Dit is de ideale reisroute voor een roadtrip door Italië en Zwitserland voor 3 weken

Reisroute roadtrip Italië en Zwitserland langs de Dolomieten, Toscane, Cinque Terre en Lauterbrunnen

Ben je van plan om een roadtrip door Italië en Zwitserland te maken? Dan ben je vast op zoek naar een goede route, praktische tips en de mooiste plekken. Wij hebben de ultieme auto rondreis samen gesteld vanuit Nederland naar Italië en Zwitserland. De route begint in de bergen van de Dolomieten daarna vervolg je de reis naar het romantische Toscane. Laat je vervolgens betoveren door de kleurrijke dorpjes van Cinque Terre en rij door naar het hart van Zwitserland: Lauterbrunnen. Deze auto route van 3 weken door Italië en Zwitserland heeft het allemaal: bergen, wijn, glooiende heuvels, kustplaatsjes en zee. Dit is de ideale reisroute voor een roadtrip door Italië en Zwitserland voor 3 weken!

Onze favoriete route voor een roadtrip door Italië en Zwitserland + tips

Voorbeeld reisschema met dagplanning roadtrip Italië en Zwitserland

Italië en Zwitserland zijn twee landen die perfect te combineren zijn voor een roadtrip. Voor deze rondreis rijd je vanuit Nederland naar de Dolomieten. Daarna vervolg je de route door Toscane naar Cinque Terre. Vanaf de kleurrijke dorpjes van Cinque Terre ga je de grens over van Zwitserland en verblijf je nog een aantal dagen in Lauterbrunnen. We delen een dagplanning voor 3 weken maar deze is ook uit te breiden of in te korten naar 2 of 4 weken.

Dag 1: Aankomst Dolomieten 1 – overnachten Dolomieten 1                   

Dag 2: Wandeling Drei Zinnen en Cadini di Misurina – overnachten Dolomieten 1

Dag 3: Lago di Braies en Alpe di Siusi – overnachten Dolomieten 2

Dag 4: Mount Seceda – overnachten Dolomieten 2

Dag 5: Rijden naar Chianti Regio – overnachten Siena

Dag 6: Siena – overnachten Siena

Dag 7: Roadtrip door Val ‘d Orcia Regio – overnachten Talamone

Dag 8: Terme di Saturnia en Pitigliano – overnachten Talamone

Dag 9: Langs Bolgheri richting Pisa – overnachten in de buurt van Pisa

Dag 10: bezoek Pisa en doorrijden – overnachten Rancone Lodges

Dag 11: Rustdag Rancone Lodges – overnachten Rancone Lodges

Dag 12: Doorrijden naar La Spezia – overnachten La Spezia

Dag 13: Cinque Terre – overnachten La Spezia

Dag 14: Cinque Terre – overnachten La Spezia

Dag 15: Cinque Terre – overnachten La Spezia

Dag 16: Doorrijden naar Zwitserland – overnachten Lauterbrunnen

Dag 17: Lauterbrunnen en omgeving

Dag 18: Lauterbrunnen en omgeving

Dag 19: Lauterbrunnen en omgeving

Dag 20: Lauterbrunnen en omgeving

Dag 21: Vertrek Nederland

Bekijk hier de route in Google Maps!

Dolomieten

De route begint tussen de machtige bergen in het noorden van Italië: de Dolomieten. Vanuit Nederland rijd je in zo’n 11 uur naar dit waanzinnige gebied waar je naar hartenlust kunt hiken. Wandel om de Drei Zinnen, ga met de kabelbaan Mount Seceda op en bezoek het meest gefotografeerde meer, Lago di Braies. De Dolomieten zijn groot en daarom deelden wij het op in 2 delen en dus ook 2 slaapplekken. Vanuit Dolomieten 1 bezoek je Lago di Braies, Cadini di Misurina, Drei Zinnen, Lago di Sorapis en de Toblacher See. Mount Seceda en Alpe di Siusi zijn dichtbij Dolomieten 2. In dit artikel gaan we uitgebreider in op de mooiste plekken en bezienswaardigheden en delen we een hoop praktische informatie + onze tips waar te overnachten in de Dolomieten.

