Wat te doen in St. Lucia in Zuid-Afrika? De leukste tips en bezienswaardigheden

St. Lucia in Zuid-Afrika: bezienswaardigheden en tips

Het groene dorpje St. Lucia is de perfecte uitvalsbasis als je toe bent aan een paar dagen rust maar niet helemaal niks wilt doen. Als je vanuit Johannesburg reist is de kans groot dat je de dagen ervoor vroeg op was vanwege de safari’s. St. Lucia is daarom een fijne uitvalsbasis om even bij te komen. Dit doe je in St. Lucia het beste omdat je hier een van de mooiste stranden van Zuid-Afrika vindt. Je hoeft zeker niet stil te zitten want er zijn genoeg andere leuke dingen om te doen zoals nijlpaarden spotten tijdens een bootsafari en een selfdrive safari door het iSimangaliso Park. Kortom, dit heerlijke kleine dorpje is een groene oase van rust. Lees in deze blog onze tips met wat te doen in St. Lucia in Zuid-Afrika.

Wat te doen in St. Lucia in Zuid-Afrika? Bezienswaardigheden + tips!

Spot nijlpaarden tijdens de Hippo en Crocodile Boat Safari

St. Lucia staat bekend om de vele nijlpaarden en die bekijk je het beste vanaf een boot. In het iSimangaliso Wetland Park spot je niet alleen nijlpaarden maar zijn er ook krokodillen en prachtige gekleurde vogels te zien. De boottour duurt 2 uur en je boekt die het beste bij Heritage. Elke twee uur vertrekt er een boot met maximaal 15 personen voor 300 rand per persoon. Tijdens deze tour leer je van alles over het bijzondere gebied, de dieren en ga je gegarandeerd nijlpaarden spotten. Elke familie groep nijlpaarden heeft hun eigen territorium van ongeveer 1 kilometer waardoor ze snel gevonden worden. De nijlpaarden zijn overdag in het water te vinden. Wanneer het donker wordt gaan ze op zoek naar gras om te eten. Om die reden is het ook aan te raden om niet meer in het donker over straat te lopen maar de auto te pakken.

Maak een selfdrive safari door iSimangaliso Wetland Park

Het Isimangaliso Wetland Park is uniek omdat het maar liefst 5 ecosystemen heeft waardoor je er koraalriffen, strand- en kustbossen, zout- en zoetwatermoerassen, open riviermondingen, oneindige kustvlaktes en bosgebieden vindt. Naast de indrukwekkende natuur spot je hier ook de hele big five behalve de leeuw. Wij werden zelfs verrast met een luipaard die de weg overstak. Om die reden is het alleen toegestaan om de auto uit te stappen op de daarvoor aangegeven plekken. Een selfdrive door het Isimangaliso Wetland Park is een aanrader maar verwacht geen safari zoals in andere natuurparken. Je start de selfdrive het beste bij de Bhangazi Gate en rij dan helemaal naar het mooie Cape Vidal strand. Rij niet alleen via de hoofdweg maar neem ook de loops voor mooie viewpoints waar je de auto uit kunt. Neem wat te eten mee want er zijn geen restaurants in het park. Vergeet ook niet je paspoort mee te nemen. Deze moet je laten zien bij de ingang van het park.

In het donker nijlpaarden spotten in het dorpje St. Lucia

Waar nijlpaarden overdag alleen maar in het water te vinden zijn, komen ze nadat het donker is geworden uit het water. Vaak lopen ze dezelfde route op zoek naar gras. Een nijlpaard eet in de nacht wel zo’n 80 kilo gras. Om die reden is het niet gek als je een nijlpaard ziet lopen over straat wanneer het donker is. Let in het donker daarom altijd op waar je loopt en pak het liefst de auto als je ergens heen wilt. Het is een bijzonder verschijnsel om deze grote logge beesten te zien grazen. De nijlpaarden spot je het beste op het grasveld tegenover de Caltex naast Umlilo Lodge. Hier kan je goed je auto parkeren om dit te bekijken. De nijlpaarden zijn hier meestal te vinden maar niet altijd. Je moet dus ook een beetje geluk hebben om ze te zien.

Dagje relaxen op het strand

Ben je toe aan een dag rust? Dan is St. Lucia daar de perfecte plek voor omdat je hier een van de mooiste stranden van Zuid-Afrika hebt. Het zeewater is zoals overal in Zuid-Afrika ook hier ijskoud en er kunnen hoge golven zijn. Voor surfers is het daarom een paradijs maar verheug je niet teveel op zwemmen. De stranden zijn daarom vooral perfect om een heerlijke middag in de zon te luieren. Een van de mooiste stranden is Cape Vidal in het iSimangaliso Wetland Park. Een bezoek aan dit park is goed te combineren met een middag strand. Ook buiten het park is strand te vinden. Via de Estuary Boardwalk loop je zo het strand op.

Leuke hotels in St. Lucia

De keuze qua leuke en betaalbare hotels in St. Lucia is niet heel groot. Toch vonden wij iets wat op een centrale plek zat, betaalbaar was en ook nog eens een heerlijke plek was om te verblijven. Wij sliepen in een groene oase bij Umlilo Lodge. Zodra je hier de poort door gaat stap je in een mega groene rustige omgeving. De kamers zijn fijn, het internet is snel en het ontbijt is lekker. Wil je het toch iets goedkoper en unieker? Dan is de Urban Glamping vast iets voor jou.