Een auto huren in het buitenland kan enorm spannend zijn. Vooral als het de eerste keer is en je nog niet goed weet waar je op moet letten. Want waar kan je het beste een auto huren in buitenland? Hoe zit dat met verzekeringen? Wat gebeurd er als je schade rijdt met een huurauto? Allemaal vragen die ontzettend begrijpelijk zijn. Wij huren regelmatig een auto in een buitenland en daarom delen we onze tips om een auto te huren in het buitenland. Van tips waar je goedkoop een auto huurt tot aan waar je op moet letten als je de huurauto ophaalt.
Praktische tips waar je op moet letten bij het huren van een auto in het buitenland
Waar kan je het beste een auto huren in het buitenland?
Op sommige bestemmingen kan het erg handig zijn om een auto te huren. Zo huurden wij al een auto in Zuid-Afrika, Mexico, IJsland, Sloveniรซ en Italiรซ. In al die jaren hebben we de verschillende opties bekeken, vergeleken en de voor en nadelen naast elkaar gezet. Er zijn drie aanbieders die er met kop en schouders bovenuit steken. Deze zijn betrouwbaar en je kan je hier makkelijk, volledig en goed verzekeren.
Auto huren bij Rental Cars
Zelf huren wij vrijwel altijd bij Rental Cars een auto. Hier is het huren van een auto vaak voordeliger dan bij andere aanbieders en ben je volledig verzekerd wanneer je de All-In verzekering afsluit. Mocht je dan onverwachts schade rijden, dan is er niks om je zorgen over te maken. Het nadeel is dat als er wat gebeurd, je mogelijk te maken hebt met een Engelstalige klantenservice. Toch hebben wij de ervaring dat er ook Nederlandstalige mensen werken die wij meer dan eens gesproken hebben. We zijn elke keer zeer vriendelijk geholpen en kunnen alleen maar lof spreken!
Auto huren in het buitenland bij Sunny Cars
Een andere optie is Sunny Cars wat ontzettend goed bekend staat onder de Nederlandse reiziger. Want waar ze bij Sunny Cars bekend om staan is de altijd goed bereikbare Nederlandse klantenservice. Dit is dan ook de reden waarom Sunny Cars duurder is dan andere aanbieders.
Huurauto bij Easy Terra
Naast Sunny Cars en Rental Cars hebben wij ook een goede ervaring met Easy Terra. Ook zij hebben een Worry-Free verzekering die wij aanraden om af te sluiten als je een auto huurt in het buitenland.
Kortom, ben je op zoek naar een betaalbare huurauto waar je All in kan verzekeren en maakt het jou niet uit om bij pech in een andere taal te praten? Boek dan een huurauto via Rentalcars. Wil jij een 100% betrouwbare verhuurder en vind je het niet erg om daar wat meer voor te betalen? Reserveer dan een auto bij Sunny Cars.
Welke verzekering kan je het beste afsluiten bij het huren van een auto in het buitenland?
Het is slim om goed na te denken welke verzekering je wilt afsluiten wanneer je een auto huurt. Zo zijn de wegen in het buitenland slechter onderhouden, wordt er regelmatig ingebroken en zal je niet de eerste zijn die ergens tegenaan rijdt. Redenen genoeg om je goed te verzekeren! Goed om te weten is dat je Nederlandse reis of auto verzekering dit niet dekt. Het is daarom belangrijk om een goede verzekering af te sluiten zodat je zonder zorgen op reis gaat. Niet verzekeren willen we niet eens als optie aandragen! Kies gewoon altijd voor de volledige bescherming of hoe ze het ook wel noemen, een All In Verzekering. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ‘Ga altijd voor een All In verzekering.’ Dit kost vaak een paar tientjes extra maar dit geeft je voor je idee al een hoop rust. Daarnaast voorkomt het een hoop stress mocht er wat gebeuren.
Tip: wij merken dat als je de auto all-in verzekerd dat ze dan bij het terug brengen van de auto minder secuur de auto nakijken of moeilijk doen. Het geeft je rust!
Vanaf welke leeftijd mag je een auto huren tijdens je vakantie?
