7 mooiste hikes in Kaapstad

Leukste hikes in Kaapstad en omgeving

Een van de dingen wat Kaapstad zo bijzonder maakt is dat het omgeven is door bergen. Doordat er zoveel natuur is zijn er ontzettend veel mooie wandelingen te maken. We hebben onze tips voor de mooiste hikes in Kaapstad verzameld in een handig overzicht. Hierin delen we onze ervaringen, de afstand, duur van de hike en waar te parkeren. Zelf houden wij van afwisseling en daarom vind je in dit overzicht korte en lange wandelroutes, makkelijke en pittige hikes.

Onze 7 favoriete hikes in Kaapstad

Mooiste hike in Kaapstad: Lions Head

Een van de bekendste en ook een van de mooiste hikes in Kaapstad is Lion’s Head. Dat heeft niet alleen te maken vanwege de mooiste uitzichten maar ook omdat dit een relatief makkelijke hike is. Volgens het informatiebord doe je er 1,5 uur over om boven te komen maar zelf hebben we de ervaring dat als je rustig omhoog loopt je in een uur al boven op Lion’s Head staat. De hike bestaat het eerste gedeelte uit een gemakkelijk pad omhoog, daarna is het traplopen via stenen. Het laatste gedeelte is pittig maar kort. Je kan ervoor kiezen om via de ladders te gaan of even om te lopen via de ‘makkelijkere’ weg. Ongeacht welke route je kiest is het beide even flink klimmen. Het is de moeite waard want vanaf de top heb je een waanzinnig uitzicht over heel Kaapstad! Veel mensen kiezen er ook voor om Lion’s Head te beklimmen bij zonsopkomst of ondergang. Als je moet kiezen tussen de verschillende hikes in Kaapstad dan zouden wij voor Lion’s Head gaan.

Aantal kilometers: 2,5 kilometer

Tijd: 1 – 1,5 uur one way

Aantal hoogtemeters: 345 meter

Startpunt en parkeren: Het makkelijks om te parkeren is op Signal Hill. Klik hier voor de beste locatie om te parkeren. Bij de koffie truc zie je een bord staan waar de hike start.

Tafelberg via Platteklip Gorge

Bijna overal waar je kijkt in Kaapstad zie je de 1085 meter hoge Tafelberg. Het is daarom ontzettend tof om op een heldere dag deze indrukwekkende berg zelf te beklimmen. Er lopen verschillende routes de berg op maar Platteklip Gorge is daarvan degene die het meest toegankelijk is. Platteklip Gorge is een steile, grote trapachtige route die je in 2 uur naar de top van de Tafelberg leidt. Het is geen ingewikkelde route omdat het voornamelijk traplopen is. De route kan daardoor wat eentonig worden maar het uitzicht over Devil’s Peak maakt veel goed. Bovenaan aangekomen kan je ervoor kiezen om dezelfde weg naar beneden te lopen. Of kies er net als ons voor om binnen 5 minuten weer beneden te staan met de kabelbaan. Hier betaal je dan wel weer 210 rand voor.

Aantal kilometers: vanaf het startpunt tot aan de top is ongeveer 2,5 kilometer

Tijd: 2 uur one way

Aantal hoogtemeters: 670 meter

Startpunt en parkeren: Parkeer je auto aan de linkerkant van het kabelbaan station. Daarna loop je ongeveer 1,5 kilometer over de weg naar het bord van de Platteklip Gorge. Bekijk hier het startpunt op Google Maps.

Makkelijke hike in Kaapstad: The Pipe Track Trail tot Kasteelspoort

De Pipe Track Trail is zo’n hike waarbij je niet te veel hoeft te klimmen maar waarbij je wel genoeg afwisseling in de natuur en uitzichten hebt. De Pipe Track Trail is een van onze favoriete hikes in Kaapstad. De hike begint in Kloof Nek en volgt de contouren van de Tafelberg. Je hebt fantastische views over Camps Bay en de 12 apostels. Officieel loopt de route van Kloof Nek naar Corridor Ravine. Maar je kan op elk moment beslissen om terug te gaan. Zo besloten wij om na 3,5 kilometer bij het beginpunt van Kasteelspoort weer om te keren. Deze route is extra mooi in de lente wanneer alle kleurrijke bloemen in bloei staan.

Aantal kilometers tot aan Kasteelspoort: 3,5 kilometer one way

Tijd: 1,5 uur retour

Silvermine Nature Reserve

Heb je langer de tijd in Kaapstad en omgeving? Dan mag een bezoek aan de Silvermine Nature Reserve niet ontbreken. Je vindt het natuurgebied op de weg tussen Constantia en Noordhoek. Je hebt twee verschillende wandelingen. Noordhoek Peak Circuit en de Elephant’s Cave. Wij kozen voor de 2 uur lange Noordhoek Peak Circuit. Het is een makkelijke wandeling met afwisseling tussen stukjes stijgen en dalen. De wandeling is ontzettend mooi en brengt je op verschillende uitkijkpunten. Zo kijk je uit op de Chapman’s Peak, Noordhoek Beach en zie je zelfs Kogel Bay liggen. Niet alle routes staan duidelijk aangegeven dus zorg ervoor dat je even een foto maakt van het bord en de kaarten op Maps.me download om niet te verdwalen. Dit is ook de enige hike in Kaapstad waar je voor moet betalen. Als toerist betaal je 144 rand per persoon.

