Dit is de ideale route voor Zuid-Afrika vanuit Johannesburg

Reisroute vanuit Johannesburg in Zuid-Afrika voor 2 weken

Ga je naar Zuid-Afrika en hou jij van een combinatie van roadtrippen, hiken en safari? Dan is deze rondreis wat voor jou! In het noorden van Zuid-Afrika beleef je de ultieme safari beleving in het Kruger Park. Maar naast safari is er nog veel meet te doen en te zien. Deze route door Zuid-Afrika brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het noorden van het land. In deze blog delen we dan ook de ultieme route vanuit Johannesburg, hoogtepunten, activiteiten en andere tips voor 2 – 3 weken.

Dit is de ultieme reisroute vanuit Johannesburg in 2 weken

Vervoer vanuit Johannesburg: 4×4 of een gewone auto huren?

De makkelijkste manier om een rondreis te maken door Zuid-Afrika is met de auto. De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen goed en de grote wegen tussen de steden zijn goed onderhouden. Daarom is het voor deze route niet perse nodig om een 4×4 te huren maar een gewone auto. Toch hebben wij ervaren dat er veel potholes zijn tussen de dorpjes en dat je regelmatig over gravelwegen rijdt. Een 4×4 is dus niet perse nodig maar als je relaxter wilt rijden en je hebt het geld ervoor over dan zouden wij voor deze specifieke route voor een 4×4 auto gaan. In Zuid-Afrika rijden ze links en omdat je lange afstanden rijdt is het handig om een automaat te kiezen als je voor een gewone auto gaat. Over waar je op moet letten bij het huren van een auto in het buitenland lees je hier.

Voorbeeld route vanuit Johannesburg voor 2 weken

Deze route brengt je langs alle hoogtepunten in het noorden van Zuid-Afrika. In 2 weken tijd ervaar je het echt Zuid-Afrika gevoel. We delen een dagplanning voor twee weken als voorbeeld. Mocht je drie weken of langer de tijd hebben dan is het ook een idee om vanuit St. Lucia naar Durban te rijden en te vliegen naar Port Elizabeth of Kaapstad om een gedeelte van deze route te rijden. Houd er rekening mee dat de afstanden tussen de plekken in Zuid-Afrika groot zijn en je veel in de auto zit.

Dag 1: Aankomst Johannesburg

Dag 2: Rijden naar Graskop – overnachten Graskop

Dag 3: De Panorama Route – overnachten Graskop

Dag 4: Rijden naar Kruger – overnachten Hoedspruit

Dag 5: Safari – overnachten Hoedspruit

Dag 6: Safari – overnachten Hoedspruit

Dag 7: Rijden naar Swaziland – overnachten Swaziland

Dag 8: Swaziland verkennen – overnachten Swaziland

Dag 9: Rijden naar St. Lucia – overnachten St. Lucia

Dag 10: St Lucia verkennen – overnachten St. Lucia

Dag 11: Drakensbergen – overnachten Bergville

Dag 12: Drakensbergen – overnachten Bergville

Dag 13: Rijden naar Pretoria – overnachten Pretoria

Dag 14: Vlucht naar volgende bestemming

Bekijk hier de route in Google Maps.

Johannesburg

De meeste mensen vliegen vanuit Amsterdam of Kaapstad op Johannesburg. Wanneer je een lange vlucht achter de rug hebt is het niet handig om direct een aantal uur in de auto te rijden. Verblijf daarom één nacht in Johannesburg om daarna de reisroute vanuit Johannesburg te starten. Johannesburg is in zijn algemeenheid niet veilig, ongezellig en geen plek waar je langer dan een nacht wilt zijn. Gelukkig is Maboneng een wijk die niet onveilig is en waar je kan uitrusten van de vlucht. Nog beter is het om dichtbij de luchthaven te overnachten in het Protea Hotel by Mariott om de volgende dag direct door te gaan. Zo hoef je je helemaal geen zorgen te maken over een verblijf in Johannesburg.

De Panorama Route

Vanuit Johannesburg rijd je in ongeveer 5 uur naar Graskop. Deze plaats is de perfecte uitvalsbasis voor de Panorama Route. Langs de bekende Panorama Route zijn 8 mooie stops te vinden. Omdat je een hele dag nodig hebt voor de Panorama Route zouden we 2 nachten in Graskop verblijven. Rustique of Lush zijn twee fijne en betaalbare plekken om te overnachten. Bekijk hier de 8 mooiste stops langs de Panorama Route.

