10 leuke tips voor een dagje uit naar Hoorn

Tips wat te doen in Hoorn in Nederland

Op zoek naar inspiratie voor een citytrip in Nederland? Vergeet de grote steden en laat je verrassen door Hoorn! Deze oude VOC-stad in Noord-Holland heeft een rijke geschiedenis die je overal terugziet. Van de historische haven tot de sfeervolle straatjes vol monumentale panden. Maar Hoorn heeft meer dan alleen historie. Je kunt er ook heerlijk eten in gezellige restaurants, unieke boetiekjes ontdekken en zelfs suppen door de grachten. Benieuwd naar onze tips voor Hoorn? We hebben de leukste dingen om te doen, te zien en te proeven voor je op een rij gezet!

Tips met leuke dingen om te doen in Hoorn

Laten we de tips voor Hoorn starten met een belangrijke vraag: waar kan je goedkoop parkeren in Hoorn? Bij Transferium Hoorn, naast het station, parkeer je de hele dag voor slechts €2,80. Vanaf daar is het een korte wandeling naar het centrum. Liever dichterbij? Parkeer dan in parkeergarage ‘t Jeudje. Tot 12.00 uur is parkeren doordeweeks gratis en daarna betaal je slechts €1,90 per uur. Op zondag is parkeren de hele dag gratis. Vanaf deze garage wandel je binnen enkele minuten de historische binnenstad in. Zo hoef je je geen zorgen te maken over hoge parkeerkosten tijdens je dagje Hoorn!

Struin door de knusse straatjes

Hoorn ontdek je het beste te voet. Wandel door de historische binnenstad, waar je wordt verwelkomd door een wirwar van smalle straatjes en prachtige grachten. Het voelt alsof je een levend museum binnenstapt met alle details die je terugbrengen naar vroegere tijden. De Kleine Noord en de Grote Noord zijn populaire straten, maar vergeet vooral de smalle straten niet waar je gezellige boetiekjes en speciaalzaken vindt. Hier kun je heerlijk rondsnuffelen! Dit zijn wat leuke winkels om binnen te stappen:

  • MINTO. Store
  • Tally-ho
  • Obi home
  • Sissy-Boy
  • Basic Label
  • Clevers Concept Store

Koffiedrinken bij het knusse Koffielokaal

Voor de beste koffie in Hoorn ga je naar Het Koffielokaal. Het zonnige terras nodigt je meteen uit om even te pauzeren met een kop koffie en een zoete lekkernij. Perfect om tijdens je dagje Hoorn bij te komen, mensen te kijken, en de relaxte sfeer te proeven. In de winter is het binnen minstens zo fijn—de knusse inrichting zorgt ervoor dat je ongetwijfeld langer blijft hangen dan gepland. Een echte aanrader voor koffieliefhebbers!

Maak een wandeling langs de historische haven van Hoorn

Een absolute must om te doen in Hoorn is de historische haven bezoeken. In de 17e eeuw was deze haven een van de belangrijkste handelscentra van Nederland. Schepen van de VOC vertrokken hier volgeladen naar verre oorden en brachten exotische specerijen en rijkdommen mee terug. Terwijl je langs de kades wandelt, kun je je een beetje voorstellen hoe het vroeger geweest moet zijn, met scheepslieden, handelaren en avonturiers die hier druk in de weer waren. Vergeet niet een kijkje te nemen bij de Hoofdtoren die dateert uit 1532.

Tip: volg deze wandelroute om langs de hoogtepunten van Hoorn te komen.

Peddel met een sup over de grachten

Wil je Hoorn eens op een unieke manier ontdekken? Huur een sup en verken de grachten vanaf het water. Terwijl je peddelt, krijg je een heel ander perspectief op de historische panden en bruggen. Voor een extra ervaring kun je bij SupSpirit ook verschillende suptours boeken. Zij laten je de mooiste plekken van Hoorn zien terwijl je relaxed over het water glijdt. Een leuke en ontspannen manier om de stad te verkennen en helemaal in je eigen tempo. Echt een aanrader als je iets anders wilt doen dan wandelen!

Waan je in Italië met een schiacciata van Braute Cuisine

Voor de lunch loop je het beste bij Braute Cuisine binnen. Een knus tentje in de binnenstad waarbij het voelt alsof je even in Italië bent beland. Ze serveren hier knapperige schiacciata’s met verse ingrediënten zoals burrata, serranoham en huisgemaakte pesto. De smaken zijn heerlijk en de sfeer is ongedwongen. Na het eten kun je doorlopen naar de winkel achterin, waar je mediterrane delicatessen vindt om mee naar huis te nemen. Wij verlieten Hoorn met een tas vol lekkers en genoten thuis nog even na van deze Italiaanse smaakexplosie.

Borrelen bij de Kade met uitzicht op de Hoofdtoren

Aan de haven vind je De Kade, een populaire plek onder de Hoornaars. Hier geniet je van een biertje met bitterballen terwijl je uitkijkt over het water en de iconische Hoofdtoren. De ontspannen sfeer en het prachtige uitzicht maken dit tot een van de fijnste plekken om te borrelen.

Loop onder de Oosterpoort door

De Oosterpoort is een bijzonder stukje geschiedenis in Hoorn. De stadspoort is gebouwd in 1578 en staat als een van de weinige stadspoorten in Nederland nog overeind. Wanneer je onder de oude stenen boog doorloopt, stap je letterlijk door de eeuwen heen. Deze poort is niet alleen een indrukwekkend bouwwerk, maar ook een tastbare herinnering aan het verleden van Hoorn. Een absolute must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van deze bijzondere stad.

Dineren bij Appelhaven Food & Drinks

Voor het diner is Appelhaven Food & Drinks de place to be. Dit knusse restaurant ligt pal aan het water en heeft een menu dat voor iedereen iets te bieden heeft, van malse rendang tot smaakvolle vegetarische opties. Het leukste? Bij mooi weer kun je op het terras zitten dat op een historisch schip in de gracht ligt. De vriendelijke bediening en het uitzicht maken je diner tot een perfect einde van een geweldige dagje uit in Hoorn.

Andere leuke dingen om te doen in Hoorn

We delen hieronder nog een lijstje met tips voor Hoorn toe om het compleet te maken.

  • Met mooi weer relaxen op het stadstrand
  • Geniet van de zon op het terras bij Oranje Buiten met uitzicht op het Markermeer
  • Bezoek het Westfries Museum
  • Maak een wandeling door het Dwaalpark

Overnachten bij Heavens Hotel Hoorn

Maak van je dagje uit in Hoorn een nachtje weg met een verblijf in het unieke Heavens Hotel. Dit bijzondere hotel is de absolute blikvanger van de stad. Het hotel is namelijk gevestigd in een oude kerk midden in het centrum. Zodra je binnenstapt word je overweldigd door de prachtige inrichting en het indrukwekkende glas-in-lood. De kamers zijn stijlvol en tot in de puntjes verzorgd. Je begint je ochtend met een vers ontbijt bij The Saint, het restaurant in de kerk. Overnachten bij Heavens Hotel maakt je bezoek aan Hoorn extra bijzonder!