Reizen in Zuid-Afrika: 11 dingen die je vooraf moet weten

Voorbereid op reis naar Zuid-Afrika

Voor veel mensen is reizen in Zuid-Afrika een droom en staat de bestemming hoog op de bucketlist. Niet voor niks is het ‘Zuid-Afrika virus’ een veelgehoorde term. Want als je er eenmaal bent geweest, weet je zeker dat je er nog eens naar terug gaat. Ondanks dat Kaapstad overeenkomsten heeft met Europese steden, gaan in Zuid-Afrika toch veel dingen anders. Zo valt de stroom regelmatig uit en heb je geen visum nodig bij een reis korter dan 90 dagen. Voor een reis naar dit land is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Wat is handig om te weten voordat je gaat reizen in Zuid-Afrika? Check deze 11 handige tips voordat je vakantie in Zuid-Afrika van start gaat.

Deze 11 dingen moet je vooraf weten als je op reis gaat naar Zuid-Afrika

Een auto huren in Zuid-Afrika is een must-have

Misschien vraag je je af of een auto huren in Zuid-Afrika nodig is en welke auto dan het meest geschikt is. Een auto huren in Zuid-Afrika is niet alleen heel handig maar doordat het land zo intens groot is, is het ook een echte must-have. Met een auto ben je helemaal vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Voor de meeste routes door Zuid-Afrika heb je geen 4×4 nodig en volstaat daarom een gewone auto. Het is overigens wel handig om een automaat te kiezen omdat je vaak lange stukken moet rijden en je ook nog links rijdt. Bekijk hier onze uitgebreide tips over het huren van een auto in het buitenland.

Laat je niet gek maken door wilde verhalen over veiligheid

Wanneer je aan mensen verteld dat je naar Zuid-Afrika gaat krijg je ongetwijfeld de vraag of het er wel veilig is en krijg je de engste verhalen naar je hoofd geslingerd. Hierdoor ontstaan er vaak onnodige zorgen vooraf over de veiligheid in Zuid-Afrika. Wij zijn al twee keer in Zuid-Afrika geweest en om eerlijk te zijn hebben wij ons nooit onveilig gevoeld. Omdat het land zeker criminaliteit kent zijn er een aantal veiligheidsregels waar je je aan moet houden om niet in ongelukkige situaties terecht te komen. Overigens zijn dit veel regels die handig zijn om op te volgen in meer grote steden dan alleen in Zuid-Afrika.

  • Pronk niet met dure spullen en leg ze niet op een tafeltje als je op het terras zit.
  • Check vooraf de route naar je volgende bestemming om niet perongeluk in een krottenwijk terecht te komen.
  • Rijd of loop liever niet in de avond over straat. Een Uber is goedkoop en een veelgebruikt vervoersmiddel in de avond.
  • Haal waardevolle spullen uit het zicht in de auto.
  • Zorg dat je altijd cash hebt maar nooit teveel.
  • Houdt je aan de verkeersregels tijdens je reis in Zuid-Afrika.
  • Laat niemand meekijken als je pint.

Je hebt geen visum nodig om te reizen in Zuid-Afrika

Voor veel verre bestemmingen heb je een visum nodig maar voor reizen naar Zuid-Afrika niet! Bij aankomst op de luchthaven krijg je bij een geldig Nederlands paspoort een stempel waarmee je maximaal 90 dagen in Zuid-Afrika mag blijven. Zorg er wel voor dat je paspoort nog minimaal 30 dagen geldig is op het moment van vertrek uit Zuid-Afrika. Wil je langer in Zuid-Afrika blijven dan 90 dagen? Regel vooraf dan een geldig visum. Zoek de grenzen niet op om langer te blijven dan 90 dagen want wanneer je dit doet krijg je een verbod van minimaal een jaar en kom je het land dus niet meer in.

Het kan ook koud en winderig zijn in Zuid-Afrika

De meeste mensen denken dat het altijd erg warm is in Zuid-Afrika en dat het weinig regent. Helaas is dat niet waar. In Zuid-Afrika kan het juist in de avond snel afkoelen en staat er in zomer vaak een harde wind in Kaapstad. Om goed op pad te gaan is het daarom handig om in laagjes te werken en hier ook rekening mee te houden bij het inpakken van je backpack. Wij raden aan om zeker 2 lange broeken mee te nemen en een dik vest of trui. Ben je een koukleum? Dan is een muts geen overbodige luxe. Doordat het regelmatig zomaar een paar dagen hard kan waaien is een windjack ook een essentieel item om mee te nemen op reis.

Tip: Bekijk hier wat je mee moet nemen op reis.

