Praktische tips voor de Amalfikust in Italië

Tips voor de Amalfikust in Italië

De Amalfikust in Italië trekt jaarlijks duizenden reizigers van over de hele wereld aan. Met schilderachtige stadjes, helderblauw water en spectaculaire kliffen, staat deze bestemming bovenaan menig bucketlist. Als je van plan bent om de Amalfi regio te bezoeken, is een goede voorbereiding nodig. Hoe kom je er, hoe verplaats je je tussen de stadjes, waar kun je parkeren en waar kun je het beste verblijven aan de Amalfikust? Wij hebben meerdere dagen rondgereisd door deze regio en zochten het voor je uit. In dit artikel lees je al onze tips voor de Amalfikust in Italië.

Bereid je voor met deze praktische tips voor de Amalfikust in Italië

Waar vlieg je op voor de Amalfikust?

De Amalfikust ligt aan de zuidwestkust van Italië, ten zuiden van Napels. Daarom is het meest praktisch om te vliegen naar Napels. Vanuit hier is het slechts een kort stukje reizen naar Positano, Amalfi of Sorrento. Een andere optie is om een rondreis langs de Amalfikust te combineren met een reis naar Rome en van daaruit verder te gaan.

Hoe kom je vanuit de luchthaven Napels naar de Amalfikust?

De goedkoopste manier om vanuit Napels naar de Amalfikust te reizen is met het openbaar vervoer. Je kan er dan voor kiezen om met de bus, trein of boot te gaan. Bij alle opties zal je altijd eerst naar Sorrento reizen en afhankelijk van waar je verblijft doorreizen.

Van Napels Airport naar Sorrento met de bus: een voordelige en eenvoudige optie is de Curreri Viaggi bus te nemen, die vertrekt vanaf Napels Airport. Voor slechts €10,- brengt deze bus je naar Sorrento. Reserveer vooraf je zitplaats of gok dat er nog plek is.

Vanuit Napels Airport naar Sorrento met de trein: neem de Alibus (€5,-) die elke 20 minuten vertrekt richting het centrum en stap uit bij Piazza Garibaldi. Vanuit daar pak je de trein (€8,-) naar Sorrento.

Vanuit Napels Airport naar Sorrento met de boot: ook hiervoor pak je eerst de Alibus en stap je uit bij de haven waar de veerboten vertrekken. Zowel Aliauro en Navigazione Libera Del Golfo varen naar Sorrento en een de tocht kost ongeveer €18,-.

Tips voor vervoer aan de Amalfikust

Wat is de beste manier om je tussen de stadjes te verplaatsen, welke opties zijn er en hoe doe je dat? Hieronder onze tips voor vervoer langs de Amalfikust.

Met de scooter

Het huren van een scooter is de meest ideale optie voor het ontdekken van de Amalfikust. Naast dat het je schitterende uitzichten oplevert, geeft het je ook zoveel vrijheid omdat je kan gaan en staan waar je wilt. Bij deze optie ben je van niemand afhankelijk. Het huren van een scooter kan je vooraf online regelen zodat je zeker weet dat er iets beschikbaar is.

Met The Vespa Trip

Een hele unieke manier is om mee te gaan met The Vespa Trip. Hierbij verblijf je in een mooi hotel waarbij je in drie dagen de mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Amalfikust bezoekt. Op een Vespa door Italië rijden, voor ons was het een droom die uitkwam en we kunnen het iedereen aanraden!

Met de auto

Het huren van een auto biedt je de vrijheid om op je eigen tempo langs de kustdorpjes te rijden. Ook kan je ervoor kiezen om de Amalfi route te combineren met de route door Puglia, Rome of Cinque Terre. Het nadeel aan de Amalfikust bezoeken met een auto, is dat de wegen smal zijn en er files kunnen ontstaan waardoor je geduld soms op de proef wordt gesteld. Let er ook op dat je een hotel boekt waar je gratis kunt parkeren. Het huren van een auto doe je het beste via SunnyCars of RentalCars.

Met de bus

Het openbaar vervoer is aan de Amalfikust goed geregeld en een goede optie om je te verplaatsen tussen de stadjes. De bussen rijden regelmatig maar doordat het erg druk kan worden zal je soms moeten wachten op de volgende bus. De bussen rijden niet de hele dag door en op vaste tijden waardoor je wel beperkt wordt in je vrijheid.

