Wandelen in de Drakensbergen in het Royal Natal Park

Wandelen in de Drakensbergen in het Royal Natal Park

Misschien wel een van de meest imponerende landschappen van Zuid-Afrika: de Drakensbergen. Bij gebrek aan tijd worden de Drakensbergen vaak overgeslagen maar natuur en wandelliefhebbers kunnen hier naar hartelust wandelen. Ook al ben je geen echte hiker, in het Royal Natal Nationaal Park zijn wandelingen voor iedereen. Wandelroutes variëren in afstanden en niveaus. Goede informatie over wandelen in de Drakensbergen in het Royal Natal Park is bij niet te vinden. Daarom delen we in deze blog twee mooie wandelroutes in het Royal Natal National Park.

Wandelen in de Drakensbergen in het Royal Natal National Park

De Drakensbergen in het Royal Natal Nationaal Park

De Drakensbergen worden door veel reizigers overgeslagen tijdens hun vakantie in Zuid-Afrika en dat is zonde. Deze bergketen bestaat uit verschillende Nationale Parken waaronder het Royal Natal Park. In dit park ervaar je de Drakensbergen op zijn best omdat je hier geïmponeerd wordt door de ruige landschappen met hoge pieken. Het hoogtepunt van het Royal Natal National Park is de indrukwekkende rotswand van 1200 meter hoog. Wist je dat je hier ook de op één na hoogste waterval ter wereld vindt? Vanaf 948 meter hoog stort het water van de Tugela Falls naar beneden. Wat er te doen is in de Drakensbergen? Wandelen! Er zijn meerdere wandelroutes die verschillen van lengte en moeilijkheid. De Tugela Gorge wandeling is er daar één van.

Dit kan je verwachten van de Tugela Gorge wandeling

De Tugela Gorge wandeling is in totaal 14 kilometer lang en op het bord staat aangegeven dat je er zo’n 5,5 uur over doet. Het begin van de wandeling is direct ook het meest pittige gedeelte. Dat klinkt heftiger dan het is want je loopt de eerste 10 minuten een beetje omhoog en dan weer naar beneden. Hoe verder je wandelt, hoe makkelijker het loopt. Het grootste gedeelte van de wandeling is zo goed als vlak. Tijdens de hike volg je een pad langs de berghelling naast de rivier helemaal naar de kloof. Het is de bedoeling dat je na 7 kilometer de waterval van beneden kunt zien. Helaas is het pad kort geleden helemaal weggevaagd en wordt er aangeraden om niet verder te lopen omdat dit gevaarlijk is. Wij raden dan ook aan om na 6 kilometer te stoppen bij de grote steen om vervolgens dezelfde weg weer terug te lopen. Op een rustig tempo doe je er in totaal dan 4 uur over. Het enige wat deze wandeling zwaar kan maken is de afstand. Laat je hierdoor niet tegen houden want je loopt dezelfde weg terug waardoor je elk moment om kan draaien.

Startpunt van de Tugela Gorge hike

Navigeer naar Royal Natal National Park om bij de ingang van het park uit te komen. Hier betaal je 70 rand per persoon om toegang te krijgen tot het park. Daarna rij je door naar het Royal Natal Visitor Centrum voor informatie, een wandelkaart en om voor de laatste keer naar de wc te gaan. Hou er rekening mee dat er geen restaurants zijn en je zelf eten moet meenemen. Hierna rij je door naar het Gorge Car Park waar het beginpunt is van de Tugela Gorge hike. Het startpunt herken je aan het bord waarop aangegeven staat dat daar de hike begint. Het is wel handig om Maps.me offline te downloaden omdat de wandelroute terug naar de parkeerplaats wat verwarrend kan zijn.

Optionele wandelroute in de Drakensbergen: The Sentinel Peak hike

Voor wandelen in de Drakensbergen heb je oneindig veel mogelijkheden. Veel mensen verwarren de Tugela Gorge hike met The Sentinel Peak hike. Dit zijn twee verschillende wandelroutes. The Sentinel Peak Trail, ook wel de Chain Ladder hike, is een 12 kilometer lange hike voor waaghalzen. Deze wandeling brengt je op het spectaculaire plateau van een van de hoogste bergtoppen in de Drakensbergen. Om deze top te bereiken heb je wel stalen zenuwen nodig want om de top te bereiken moet je via touwladders omhoog klimmen. Eenmaal boven wordt je beloond met een fenomenaal uitzicht. Hou je meer van een uitdaging en ben je van plan deze route te lopen? Let op dat dit een ander startpunt is dan de Tugela Gorge hike. Navigeer voor het startpunt van The Sentinel Peak hike naar Sentinel Car Park waar de wandelroute van start gaat.

Kan je met een gewone auto de Drakensbergen in of heb je een 4×4 nodig?

De beroemde Drakensbergen zijn ruig en een logische vraag die dan opkomt is of je met een gewone auto de Drakensbergen in kan of dat je een 4×4 nodig hebt. Er zijn gedeeltes in de Drakensbergen waar je alleen met een 4×4 kan komen. Voor de Tugela Gorge Hike en The Sentinel Peak Hike is een gewone auto prima. De wegen naar en in het park zijn zo onderhouden dat je geen 4×4 nodig hebt en een gewone auto voldoende is.

Update februari 2022: door zware regenval is de weg na de gate naar het beginpunt van The Sentinel Peak Hike weggevaagd. Hierdoor is deze weg alleen nog begaanbaar met een 4×4. Vraag bij je accommodatie naar het laatste nieuws. Veel accommodaties bieden nu ook een 4×4 taxi service aan om je te brengen naar het startpunt van de hike.

Overnachten in de Drakensbergen in de buurt van het Royal Natal Park

Het dorpje Bergville is een fijne uitvalsbasis voor een bezoek aan het Royal Natal Nationaal Park. Het plaatsje ligt aan de voet van de Drakensbergen en voelt zoals alles in deze omgeving aan als ‘the middle of nowhere.’ Als je op zoek bent naar een unieke plek om te overnachten dan is Three Tree Hill Lodge de accommodatie die je zoekt. Deze authentieke boerderij heeft waanzinnig mooie lodges die uitkijken op het Spioenkop Nature Reserve. Vanuit de mooi ingerichte lodge heb je de kans om wild te spotten zoals neushoorns. Bij Three Tree Hill Lodge vind je ook een (prive) zwembad, kan je paardrijden of een tour krijgen naar Spionkop Battlefield. Een goedkoper alternatief is Dalmore Guest Farm waar je overnacht in een cottage.