Reizen in Zuid-Afrika: download vooraf de offline kaarten in Google Maps

Wat je bestemming ook is: download vooraf altijd de kaart van je bestemming. Door de kaarten offline te downloaden kan je ook zonder internet de route checken. Doe dit zeker in Google Maps maar ook Maps.me is een fijne app om de offline kaarten in paraat te hebben. Hierdoor weet je bijna altijd de weg te vinden en kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

Het is normaal om fooi te geven

We horen je denken: duh! Natuurlijk is fooi geven heel normaal. Toch gaat fooi geven in Zuid-Afrika net even anders. Wanneer je de rekening vraagt om het eten af te rekenen krijg je een bon met een pen. Op de bon kan je aangeven hoeveel fooi je wilt geven en 10% van het totale bedrag is hier gebruikelijk. Daarnaast zal het je opvallen dat je bij parkeerplaatsen mensen ziet lopen met gele hesjes. Deze parkeerwachters helpen je om een plek te vinden, geven vaak nog aanwijzingen en letten op je auto wanneer jij weg bent. Naderhand is het normaal om ze te bedanken met ongeveer 5 rand. Ook het tanken van je auto gaat hier anders. Je hoeft niet uit te stappen. Alles wordt voor je gedaan. Zo ook het zemen van de ramen. Bij het afrekenen geef je als dank 5 rand.

Houd rekening met load shedding

Kijk er niet gek van op als in een keer de stroom uitvalt en je in het donker zit. Dit veel voorkomende fenomeen heet load shedding. Load shedding is het platleggen van de elektriciteit voor een bepaald gebied en voor een bepaalde tijd. Er zijn verschillende levels die bepalen welk schema qua tijden wordt gehanteerd. Soms is het overdag een paar uur en soms in de nacht. Kortgezegd wordt dit gedaan omdat de vraag naar elektriciteit groter is dan het aanbod en dat het netwerk dit niet aan kan. Om dit te voorkomen leggen ze het tijdelijk plat. Download vooraf de EskomSePush app waar je precies kunt zien of en wanneer er load shedding is.

Dit is de beste reistijd voor een reis naar Zuid-Afrika

Reizen in Zuid-Afrika doe je natuurlijk het liefst wanneer je de beste kans hebt op mooi weer. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond en daardoor zijn de seizoenen precies tegengesteld aan die van Nederland. Hierdoor wordt het in september lente en in december zomer. De beste reistijd is daarom van september tot april. Houd er wel rekening mee dat het in de Kaap juist in de zomer heel hard kan waaien. Voor het Krugerpark worden vaak de maanden mei t/m september aangeraden. Juist in de winter is het hier heel droog terwijl het in de zomermaanden soms flink kan regenen. Je zit hier dus eigenlijk het hele jaar goed.

Vraag altijd om een doggy bag in een restaurant

Heb je in een restaurant gegeten en heb je niet alles op? Je zal merken dat de bediening vaak vraagt of je dit mee wilt nemen. Zo niet, vraag dan altijd zelf om de zogenoemde doggy bag. Zuid-Afrika kent veel armoede en je hoeft niet ver te zoeken om iemand tegen te komen die je blij kan maken met jouw leftovers. Geef het bijvoorbeeld aan degene die op je auto heeft gepast of aan iemand die je in prullenbakken ziet kijken. Grote kans dat ze blij zijn met het eten wat anders was weggegooid.

Je wereldstekker werkt niet in Zuid-Afrika

Het is onhandig en gek maar de meest gebruikte wereldstekker werkt niet in Zuid-Afrika! Om je Europese stekker te gebruiken heb je daarom een speciale adapter nodig. Vaak hebben ze deze ook wel liggen in de meeste Airbnb’s maar het is toch handig om deze zelf ook bij je te hebben. Je schaft deze adapter in de meeste supermarkten in Zuid-Afrika aan maar je kan hem ook vooraf kopen bij de ANWB.

Reizen in Zuid-Afrika: walvissen spot je het beste tussen juni en november

Zuid-Afrika is een van de beste bestemmingen om walvissen vanaf land te spotten. Een van de beste plekken hiervoor is Hermanus of het nabijgelegen Gansbaai. Zelf hebben wij uren op een rots langs de kust gezeten in Gansbaai om een magische show van de indrukwekkende walvissen te krijgen. De beste reistijd om deze immense beesten te spotten is tussen juni en november. Overigens hebben we ook aantal keer vanuit ons appartement in Sea Point walvissen gezien terwijl ze hier vrijwel niet komen vanwege het koude water. Houd de zee dus altijd in de gaten.