Dolomieten Italië: de 9 mooiste plekken en bezienswaardigheden

Uitzicht laten zien Alpe di Siusi in de Dolomieten in Italië

Fenomenale bergen, kristalheldere meren, steile rotswanden en weerzinwekkende uitzichten: dit zijn de dingen die je gaat zien als je een roadtrip gaat maken door de Dolomieten in Italië. In de Dolomieten kun je naar hartenlust wandelen en nog veel meer. In deze blog lees je wat mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Dolomieten zijn.

De Dolomieten zijn een bergketen in Noord-Italië, tegen de grens van Oostenrijk aan. Vanuit Nederland rijd je ongeveer in 11 uur naar de plaats van bestemming in de Dolomieten. 

De 9 mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Dolomieten in Italië

Drei Zinnen

De Drei Zinnen zijn hét symbool van de Dolomieten. In het Italiaans heten ze ‘Tre Cime di Lavaredo.’ De drie pieken staan naast elkaar en hebben zowel een Duitse als een Italiaanse naam.

 • Kleine Zinne – Cima Piccola is 2.857 meter hoog
 • Große Zinne – Cima Grande is 2.999 meter hoog
 • Westliche Zinne – Cima Ovest is 2.973 meter hoog

Om hier te komen navigeer je naar de berghut ‘Rifigio Auronzo’ waar er plek is om te parkeren. Het is aan te raden om vroeg op pad te gaan zodat er nog een parkeerplaats beschikbaar is. Als de parkeerplaats bij de berghut vol is kan je alleen nog beneden aan de berg parkeren en vanaf daar een shuttlebus nemen. Voor het parkeren bij de berghut betaal je €30,- en wanneer je gebruik maakt van de shuttlebus kost een retour je €8,- per persoon.

De hike rondom de Drei Zinnen begint vanaf de parkeerplaats. In totaal doe je gemiddeld zo’n 3 uur over de hike. Maar er zijn ook wandelingen die langer zijn. De wandeling is redelijk eenvoudig en voor de meeste mensen goed te doen.

Mooiste uitzicht Dolomieten: Cadini di Misurina

Het uitzichtpunt van Cadini di Misurina was dé reden voor ons om naar de Dolomieten te gaan. Dit is, wat ons betreft, het meest spectaculaire en fantastische uitzicht van de Dolomieten. De wandeling naar Cadini di Misurina heeft hetzelfde startpunt als die van de Drei Zinnen. Je zou dus kunnen overwegen om beide wandelingen op één dag te maken.

Om aan de hike te beginnen loop je voor de berghut ‘Rifigio Auronzo’ langs over de weg. Voordat je denkt dat je verkeerd loopt zie je aan de linkerkant een rood bordje staan met daarop ‘Misurina.’ Als je deze weg volgt kom je al snel bij twee paaltjes waar je doorheen moet lopen. Je weet dan dat je op de goede weg zit. Je loopt in ongeveer 45 minuten naar het uitzichtpunt. Onderweg heb je ook nog eens een fantastisch zicht op de Drei Zinnen. Helaas begonnen wij onze wandeling in de wolken en hadden we hoop dat het zou opentrekken. Dit gebeurde niet, reden genoeg om nog eens terug te gaan. Daarom blijven we samen met jullie wegdromen van de vele mooie plaatjes die op internet staan.

Lago di Braies – Pragser Wildsee

Het meest fotogenieke meer van de Dolomieten in Italië is Lago di Braies. In het Duits ‘Pragser Wildsee’ en ook wel bekend als het ‘Instagram-meer.’ Je bent hier dan ook zeker niet de enige, en als je er eenmaal bent dan weet je waarom er zoveel mensen op af komen. Lago di Braies is absoluut een hoogtepunten in de Dolomieten. In het heldere blauwgroene water zie je de weerspiegeling van het rotsgebergte op de achtergrond. Het boothuis met de houten bootjes maken het plaatje helemaal compleet. Het is mogelijk om Lago di Braies rond te lopen. De 3,5 kilometer lange wandeling rondom het meer loop je ongeveer in 1,5 uur. Wanneer je ook wilt varen op Lago di Braies, kan je een bootje huren voor €12.- per halfuur of €18.- per uur. Parkeren bij het meer kost €10,- en voor het zelf meer betaal je niks.

Vooraf lazen wij dat het aan te raden is om rond 07.00 uur in de ochtend Lago di Braies aan te komen. Toch zagen wij via Instagram dat er dan juist heel veel mensen zijn omdat iedereen het ‘perfecte’ plaatje wilt schieten. Het bekende boothuis is vanaf 09.00 uur geopend, mocht je daarvoor foto’s willen maken op het boothuis, dan betaal je hier €150,- voor. Tegen al het advies in bezochten wij Lago di Braies rond 14.00 uur. We waren zeker niet de enige, maar je hebt zeker genoeg ruimte tijdens een wandeling rond het meer.

Bekijk hier de ultieme reisroute voor een roadtrip door Italië en Zwitserland

Lago di Sorapis – Lake Sorapis

Lago di Sorapis heeft een bizar blauwe kleur die afsteekt bij de ruige rotsen en de groene heuvels. Om hier te komen parkeer je bij ‘Passo Tre Croco.’ Vanuit hier heb je de mogelijkheid om verschillende wandelroutes te volgen om bij het meer uit te komen. Als je het pad van route 215 volgt, kom je na ongeveer twee uur wandelen bij het meer aan. Het is ook mogelijk om het meer rond te wandelen zodat je Lago di Sorapis vanuit verschillende hoeken kunt bewonderen.

