Vaak zit het er helemaal vol wat ook een gezellige sfeer geeft. Je neemt plaats op een ronde tafel waar in het midden een gat is voor de kooltjes. De barbecue wordt gebruiksklaar gemaakt door het personeel en zelf maak je een keuze welk vlees je wilt. Daarna krijg je een bak met vlees die je met een schaar in stukjes knipt en op de barbecue legt. Zoals overal in Zuid-Korea krijg je kleine bijgerechtjes zoals kimchi, groenten, zeewier en lekkere sausjes. Wanneer het vlees klaar is combineer je dat met wat je erbij gekregen hebt. Vergeet ook niet om de alcoholische drank Soju te drinken en zoals elke Koreaan te proosten bij elke slok. Een Korean BBQ is een toffe ervaring en echt iets wat je moet doen wanneer je in Seoul bent.

Tip: benieuwd welke gerechten je nog meer moet eten in Zuid-Korea? Check dit artikel over eten in Zuid-Korea met restaurant tips voor in Seoul.

Maak een dagtrip naar de DMZ

Hoewel Zuid-Korea bekend staat als een van de veiligste landen ter wereld, is het land nog steeds in oorlog met Noord-Korea. Eén van de meest populaire dagtrips vanuit Seoul is om naar de DMZ te gaan. De 235 kilometer lange demilitarized zone (DMZ) dat de twee landen van elkaar scheid is een indrukwekkende plek om te bezoeken. Vanaf de observatie platformen kan je zelfs een glimp van Noord-Korea opvangen. Je ziet een aantal dorpen waarbij je soms mensen kan zien. Je kan de DMZ alleen bezoeken met een tour waarbij de meerwaarde is dat je een gids krijgt die je meer verteld over de oorlog. Een bizarre ervaring die je niet snel meer vergeet. Er zit weinig verschil tussen de tours die aangeboden worden. De meeste tours van een halve dag kosten rond de €70,- en het is aan te raden om het vooraf te boeken via Getyourguide.

Koffie drinken bij een van de vele koffie hotspots

Een grappig weetje is dat Seoul meer Starbucks telt dan New York City! Toch zijn er veel leukere plekken om koffie te drinken in Seoul. Je struikelt er namelijk over de mooiste koffie cafés. De één nog specialer dan de ander. Koreanen hebben de gewoonte om nauwelijks thuis af te spreken met vrienden omdat ze dan het gevoel hebben dat ze hetzelfde terug moeten doen. Daarnaast wonen ze vaak te klein. Om die reden zijn de koffie cafés druk bezochte plekken en hangt er overal een gezellige sfeer. Wij hebben een aantal tips voor goede koffie cafés in Seoul (door de Koreaanse naam te kopiëren, zijn de plekken makkelijker te vinden in Naver Map):

  • Onion (어니언 안국)
  • Sinidoga (신이도가)
  • Café Grange (카페그랑주)
  • 1-in-1 (1인1잔)
  • Cheongsudang (청수당)
  • Nak-won (낙원역)

Onze favoriete hotels in Seoul

Seoul is een mega grote stad en het is daarom niet gek dat je je afvraagt waar je het beste kunt verblijven in Seoul. Zoals je eerder in de blog al hebt kunnen lezen is Hongdae de perfecte uitvalsbasis voor Seoul. Een fijne plek om te overnachten is Bunk Guesthouse. Brian de host heeft er een gezellige plek van gemaakt waar je ook andere reizigers kan ontmoeten. De kamers zijn schoon en elke ochtend staat er een ontbijt klaar. Daarnaast ligt het echt midden in de bruisende wijk Hongdae zonder dat je last hebt van de drukte. Een andere goede optie is Batwo Guesthouse waar het voelt alsof je bij iemand thuis logeert. De bedden en kussens zijn echt heerlijk! Hier bekijk je onze andere tips om te overnachten in Seoul.

Tips voor vervoer in Seoul in Zuid-Korea

De metro is het snelste en makkelijkste vervoersmiddel in Seoul. Er is een groot overzichtelijk netwerk die alles wat er te doen is in Seoul met elkaar verbind. Koop bij aankomst op het vliegveld op Seoul direct een T Money Card. Dit pasje kan je daarna opladen bij een automaat. Wanneer je de kaart hebt opgeladen kan je ermee in en uitchecken. Een ritje met de metro kost vaak maar 1.250 KRW. Kijk op de app Naver Map welke lijnen je moet hebben en bij welke uitgang je het beste uitstapt. De kaart kan je overigens ook gebruiken om af te rekenen bij convenience stores zoals CU, G25 en 7-Eleven. In dit uitgebreide artikel leggen we precies uit hoe het vervoer in Zuid-Korea werkt.

Vervoer van de airport naar Seoul

Wanneer je naar Seoul gaat vraag je je vast af hoe je van de airport naar Seoul stad reist? Er zijn meerdere opties om van het vliegveld naar het centrum van Seoul te komen. Het makkelijkste is om met de AREX trein te gaan. Volg bij aankomst de borden naar ‘Airport Railroad’. Eenmaal daar heb je een blauwe lijn ‘All stop train’ en een oranje lijn ‘Express train’. Om bijvoorbeeld in Hongdae te komen neem je de blauwe lijn tot Hongik Univ. Verblijf je in Insadong of Myeongdong? Dan kan je ook de Express train nemen naar Seoul Station en hier overstappen op de metro lijn 1 of 4.