Kruger Nationaal Park

Van de ene bezienswaardigheid rol je zo in het het andere hoogtepunt: het Kruger Park. Dit is dé plek in Zuid-Afrika om op safari te gaan en wildlife te spotten. Vanuit Graskop is het maar 2 uur rijden naar het Kruger Nationaal Park. Als je vroeg vertrekt vanuit Graskop heb je zelfs al de mogelijkheid om een self drive safari te maken. Het gebied is het beste op te delen in het Kruger Park en het Greater Kruger. In het Kruger Park heb je de mogelijkheid om zelf te rijden en dat heb je in het Greater Kruger niet. Het Greater Kruger is dan ook veel rustiger en je hebt hier luxere accommodaties.

Voor het Kruger Park is Hoedspruit de beste uitvalsbasis. Wissel een self drive af met een georganiseerde safari. Een georganiseerde safari boek je bij de accommodatie waar je verblijft. De gids weet de dieren goed te vinden en vertelt je er alles over. Doordat je zelf niet rijdt is het ontspannen en je zit hoger in een jeep waardoor je alles beter ziet. Unembeza Boutique Lodge & Spa en Pezulu Tree House Lodge zijn twee fantastische accommodaties om te verblijven voor een Kruger safari.

Swaziland

Vanuit het Kruger is de kortste weg naar St. Lucia via Swaziland. Het is niet alleen de kortste weg maar ook een toffe tussenstop van een nacht omdat in een keer doorrijden naar St. Lucia net te ver is. Swaziland is geen dorp maar een land wat helemaal omringt wordt door Zuid-Afrika. Een mooie plek om te overnachten is Mlilwane Wildlife Sanctuary. Hier slaap je in traditionele koepelvormige hutten, bungalows of een chalet. Deze plek is helemaal speciaal omdat je hier kan mountainbiken door het park langs zebra’s en de andere dieren die hier leven. Een bijzonder unieke beleving die je niet gaat vergeten.

St. Lucia

St. Lucia is een groene oase waar je bij kan komen van alle safari’s maar waar ook genoeg te doen is. St. Lucia staat bekend om de vele nijlpaarden. Een van de leukste dingen om hier dan ook te doen is de Hippo en Crocodile Boat Tour. Naast wildlife vind je hier een van de mooiste stranden van Zuid-Afrika, Cape Vidal. St. Lucia is daarom de perfecte plek om een aantal dagen te blijven. Bekijk hier onze tips voor St. Lucia.

De Drakensbergen

Vanuit St. Lucia rijd je richting de Drakensbergen waar de natuur indrukwekkend mooi is. Stop onderweg voor een tussenstop bij het Nelson Mandela Capture Site. Bij gebrek aan tijd worden de Drakensbergen vaak overgeslagen maar natuur en wandelliefhebbers kunnen hier naar hartelust wandelen. Deze bergketen bestaat uit verschillende Nationale Parken waaronder het Royal Natal Park. Meer informatie over de Drakensbergen en de verschillende wandelroutes vind je hier.

De beste uitvalsbasis voor de Drakensbergen is Bergville. Als je op zoek bent naar een bijzondere plek om te overnachten dan is Three Tree Hill Lodge de accommodatie die je zoekt. Een goedkoper alternatief is Dalmore Guest Farm waar je slaapt in een cottage.

Tip: neem vanuit de Drakensbergen niet de kortste route richting Pretoria maar maak een kleine omweg via de R74 langs de Sterkfontein Dam. Dit is een spectaculaire route door de natuur.

Pretoria

Pretoria is de laatste bestemming voordat je terug vliegt vanuit Johannesburg. Zoals eerder beschreven is Johannesburg onveilig en is Pretoria een goed alternatief om de laatste nacht door te brengen. Vanuit Pretoria is het nog maar drie kwartier rijden naar het vliegveld. Ga er niet heen voor Pretoria zelf maar wel voor de accommodatie. Rosemary Hill in Pretoria is een belevenis op zich. Hier overnacht je in unieke pods die stuk voor stuk mooi zijn ingericht en het ontbijt in de ochtend is om je vingers bij af te likken. Het terrein is groot waardoor er verschillende activiteiten worden aangeboden zoals mountainbiken en paardrijden. Dit is een plek om nog even te ontspannen en te genieten voordat de reis eindigt.

Onze favoriete hotels en lodges in Zuid-Afrika

Tijdens onze roadtrip vanuit Johannesburg hebben we op waanzinnige plekken overnacht. We zijn altijd op zoek naar unieke en bijzondere slaapplekken in het buitenland. Het liefst mooi ingericht, dicht bij de natuur en met een verrukkelijk ontbijt. Het is niet altijd even makkelijk om dit te vinden en daarom hebben we meer dan 50 bijzondere en betaalbare overnachtingen in Zuid-Afrika op een rij gezet.

Bekijk hier onze andere artikelen over Zuid-Afrika