Toblacher See – Lake di Dobbiaco

Uitzicht op de Toblacher See laten zien
Toblacher See

De Toblacher See is minder spectaculair dan de andere meren in de Dolomieten, maar een wandeling rond het meer is absoluut de moeite waard. Wij verbleven op Camping Toblacher See die uitkijkt op het meer en wat een centrale plek is voor de Dolomieten.

Lago di Landro – Durrensee

Lago di Landro, ook wel bekend als de Dürrensee is een minder bekend meer in de Dolomieten en is omringd met fantastische bergen. Deze mooie plek is een fijne plek om een korte lunch stop te maken. Op een warme dag kan het hier druk zijn omdat dit meer perfect is om in af te koelen. Parkeren is hier gratis en parkeerplekken zijn er genoeg.

Dolomieten Italië: Mount Seceda

Het uitzicht op Mount Seceda is er één die je niet snel zal vergeten. Je wordt beloond met een magisch uitzicht als de wolken langs de gigantische rotswand een weg omhoog proberen te vinden. Het fijne is dat Seceda voor iedereen toegankelijk is omdat je met de kabelbaan omhooggaat. Met de kabelbaan vanuit Ortisei ga je omhoog richting Furnes. Voor een retour met deze kabelbaan betaal je €34.- per persoon. Eenmaal boven, loop je links uit de lift richting het Jezusbeeld. Als je bovenaan het pad uitkomt loop je richting Seceda. Vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht. Je kan hier verschillende wandelingen doen welke ook allemaal duidelijk zijn aangegeven.

Bezienswaardigheid Dolomieten Italië: Alpe di Siusi – Seiser Alm

Alpe di Siusi (Seiser Alm) is de grootste alpenweide van Europa. Deze bezienswaardigheid in de Dolomieten in Italië mag je niet missen! In het gebied heb je de mogelijkheid om prachtige wandelingen te maken. Een erg mooie wandeling van een kleine 10 km lang over de Alpe di Siusi is de wandeling rond de heuvel Puflatsch. Het eerste gedeelte moet je wat hoogtemeters maken maar daarna loop je voornamelijk naar beneden.

Dit uitzichtpunt laat zich niet makkelijk vinden en daarom hebben wij de coördinaten voor je opgeslagen. Dit zijn ze: 46.552519, 11.656231. Normaal gesproken is deze weg tussen 09.00 uur en 17.00 uur niet toegankelijk voor auto’s maar wel te voet. Als je navigeert naar het dorp Compatsch, kom je al snel genoeg parkeerplaatsen tegen.

Lago di Carezza – Karersee

Lago di Carezza (Karersee) is omringd met dennenbomen en een grote rotswand. Het meer is niet groot en daardoor wandel je er in een half uur zeker omheen. Voor het meer hoef je niet ver te wandelen. Je kunt je auto namelijk parkeren bij Lago di Carezza zelf. Je betaalt hier alleen parkeergeld.

Als je naar het meer toe rijdt zal het je vast opvallen dat je veel bomen ziet die omgevallen zijn. Dit is niet omdat ze hier zoveel bomen kappen maar omdat er in 2018 een storm is geweest die ervoor heeft gezorgd dat 5900 hectare bos in 86 Zuid-Tiroolse gemeenten met de grond gelijk is gemaakt. Het zal zo’n 120 – 150 jaar duren voordat het bos weer op het oude niveau is als voor de storm.

Extra tip: overnachten in de Dolomieten Italië

De Dolomieten zijn groot en om alle hoogtepunten te kunnen zien, raden wij het aan om op twee verschillende plekken te verblijven. Overnachten in de Dolomieten kan prijzig zijn, al kun je de kosten laag houden als je bijvoorbeeld gaat kamperen. Om het voor jou overzichtelijk te maken, maken we een lijstje hoe je de bezienswaardigheden het beste kunt opdelen en delen wij waar je het beste kunt overnachten.

Verblijf 1: tips om te overnachten

Residence Silvia

Apartments Mitterhof  

Hotel Goldene Rose

Hoogtepunten in de Dolomieten in Italië die je vanuit deze plek het beste kunt bezoeken

 • Lago di Braies / Pragser Wildsee
 • Cadini di Misurina
 • Drei Zinnen / Tre Crime di Lavaredo
 • Lago di Sorapis / Lake Sorapis
 • Toblacher See / Lake di Dobbiaco

Verblijf 2: tips om te overnachten

Casa Al Sole

Parkhotel Florian

Panorama Hotel Flora

Hoogtepunten in de Dolomieten in Italië die je vanuit deze plek het beste kunt bezoeken

 • Mount Seceda
 • Lago di Carezza / Karersee
 • Seiser Alm / Alpe di Siusi

Ben je van plan om via de Dolomieten Italië richting Toscane te rijden? Check dan vooral deze handige foto hotspots van Italië!

Een reactie op “Dolomieten Italië: de 9 mooiste plekken en bezienswaardigheden

 1. Pingback: 11 Instagram foto hotspots van Italië mét coördinaten - Reisplaatje

Reacties zijn gesloten.