Toscane

Vanuit je Dolomieten vervolg je je reis naar het o zo mooie Toscane. Laat je betoveren door de glooiende heuvels met duizenden cipressen en bestel op elk terras een Aperol Spritz. Start in de buurt van Siena waar je de tijd neemt om dit stadje te verkennen en maak daarna een eendaagse roadtrip door de Val ‘d Orcia regio. Neem de SR2 vanuit Siena en stop bij de knusse dorpjes Aciano, Montalcino en Pienza. Drink in Pienza absoluut een drankje op het allermooiste terras La Terassa del Chiostro. Uiteindelijk kom je uit bij de kust waar het tijd is om te ontspannen aan zee maar vergeet ook niet het stadje Pitigliano en Therme di Saturnia te bezoeken.

Nu je toch in Toscane bent is het ook leuk om de wereldberoemde stad Rome en Pisa te bezoeken! Bekijk ook dit artikel met de 11 Instagram foto hotspots inclusief een echte hidden gem in Toscane!

Cinque Terre

Bij een rondreis door Italië en Zwitserland mag een bezoek aan Cinque Terre niet ontbreken. De vijf kleurrijke kustplaatsjes zijn stuk voor stuk ontzettend knap en zijn in het echt nog mooier dan op de foto. De vijf dorpjes bestaan uit Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De dorpjes bezoek je met de trein en zijn dan maar een paar minuten van elkaar verwijderd. Levanto en La Spezia zijn beide een fijne uitvalsbasis maar wil je een knus en gezellig dorp met strand? Ga dan voor Levanto! Je kan de dorpjes in 1a2 dagen bezoeken maar geniet ook van de mooie stranden. Het is tenslotte vakantie! Lees hier onze tips en praktische informatie voor een bezoek aan Cinque Terre!

Lauterbrunnen

Tijd om afscheid te nemen van Italië en de grens over te gaan naar Zwitserland. Zorg dat je vooraf wat goedkope boodschappen inslaat in Italië en sla het rijden van de Sustenpass niet over op weg naar Lauterbrunnen. Lauterbrunnen zelf is al fantastisch maar het is ook een centrale plek om de bergen in te gaan. Zelf kochten we de Top of Europe Pass waarmee we verschillende kabelbanen en treinen namen. Hike naar de Bachalpsee, ga met de trein naar de Kleine Scheidegg en verwonder je bij de Schynigge Platte. Met de trein door de bergen kan je van je bucketlist afstrepen. Je kunt namelijk op veel plekken alleen met de auto komen. Bekijk hier de mooiste plekken en wandelroutes van Zwitserland en hier lees je wat handig is om te weten voordat je op roadtrip gaat door Zwitserland.

Onze favoriete hotels, glampings en campings in Italië en Zwitserland

Tijdens deze roadtrip door Italië en Zwitserland combineerden we kamperen met leuke overnachtingen in hotels en op glampings. We zijn altijd op zoek naar unieke en bijzondere slaapplekken in het buitenland. Het liefst mooi ingericht, dicht bij de natuur en met een verrukkelijk ontbijt. Wij vonden het leuk om de afwisseling te hebben tussen kamperen en overnachtingen bij mooie accommodaties. Met kamperen ben je dicht bij de natuur en het scheelt in kosten, zeker in Zwitserland. Bekijk hier onze favoriete adresjes in Italië en in deze post zie je op welke fantastische plek we stonden bij Camping Jungfrau. Ben je niet van plan om te kamperen in Zwitserland? Dan hebben ze bij Camping Jungfrau ook een zogenoemde Fuchsbau. Een knus huisje die ook betaalbaar is.

TIP: bekijk ook onze vlog op Youtube waar we je meenemen tijdens onze waanzinnige roadtrip door het mooie Italië en Zwitserland!