12x de mooiste wine estates in Kaapstad en omgeving

Wine estates in Kaapstad: Stellenbosch, Franschhoek en Constantia

Wanneer je in Zuid-Afrika bent mag een wine tasting niet ontbreken. Naast fantastische restaurants vind je in Zuid-Afrika de mooiste plekken voor een wijnproeverij. In de weekenden trekken gezinnen, stelletjes en vrienden erop uit om een hele middagen te genieten van het eten en de omgeving van een wine estate. Het is een bijzondere ervaring om in Constantia, Stellenbosch of Franschhoek een wijnproeverij te doen bij een van de mooie wijnhuizen. De wijn in Zuid-Afrika is eigenlijk overal fantastisch. Deze wine estates in Kaapstad zijn daarom vooral aanraders omdat naast de wijn ook het eten, de uitzichten en de hele vibe klopt!

Tips voor de mooiste wijnhuizen in Kaapstad en omgeving voor een wijnproeverij

Buiten Verwachting

We trappen de lijst met de mooiste wine estates in Kaapstad direct af met onze favoriet. Buiten Verwachting vind je in de luxe wijk Constantia net buiten het centrum van Kaapstad. Alleen de weg ernaartoe tussen de wijnvelden en bergen is al waanzinnig. Je belandt in een oase van rust waar je kan genieten van de wijnen. Voor het proeven van 5 wijnen betaal je €4,10 en voor €20,- bestel je ook nog een uitgebreide platter. Is het nog te vroeg voor wijn? Op hetzelfde terrein vind je CoffeeBloc waar de geur van vers gebakken zoetigheden je al tegemoet komt. Een fijne plek om je dag te beginnen met ontbijt.

Wijnproeverij bij Eagle’s Nest

Omringd door veel groen ga je hier zitten op een idyllische plek aan picknicktafels. Eagle’s Nest is een redelijk onbekend wine estate in Kaapstad maar zeker een waar je lekker informeel wijn proeft, eet en een meegebracht spelletje speelt. De bediening vertelt met plezier over de wijnen waaronder de bekroonde Shiraz wijn. Voor een wijnproeverij en een charcuterie platter betaalden wij €32,-

Cape Point Vineyards

In Noordhoek vind je een van de mooiste wijnhuizen van Kaapstad, Cape Point Vineyards. Een populaire plek waar je ongetwijfeld meerdere keren heen gaat omdat er zoveel te doen is. Deze mooie locatie ligt tussen de bergen en je kijkt uit op een meertje met daarachter de zee. Het restaurant is hier erg goed net als de wijnproeverij en de picknick. Op donderdagmiddag is er altijd een markt waar je heerlijk ongedwongen kan genieten van al het lekkers in deze prachtige omgeving. Vanwege de populariteit is het ook hier handig om vooraf te reserveren voor een picknick of een hapje eten.

Blaauwklippen Wine Estate

Blaauwklippen Wine Estate in Stellenbosch staat vooral bekend om de gezellige markt op zondag. Tussen 10:00 uur en 15.00 uur proef je hier de heerlijkste gerechten en snuffel je tussen de mooie kleding. Naast de markt is Blaauwklippen Wine Estate een prachtige plek voor een wine tasting. Vergeet de standaard wine tasting want hier combineer je wijn met chocola, fudge of nougat. En alsof dat nog niet genoeg is kan je hier ook een gin proeverij doen. Ga hier dus zeker heen als je op zoek bent naar iets wat net even anders is.

Mooiste wine estate in Stellenbosch: Warwick Wine Estate

Ga je naar Stellenbosch dan moet je zeker gaan picknicken bij Warwick Wine Estate. Wij zijn hier zelfs al meerdere keren geweest. Bij Warwick kan je ontzettend leuk en lekker picknicken. Op het grote grasveld zijn verschillende picknickplekken met een parasol, zitzakken en een kleedje. De houten picknickbox zit vol met verse producten zoals salades, vleeswaren tot aan verschillende soorten kaas en vers stokbrood. Voor een picknick voor twee betaal je €32,-. Vergeet niet te reserveren want op mooie dagen in het weekend zit het meestal vol.