Zodra je een rijbewijs hebt mag je een auto besturen. Toch heb je bij minder ervaring, statistisch gezien meer kans om schade te rijden. Wanneer je een auto wilt huren moet je altijd je dan ook altijd je leeftijd invoeren. Aan de hand daarvan bepaald een verhuurmaatschappij of je een zogenoemde jonge bestuurderstoeslag moet betalen. Om deze toeslag kan gevraagd worden tot je ongeveer 25 jaar oud bent. Dit verschilt per land en aanbieder waar jij de auto wilt huren. Zelf hebben wij regelmatig een auto gehuurd in het buitenland terwijl we nog geen 25 jaar waren. Wij hebben nooit wat gemerkt van de jonge bestuurderstoeslag. Laat je er daarom niet door tegenhouden!
Check of je een internationaal rijbewijs nodig hebt
Natuurlijk is het logisch dat je je eigen rijbewijs meeneemt als je een auto wilt huren. Check vooraf wel hoelang deze nog geldig is. In de meeste gevallen moet een rijbewijs minimaal nog een jaar geldig zijn. Naast je Nederlandse rijbewijs moet je in sommige landen ook verplicht een internationaal rijbewijs kunnen laten zien. Hierin staat in meerdere talen beschreven dat je een rijbewijs hebt. Op deze website staat ook voor welk land je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Een internationaal rijbewijs schaf je heel makkelijk aan bij de ANWB. Voor 1 jaar geldigheid betaal je โฌ18,95. Ben je van plan om vaker of lang op reis te gaan? Schaf dan voor 5 euro extra een internationaal rijbewijs aan die 3 jaar geldig is.
Waar moet je op letten bij het huren van een auto in het buitenland?
Voordat je een auto gaat reserveren is het handig om over een aantal dingen na te denken zodat je de juiste keuzes maakt. We noemen hieronder 4 belangrijke punten.
Automaat of handgeschakeld?
Bij het huren van een auto heb je de optie om te kiezen tussen een automaat of handgeschakeld. Vaak is de handgeschakelde huurauto goedkoper dan de automaat. Het kan dus enorm verleidelijk zijn om altijd een handgeschakelde auto te kiezen. Toch is het iets om goed over na te denken. Rijden in een nieuw land betekent vaak ook nieuwe regels leren kennen en het kan op sommige plekken erg druk zijn met verkeer. Wanneer je lange afstanden rijdt, misschien zelf wel links moet rijden of door de bergen rijdt is het een stuk makkelijker om een automaat te rijden. Ga daarom niet altijd voor de voordeligste optie maar kijk ook hoe je ontspannen kunt rijden. Het is tenslotte vakantie.
One way auto huren
Wil jij van de ene naar de andere plek rijden en de auto ergens anders terug brengen dan waar je hem hebt opgehaald? Dat kan! Bij het reserveren van de auto geef je aan waar je de auto ophaalt en weer inlevert. Dit mogen verschillende plekken zijn. Voor ophalen en inleveren van de auto op verschillende plekken vragen ze vaak een toeslag. Dit noemen ze een One way toeslag of Drop-off kosten, dit is hetzelfde.
Auto huren met grensoverschrijding
Wil je door meerdere landen roadtrippen? Zo kan je Spanje combineren met Portugal en rijden er regelmatig reizigers van Zuid-Afrika naar Namibiรซ. Je haalt de auto op in land A en brengt de auto terug in land B. Of je huurt de auto op in land A, verblijft รฉรฉn of meerder dagen in land B en levert de auto weer in in land A. Beide opties zijn vaak mogelijk. Ook hier zitten meestal extra kosten aan verbonden. Deze kosten worden automatisch berekent wanneer je dit aangeeft bij het reserveren.
Verschil tussen eigen risico en borg bij het huren van een auto in het buitenland
Bij het huren van een auto in het buitenland betaal je bij het ophalen van de auto borg. Deze borg wordt vastgezet op jouw creditcard. Dit betekend dat dit gereserveerd wordt op jouw creditcard voor het geval er iets gebeurd. In de borg zit ook het eigen risico verwerkt. Je krijgt de borg altijd weer terug bij het inleveren van de auto. Het eigen risico betaal je wanneer je schade krijgt aan het lokale wagenpark/auto verhuurder. Je eigenrisico krijg je bij schade altijd terug bij een All In verzekering bij Rental Cars, Easy Terra of Sunny Cars. Wil je uitgebreide informatie hierover? Sunny Cars en Easy Terra leggen het je hier heel duidelijk uit.
