Wat te doen in Alberobello in Puglia: bezienswaardigheden en tips

Wat te doen en zien in Alberobello, Puglia_ tips en bezienswaardigheden

Of een bezoek aan Alberobello het waard is? Absoluut! Voor ons zelfs een van de hoogtepunten van onze vakantie in de regio Puglia in Italië! De honderden witte kalkstenen huisjes met een kegelvormig dak vormen het waanzinnige dorpje Alberobello. Struin door de smalle straatjes versierd met bloemen en ontdek de fotogenieke plekjes. Het stadje staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en er is genoeg te doen en te zien! Ben je van plan om te vliegen? Vanaf vliegveld Bari is het ongeveer 50 minuten rijden, van Brindisi 1 uur. In deze blog delen we wat te doen in Alberobello, mooie bezienswaardigheden en tips waar je het beste kunt parkeren en slapen in een trullo.

Wat te doen en zien in Alberobello in Puglia? 7 tips voor een onvergetelijke ervaring!

Struin door de witte straatjes van Alberobello

Het meest simpele maar het allerleukste om te doen: struinen door de vele witte straatjes! Alberobello bestaat uit twee delen, Rione Monti en Aia Piccola. Rione Monti ligt op een heuvel en staat bekend om het meer toeristische deel. Dit zijn de straatjes die je in tijdschrijften, op tv en op Instagram tegen komt. Loop langs de souvenirwinkeltjes, maak oneindig veel prachtige foto’s en proost met een Aperol Spritz op het terras. Wil jij een kiekje zonder andere mensen erop? Wij vonden in een achteraf straatje een van de mooiste trulli tussen plantenbakken vol mooie bloemen, een ware foto hotspot. De coördinaten zijn: 40.782014, 17.235786

Bekijk het mooiste uitzichtpunt over Alberobello vanaf Belvedere Sant Lucia

Voor het mooiste uitzicht over Alberobello moet je naar dit uitkijkpunt gaan, dat Belvedere Balconata Terazza Balcone di Santa Lucia heet. Hier heb je een fenomenaal uitzicht over de witte trulli van Alberobello. Een trullo (meervoud trulli) is een wit kalkstenen huisje met een kegelvormig dak. Vaak is het dak van een trullo versierd met mysterieuze tekens. Er zijn zo’n 1500 trulli te vinden in Puglia, voornamelijk in de streek Valle d’Itria. Wanneer je de bekende trap Via Brigata Regata oploopt en rechts de hoek om gaat loop je het gratis uitkijk platform op. Wil je van dit uitzicht genieten met een hapje eten? Bemachtig dan een tafeltje op het terras van Pizzeria Pozzo Contino.

Niet alleen Alberobello bezoeken als dagtrip maar er ook blijven overnachten? Dan is het extra bijzonder om in een trullo te verblijven. Masseria Rosa Trulli Relais is een pareltje met een prachtig zwembad.

Tip: Ontdek ook deze ultieme route voor een roadtrip door Puglia!

Bezichtig de Siamese tweeling Trullo: Trullo Siamese

Wanneer je vanaf het plein het eerste straatje aan de linkerkant omhoog loopt kom je bij een van de oudste trullo van Alberobello. Dat is de Trullo Siamese. Een trullo die bestaat uit twee dakjes en die net een maatje groter is dan de andere. Er wordt gesproken dat deze in het jaar 1400 is gebouwd. Helaas kan je de trullo niet in en kan je hem dus alleen van de buitenkant bekijken.

Tip: Bekijk hier de 8 mooiste plekken in Puglia.

Bezoek de kerk Trullo di Sant’Antonio

Helemaal aan het einde van de hoofdstraat, bovenop de heuvel staat de trullo kerk. Ook wel Chiesa a Trullo di Sant’Antonio genoemd. Deze kerk is gebouwd in 1926 en dus nog niet eens zo heel erg oud. De kerk mag je gratis bekijken, maar een kleine bijdrage wordt gewaardeerd. Tegenover de kerk heb je een park waar je kan uitrusten in de schaduw.

Loop door de woonwijk Rione Aia Piccola

Naast de toeristische wijk Rione Monti is er ook een woonwijk met trulli waar nog echt geleefd wordt. Hier zijn geen hordes toeristen maar Italiaanse bewoners die bij elkaar naar binnen lopen en oude mannen die voor hun huis bij praten. Je hebt hier geen bijzondere bezienswaardigheden maar wel een van de bekende fotospots van Alberobello. Je vindt hier namelijk de fotogenieke plek van de trullo met de fiets en bloemen. Wil je hier ook een foto maken? Dit zijn de coördinaten: 40.782953, 17.240027

Overnacht in een unieke trullo in Alberobello

Alberobello en de omgeving staat bekend om de witte trulli. Daarom is het een bijzondere en onvergetelijke ervaring om in een trulli te slapen. Je vindt in de omgeving veel trulli waar je kunt slapen op Booking.com Wij vonden het prettig om buiten het stadje te overnachten in een trullo. Je kan dan makkelijk parkeren en je overnacht in een rustige omgeving. De trullo bij Trulli del Bosco is mooi ingericht en je hebt er ook nog eens een waanzinnig zwembad! Vanuit hier bezoek je makkelijk Alberobello en Locorotondo. Maar ook Trullo Monte Olimpo 5 of Trulli Essenza zijn aanraders.

Tips voor parkeren in Alberobello

Het makkelijkst is om Alberobello te bezoeken met de auto. Het stadje bestaat uit een toeristische gedeelte en een gedeelte waar geen bezienswaardigheden zijn. In het toeristische gedeelte zijn voldoende plekken om te parkeren. Voor een uur parkeren betaal je €2,- per uur of €6,- per dag. Wanneer je parkeert bij parkeerplaats ‘Largo Giuseppe Martelotta’ sta je in het hart van Alberobello maar eromheen zijn ook voldoende parkeerplaatsen. Buiten het toeristische gedeelte betaal je minder maar moet je wel langer lopen.

Wist je dat een roadtrip door Puglia, perfect te combineren is met de Amalfikust? Huur een auto en combineer de Puglia route met de Amalfikust route!