Diemersdal Farm Eatery

Diemersdal Farm Eatery hoort zeker thuis in het rijtje van de mooiste wijnhuizen in de buurt van Kaapstad maar vind je niet op de bekende plekken zoals Stellenbosch. Diemersdal ligt op 30 minuten rijden vanuit het centrum van Kaapstad in Durbanville. Een fijne en rustige plek om je middag door te brengen op de mooie en oude wijnboerderij. Je hebt een gedeelte waar je een wijnproeverij kunt doen maar je kunt ook aan een van de picknicktafels gaan zitten voor een heerlijke lunch. Ze doen hier niet aan reserveren voor een wijnproeverij dus zorg dat je hier een beetje op tijd bent om nog een tafel te bemachtigen. Om te lunchen is het wel handig om te reserveren omdat het zeker in het weekend vaak helemaal vol zit.

Babylonstoren

Vraag iemand waar je heen moet gaan in Franschhoek en ze raden je ongetwijfeld Babylonstoren aan. Babylonstoren is een van oudste Kaap-Hollandse boerderijen met een prachtig grote fruit- en moestuin. Je hoeft hier niet speciaal heen voor een wine tasting. Het is namelijk al een uitje op zich om door de tuinen te struinen en thee te drinken in The Greenhouse. Tegenwoordig lijkt het bijna op een attractiepark want om binnen te komen betaal je een euro per persoon.

Mooiste wine estate in Kaapstad: Constantia Glen

Beau Constantia is een wijnhuis in Constantia waar je ver van te voren moet reserveren. Door alle goede verhalen waren onze verwachtingen hoog. De wijn is fantastisch en de borrelplank was prima. Helaas zaten wij op de veranda wat vanwege de wind omgeven was van zeil waardoor we niet uitkeken op het mooie uitzicht. Naast de veranda zijn er ook andere plekken waar je wel fijn zit. Ondanks dat willen we Beau Constantia zeker aanraden omdat het een begrip is onder de beste wine estates in Kaapstad.

Jordan Winery

Aan het einde van een lange slingerende weg tussen de wijnstokken vind je Jordan Wine Estate. Jordan staat bekend als een van de beste restaurants in Stellenbosch en bij dit restaurant zit ook een prachtig wijnhuis. Je hebt de keuze uit verschillende soorten wine tastings waar de prijs uiteraard afhangt van de kwaliteit van de wijnen. Een wine tasting kan al vanaf €5.- en je besteld er voor €15,- ook nog een lekkere platter bij. Het is ook een aanrader om de wijntour te doen. Je wordt dan meegenomen in een open jeep door de velden waar je alles verteld wordt over het maken van wijn. Vergeet vooraf niet te reserveren want het is een populaire plek in het weekend.

Mooiste wine estate in Franschhoek: Boschendal

Boschendal Wine Estate is zo’n plek waar je ongetwijfeld meerdere keren gaat terug komen. De hele setting is waanzinnig met de bergen op de achtergrond. Een heerlijke plek om je makkelijk een hele middag te vermaken met eten, wijn drinken en een mooie wandeling. Voor een wine tasting met wat losse hapjes betaalden wij €22,-. Naast de wine tasting is er ook een goed restaurant, kan je picknicken op een mooie plek waar er in het weekend live muziek is en zijn er ook activiteiten te doen zoals paardrijden.

Spier Wine Farm

Spier Wine Farm is een van de oudste wijnboerderijen in Stellenbosch. Eerlijk is eerlijk, wij hebben alleen een rondje over het terrein van Spier gelopen en een verrukkelijk taartje gehaald voor onderweg. Van een wijnproeverij is het nog niet gekomen maar omdat we zelf deze tip veel binnen kregen willen we jullie Spier niet onthouden. Houd er wel rekening mee dat Spier Wine Estate groot is en het ook te massaal aan kan voelen.

Weltevreden Estate

Je moet naar het prachtige landgoed Weltevreden gaan als je zin hebt om goed te eten. Of dat nu het ontbijt is of de lunch, het eten bij restaurant Jonkershuis is verrukkelijk. Combineer het met een goed glas wijn en je bent de hele middag zoet. Ga hier niet heen voor een picknick want wij werden teleurgesteld door een borrelplank met bevroren kazen. Zelf sliepen we op dit mooie landgoed wat een perfecte uitvalsbasis was voor Stellenbosch en Franschhoek.

TIP: bekijk hier nog veel meer tips voor Zuid-Afrika