Auto ophalen bij de luchthaven
Het is makkelijk om direct bij aankomst op het vliegveld de huurauto op te halen. Je hebt verschillende loketten met verhuurbedrijven en uiteraard haal je de auto op waar je bij gereserveerd hebt. Rental Cars, Easy Terra en Sunny Cars zijn tussenpartijen. Hier heb je dus geen loket van. Op de reservering staat waar jij de auto kan ophalen. Vaak zijn dit de bekende bedrijven zoals Hertz of Budget. Hoe gaat het ophalen van de huurauto verder in zijn werk en waar moet je op letten?
Papierwerk huurauto ophalen
Bij het ophalen van de huurauto vragen ze om je paspoort en je rijbewijs. Daarna krijg je een document met voorwaarden die je moet ondertekenen. Hier staat bijvoorbeeld in hoeveel eigen risico je moet betalen bij schade. Daarnaast zetten ze de borg (inclusief eigen risico) vast op je creditcard. Zorg dus dat er voldoende bestedingsruimte is op je creditcard. Deze borg krijg je bij het inleveren van de auto terug. Mocht je schade hebben dan krijg je je eigen risico bij een All In verzekering van Rental Cars, Easy Terra of Sunny Cars alsnog terug. Zorg dat je bij het ophalen van de auto altijd de creditcard mee hebt waarmee je de auto hebt gereserveerd, anders krijg je de auto niet mee!
Let op! Als truc om extra geld te verdienen kan er door de baliemedewerker bij het ophalen van de auto een extra verzekering aangeboden worden. Het is niet nodig om deze aan te schaffen als je een All In verzekering hebt afgesloten. Dit is dubbelop en kost je onnodig veel geld. Dit kan je vriendelijk afwijzen!
De auto checken op schade
Wanneer je de auto ophaalt krijg je ook een formulier mee met daarop de schade die de auto al heeft. Check of dit klopt! Loop om de auto heen en check dit grondig. Zie je meer schade dan staat aangegeven? Zorg dan dat dit op het schadeformulier komt te staan. Daarnaast is het handig om van alle kanten foto’s te maken als bewijs. Het is naar als je voor vervelende verassingen komt te staan.
Brandstofbeleid
Vaak is het brandstofbeleid zo dat je de auto met dezelfde tankinhoud terug brengt. Meestal krijg je een volgetankte auto mee dus dan breng je ook een volgetankte auto terug. Het kan ook een tactiek zijn van het verhuurbedrijf om de auto bijna leeg mee te geven zodat ze aan jou kunnen vragen of ze de tank vol mogen gooien voor een prijs die hoger is dan bij een tankstation. Vaak is er in de buurt van het vliegveld altijd een tankstation. Het is dan dus voordeliger om een klein stukje te rijden en de auto vervolgens vol te gooien voor minder geld.
Wat moet je doen bij schade aan de huurauto?
Heb je een paaltje geraakt of is er een ruitje ingeslagen? Gedoe waar je totaal niet op zit te wachten tijdens een vakantie. Blijf bij schade altijd rustig en pak je lokale huurcontract erbij. Bel dan het autoverhuurbedrijf op die je dan vervolgens verder gaan helpen. Zij zorgen er uiteindelijk voor dat je auto bijvoorbeeld gemaakt gaat worden. Als je betrokken bent bij een ongeluk moet je ook een melding maken bij de politie. Zorg ervoor dat je altijd All In verzekerd bent zodat je je om dit soort dingen niet druk hoeft te maken. Dan wordt altijd alles netjes voor je vergoed.
Auto retour brengen op de luchthaven
Aan alles komt een einde en ook aan je vakantie. Tijd om de auto terug te brengen. Bij het inleveren van de auto loopt de verhuurder samen met jou een rondje om de auto. Je pakt dan het eerder ingevulde schadeformulier erbij om te kijken of je meer schade hebt gereden dan al stond aangegeven. Is alles helemaal goed? Dan onderteken je een formulier dat alles in orde is en krijg je binnen een aantal dagen je borg terug. Heb je toch schade gereden? Dan handel je dit samen af met de verhuurder. Het niet terug gekregen eigen risico kan je bij een All In verzekering terug krijgen bij Sunny Cars, Rentalcars of Easy Terra.