Panorama Route Zuid-Afrika: de 8 mooiste stops + tips

Stops en bezienswaardigheden op de Panorama Route in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land met enorm veel mooie autoroutes. De Panorama Route is er daar een van en zelfs een van de mooiste. Deze autoroute is onderdeel van deze roadtrip vanuit Johannesburg. De hele Panorama Route is 180 kilometer lang maar de 8 mooiste stops zijn verspreid over een 90 kilometer lange route. Zonder stops rijd je er ongeveer 1,5 uur over. Het is dus perfect om deze route in 1 dag te rijden en bij alle hoogtepunten en bezienswaardigheden te stoppen. Wij hebben de 8 mooiste stops op de Panorama Route verzameld en in deze blog delen we daarom onze tips voor de Panorama Route in Zuid-Afrika.

Bekijk hier de stops langs de Panorama Route in Google Maps.

De 8 mooiste bezienswaardigheden en stops op de Panorama Route in Zuid-Afrika

The Three Rondavels

The Three Rondavels, ook wel bekend als Blyde River Canyon, is een van de bekendste bezienswaardigheden op de Panorama Route. Dit punt ligt aan het einde van de route en is daarmee het beste startpunt. Op die manier rij je gedurende de dag steeds dichter naar de uitvalsbasis Graskop toe. Dit adembenemende uitzicht is nog mooier in het echt. Je kijkt uit op een prachtige verzameling aan bergen met daartussen de kronkelende Blyde River. Als je goed kijkt zie je de vorm van een Rondavel in de bergen terug. Dit is een traditioneel Zuid-Afrikaans huisje die je tijdens je reis in Zuid-Afrika zeker nog gaat tegenkomen. De toegangsprijs is 70 rand per persoon.

Lowveld View

De volgende stop is Lowveld View en je zal merken dat het hier een stuk rustiger is. Wij waren hier zelfs de enigen terwijl we dit uitzichtpunt misschien nog wel mooier vonden dan The Three Rondavels. Je bekijkt hier de Blyde River Canyon vanuit een heel ander perspectief. Hier wordt je niet opgejaagd door toeristen dus ga zitten op een steen en geniet van dit mooie uitzichtpunt. Dit viewpoint mag je daarom zeker niet overslaan zoals de meeste mensen wel doen. Lowveld View is ook nog eens helemaal gratis.

Bourke’s Luck Potholes

In tegenstelling tot de vorige stop is dit misschien wel een van de plekken waar de meeste mensen uitstappen. Bourke’s Luck Potholes is een bijzonder natuurspektakel. Hier komen de Blyde en de Treur rivier samen waardoor er een ronddraaiende watermassa is ontstaan. Dit vormde met de tijd de bijzondere cilindervormige gaten. Je maakt hier een mooie wandeling over de verschillende loopbruggen zodat je dit fascinerende landschap goed kan bekijken. Dit is ook de enige plek waar je een klein restaurantje vindt en een groot veld met picknickplekken. Voor de Bourke’s Luck Potholes betaal je 130 rand per persoon en is daarmee de duurste bezienswaardigheid.

Berlin Falls

Deze 80 meter hoge waterval hoort zeker thuis in het rijtje van de mooiste stops op de Panorama Route in Zuid-Afrika. Het groene water steekt bijzonder mooi af tegen de rode kliffen. Je bekijkt de Berlin Falls het beste vanaf het gemaakte platform. Omdat je de waterval alleen vanaf het platform kan bekijken is de stop die je hier maakt dan vaak ook een stuk korter. Om de Berlin Falls te bekijken betaal je 20 rand per persoon.

Tips Panorama Route: Lisbon Falls

Van boven zien de Lisbon Falls er al heel indrukwekkend uit maar van beneden zijn deze watervallen nog mooier. Loop via een korte maar stijle hike in 15 minuten naar beneden. Zorg er wel voor dat je een stel goede schoenen aan hebt zodat je makkelijk naar beneden en boven klautert. Vanaf beneden heb je zicht op de twee machtige watervallen waar je het water van naar beneden hoort kletteren. Als je je zwemkleding mee neemt kan je hier ook een verfrissende duik nemen. Voor 20 rand per persoon bekijk je het zelf.

God’s Window

God’s Window is een erg bekende en mooie highlight op de Panorama Route. Maar er is hier meer te zien! Volg het verharde pad verder omhoog naar ‘Rainforest.’ Deze mooie wandeling door een klein stukje regenwoud brengt je naar een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de vallei die 900 meter lager ligt. Bezoek deze plek op een heldere dag want het uitzicht wil nog wel eens verstopt zijn in de wolken. Voor God’s Window betaal je 40 Rand per persoon.

The Pinnacle Rock

The Pinnacle Rock is een mooi uitzichtpunt op de Panorama Route voor een korte stop. Deze 30 meter hoge vrijstaande rots tussen de andere bergen is een bijzonder gezicht. Loop iets verder door om na 200 meter nog een waterval te vinden. Voor The Pinnacle Rock betaal je 20 Rand per persoon.

Mac Mac Falls

De Mac Mac Falls is 65 meter hoog en het laatste hoogtepunt langs de Panorama Route. Deze waterval is zelfs uitgeroepen als Nationaal Monument omdat er een bijzondere geschiedenis aan vooraf ging. De waterval was oorspronkelijk een enkele stroom maar omdat goudzoekers het met dynamiet opblaasden splitste de rivier in tweeën waardoor ze beter bij het goud konden. Helaas is dit uitzichtpunt vanwege veiligheidsoverwegingen helemaal afgezet en bekijk je de waterval alleen door de ijzeren spijlen. Wil je de waterval niet vanachter een groot stalen hek bekijken? Loop dan via een pittige wandeling helemaal naar beneden waar het uitzicht nog veel mooier is. De toegangsprijs is 20 Rand per persoon.

Overnachten langs de Panorama Route in Zuid-Afrika

De meeste mensen kiezen ervoor om bij aankomst in Johannesburg gelijk door te rijden naar Graskop. Zonder onderweg te stoppen doe je hier 4,5 uur over. Hoe dichter je in de buurt komt van Graskop, hoe mooier het langschap wordt. Graskop ligt op een centrale plek langs de Panorama Route en is daarmee de perfecte uitvalsbasis. De route kan je in 1 dag rijden en daarom raden we aan om 2 nachten te boeken in Graskop. Je kan dan na een dag vol mooie uitzichten bijkomen en de volgende dag doorrijden naar de volgende bestemming. Je hebt niet veel keuze qua accommodaties maar Rustique en Lush zijn beide twee hele fijne plekken om te overnachten. Daarnaast zijn ze ook nog eens goed betaalbaar.

Restaurants langs de Panorama Route in Zuid-Afrika

Langs de Panorama Route zijn niet veel restaurants te vinden. Als je op pad gaat is het daarom handig om eten en drinken mee te nemen. De enige stop waar je ook een klein restaurantje kan vinden is bij Bourke’s Luck Potholes. Hier vind je ook veel picknickplekken om te pauzeren. In Graskop zijn The Glasshouse en Divine Foods at The View aanraders om te dineren. Vergeet niet vooraf te reserveren om zeker te zijn van een plek.

Tip: bereid je reis goed voor met onze andere reistips voor Zuid-Afrika.