Noordhoek Peak Circuit:

Aantal kilometers: 9,3 kilometer

Tijd: 2 uur

Aantal hoogtemeters: 350 meter

Elephant’s Cave:

Aantal kilometers: 3 kilometer one way

Aantal hoogtemeters: 200 meter

Tijd: 1,5 uur one way

Startpunt en parkeren: je hebt twee verschillende gates voor het Silvermine Nature Reserve. Voor deze wandeling moet je navigeren naar Gate 1. Nadat je hebt betaald kan je nog een stukje doorrijden en rij je als vanzelf de parkeerplaats op.

Constantia Nek

Een vrij makkelijke en toegankelijke hike in Kaapstad is de wandeling van Constantia Nek. Tijdens de wandeling kijk je uit op de prachtige wijnvelden. De route brengt je uiteindelijk naar de bekende Kirstenbosch Gardens. Je hebt de keuze uit twee verschillende routes. Beide routes zijn one way 7,5 kilometer lang en je doet er dan tussen de 2 en 2,5 uur over. Met de Jeep Track Route maak je 550 hoogtemeters terwijl de andere route naar Kirstenbosch Gardens grotendeels gelijk is. Deze wandeling is ook perfect te combineren met een bezoek aan een van onze favoriete restaurants in Kaapstad. Tegenover de parkeerplaats zit La Parada waar ze ook een fijn terras hebben voor een hapje eten.

Aantal kilometers: 7,5 kilometer one way

Tijd: 2-2,5 uur one way

Aantal hoogtemeters Jeep Track Route: 550 meter

Aantal hoogtemeters Kirstenbosch via the contour path: vrijwel een vlakke wandeling

Startpunt en parkeren: navigeer naar Black Block Coffeeworks in Constantia. Deze koffietruc staat op het parkeerterrein van Constantia Nek. Vanaf de parkeerplaats loop je ongeveer 100 meter omhoog naar het startpunt van de hike.

Sea Point Promenade

Een rondje over de Sea Point Promenade is meer een wandeling dan een hike. Toch mag deze wandeling niet ontbreken in dit lijstje van hikes in Kaapstad. Deze wandeling is onze favoriete plek om de dag mee te beginnen of te eindigen. De hele wandeling loop je langs de zee en met een beetje geluk spot je een walvis of dolfijnen. De Promenade loopt van Bantry Bay helemaal tot aan Mouille Point wat ongeveer 5 kilometer lopen is. Heen en terug is de route ongeveer 10 kilometer maar je kan natuurlijk ook eerder omdraaien. De route is ook populair onder hardlopers omdat er geen hoogtemeters zijn. Loop voor een mooie zonsondergang naar Bantry Bay om daar de zon in de zee te zien zakken vanaf een van de vele rotsen.

Aantal kilometers: 10 kilometer

Tijd: 2 uur

Aantal hoogtemeters: dit is een vlakke wandeling

Startpunt en parkeren: langs de hele route heb je de mogelijkheid om je auto te parkeren. De beste plek om te starten is in Bantry Bay. Navigeer daarom naar Queens Beach Parking om daar te parkeren en de wandeling te starten.

Lower Tokai Park

Op zoek naar een makkelijke en korte wandeling? Dan is de 4 kilometer lange wandeling door het Lower Tokai Park perfect. Deze route loopt door het bos en open veld en je hebt een prachtig uitzicht op de Constantia berg en de Tafelberg. Halverwege de route kom je ook nog een schattig koffietentje tegen waar je zittend op een boomstronk kan genieten van de natuur. De route is ook populair onder hardlopers, mountainbikers en ruiters.

Aantal kilometers: 4 kilometer

Tijd: 45 minuten

Aantal hoogtemeters: dit is een vlakke wandeling

Startpunt en parkeren: je hebt drie plekken om te parkeren wat dan ook direct het startpunt is. Navigeer naar Tokai Park parking area.

Uitrusting voor hiken in Kaapstad

Niks is zo veranderlijk als het weer in Kaapstad. Het ene moment schijnt de zon en het andere moment loop je in de wolken en staat er een harde wind. Als je gaat wandelen is het daarom belangrijk om voorbereid te zijn op de verschillende weersomstandigheden. Zorg dat je laagjes aanhebt die je uit kan trekken als het warm is en aan kan trekken als het koud wordt. Daarnaast is een pet ook geen overbodige luxe voor de brandende zon. Natuurlijk mag zonnebrand ook niet ontbreken in je tas. Draag ook altijd stevige schoenen wanneer je gaat hiken. Naast dat het een stuk steviger en relaxter loopt is het ook nog eens een stuk veiliger. Wij lopen zelf altijd op schoenen van LOWA en hebben vaker spijt dat we ze niet aan hebben gedaan dan wel.

Meer inspiratie voor deze stad? Lees hier onze uitgebreide gids met tips voor Kaapstad!