Met de boot

Een hele andere ervaring is om je met de ferry tussen het ene stadje naar het andere stadje te verplaatsen. Een gave ervaring om zo ook de mooie kustlijn vanaf het water te bewonderen. Een kaartje kan je kopen in de haven.

Parkeren langs de Amalfikust

Parkeren kan een uitdaging zijn langs de Amalfikust, vooral in de drukkere maanden. Veel dorpjes hebben beperkte parkeerplaatsen en smalle straten. Als je met de auto reist, is het aan te raden om vooraf in Google Maps te zoeken naar een (betaalde) parkeerplaats zodat je een bestemming hebt om naartoe te rijden.

De parkeervakken hebben verschillende kleuren. Witte vlakken zijn gratis, gele vakken zijn invalide en blauw vakken zijn betalend. Zorg dat je daarvoor contant geld bij je hebt en de app Easypark download.

Tip: vermijd de zogenaamde ZTL zones in bepaalde stadjes, hier mogen alleen lokale voortuigen met een vergunning doorheen rijden. Deze zones staan aangegeven op een verkeersbord.

Vrije stranden en ligbedden huren

Hoewel veel tips voor de Amalfikust gaan over het vervoer en verblijf willen we ook de stranden uitlichten en dan met name de vrije stranden waar je gratis kunt liggen. Je ziet namelijk langs de hele kust stranden vol met ligbedden waarvan de prijzen variëren van €30,- tot aan rond de €100,- per dag. Als je een dag wilt genieten van zon, zee en strand is het heerlijk om een ligbed te huren. Maar laat je vooral niet afschrikken door de vele parasolletjes want vrijwel altijd is er een gedeelte om vrij en gratis te liggen op het zand.

Tip: een van de mooiste vrije stranden en vooral bekend bij Italianen is Fornillo Beach in Positano. Als je helemaal tot het einde loopt heb je een vrij gedeelte. Andere mooie stranden om gratis te liggen zijn Lido di Ravello, Fiordo di Furore en Marina di Praia.

Waar kun je het beste verblijven in de Amalfikust?

Soms is het beter om te starten met waar je juist niet wilt verblijven. In het meest bezochte stadje Positano wil je niet verblijven omdat het daar extreem druk kan worden en dan zijn er veel betere opties. Een betere idee zou dan het centrale Sorrento zijn met veel leuke restaurantjes. Een pluspunt is ook dat als je met het OV reist de verbinding goed is. Wat minder bekend is het bergdorpje Sant’Agata wat de ideale uitvalsbasis is om de Amalfikust te bezoeken met eigen vervoer. Een oase van rust met leuke Italiaanse restaurantjes en super centraal. Lees ook onze gids voor de mooiste Amalfikust route want daarin geven we tips voor de beste hotels om te slapen.

Omdat wij The Vespa Trip hadden geboekt was onze kamer door hun geboekt bij Hotel O Sole Mio waarbij we verbleven in een nette kamer, stond er elke ochtend een uitgebreid ontbijt klaar en aan het einde van de middag doken we het zwembad in.

Hoeveel dagen heb je nodig voor de Amalfikust?

Om optimaal van de Amalfikust te genieten, raden we aan om minimaal 3 tot 5 dagen te plannen. Dit geeft je voldoende tijd om meerdere stadjes te verkennen, te genieten van ontspannen momenten aan zee en de lokale keuken te proeven. Een week zou ideaal zijn als je activiteiten wilt doen zoals een Italiaanse kookles of een gave boottrip. Wij bezochten de Amalfikust met The Vespa Trip waarbij we drie dagen met de Vespa de leukste stadjes bezochten en ook tijd hadden om te zwemmen. Deze trip kan je ook uitbreiden met bijvoorbeeld nog een paar dagen relaxen in Sorrento of een stedentrip Napels.

Ontdek de Amalfikust met The Vespa Trip

De beste tip voor de Amalfikust is om deze omgeving te verkennen met The Vespa Trip. Je kan deze trip maken als onderdeel van je reis door Italië of als vijf-daagse vliegvakantie vanuit Nederland. Hierbij verblijf je alle dagen op een vaste plek zodat je niet hoeft te slepen met bagage en krijg je drie dagen een vrolijk gekleurde Vespa waar je mee op pad mag. Er zijn drie routes uitgestippeld die je zelfstandig of met een gids kunt volgen. Hierbij krijg je ook tips voor de Amalfikust waarbij je juist de onbekende en rustige plekjes opzoekt. Een Vespa rijden in zo’n omgeving is natuurlijk de ultieme Italiaanse droom!