Dit zijn de 8 mooiste plekken in Puglia

Mooiste plekken in Puglia, Italië

Ga je deze zomer op vakantie naar Puglia in Italië? Dan ben je vast op zoek naar wat te doen en te zien in Puglia! Of je nu op een vaste plek verblijft of een roadtrip maakt, deze mooiste plekken in Puglia wil je bezoeken! Puglia is een heerlijke vakantiebestemming waar het bijna het hele jaar door lekker weer is. De natuur, stadjes en stranden zijn stuk voor stuk allemaal prachtige plekken. Veel van deze bezienswaardigheden zijn goed te combineren met elkaar waardoor je meerdere hoogtepunten op 1 dag kunt zien. Wij slaan vaak de leukste plaatsen op in Google Maps waardoor je in één oogopslag kunt zien wat dicht bij elkaar ligt. In deze blog delen we 8 tips voor de mooiste plekken in Puglia!

8 tips voor de mooiste plekken in Puglia

Mooiste plek aan de kust in Puglia: Torre Sant’Andrea

We beginnen deze lijst met een van onze hoogtepunten van onze vakantie in Puglia: Torre Sant’Andrea. Deze prachtige plek vind je aan de kust in Melendugno op een half uur rijden van Lecce vandaan. Het water is blauwer dan blauw en vraagt om een duik tussen de indrukwekkende rotsen. Gelukkig mag je er zwemmen, snorkelen en kanovaren. Als je de andere kant op loopt heb je ook nog een andere grot, Grotta del Pepe. Het parkeren bij Torre Sant’Andrea is helemaal gratis en er is geen toegangsprijs.

Stadje met witte straatjes in Puglia: Ostuni

Het schilderachtige Ostuni ligt op een centrale plek in de regio Puglia. Hier kleuren de straatjes wit, zijn de deuren blauw en worden de straten versierd met kleurige bloemen. Ostuni is op een heuvel gebouwd waardoor je een mooi uitzicht over de omgeving hebt en je zelfs met mooi weer de zee ziet liggen. Parkeren doe je gratis wanneer je navigeert naar deze plek. Vanaf daar is het ongeveer 5 minuten lopen naar het oude centrum. Loop zeker naar het uitzichtpunt Porta del Paradiso waar je ook de bekende fotospot vindt van de meest gefotografeerde blauwe deur met de fiets. Wandel vervolgens onder de oude poort door en je komt in het kneuterige straatje met de gele tuctuc. Toe aan een hapje eten? Schuif dan aan bij Borgo Antico Bistrot waar ze de lekkerste planken vol hapjes serveren.

Tip: Bekijk hier de ultieme route voor een roadtrip door Puglia!

Eén van de mooiste plekken in Puglia: Alberobello

Een bezoek aan Alberobello mag je tijdens je rondreis door Puglia niet overslaan. Hier staan namelijk dé witte huisjes waar Puglia bekend om staat. Deze kalkstenen huisjes met kegelvormig dak worden ook wel trulli (enkelvoud trullo) genoemd. De meeste trulli staan in het Valle d’Itria. Wil je een het dorp met de meeste trulli zien? Breng dan een bezoek aan het prachtige Alberobello. Ga er vroeg in de ochtend heen, dan is het een stuk rustiger en vind je sneller een parkeerplek. Wil je weten waar je het beste kan parkeren in Alberobello en wat de mooiste plekken zijn? In dit artikel lees je wat te doen in Alberobello en handige tips.

Mooi zandstrand in Puglia: Baia di Turchi

Er zijn tientallen mooie plekken aan de kust voor een dag strand in Puglia. De Italianen zelf laten hun strandkeuze afhangen van de wind. Als de wind uit het westen komt, dan kun je het best kiezen voor een strand aan de Adriatische kust. Waait de wind uit het oosten of noorden, dan is het beter om naar een van de stranden aan de Ionische kust te gaan. Wil je de drukte vermijden, ga dan naar de stranden waar de Italianen niet naar toe gaan. Je hebt dan een iets rustiger strand en een wat wildere zee maar wel een lekker windje! Wij navigeerden onze auto naar Baia dei Turchi waar we onze auto voor €3,50.- parkeerden voor een hele dag. Vanuit hier loop je een bijzondere route door het bos waarna je uitkomt bij de zee. Je hebt de keuze uit verschillende strandjes. Wij kozen ervoor om een bedje te huren. Voor 2 bedjes betaalden we in totaal €15.- Maar je hebt ook zandstrand waar je je handdoek kan neerleggen.

Polignano a Mare

Het romantische stadje Polignano a Mare mag niet ontbreken in de lijst met de mooiste plekken in Puglia. Het plaatsje wordt steeds populairder onder de reizigers en dat is niet voor niks. Polignano a Mare ligt op een centrale plek in Puglia aan de kust. Er is zelfs een strandje en in de avond bekijk je vanaf de rotsen de ondergaande zon. Dit is weer typisch zo’n stadje waar je door de knusse straatjes wegdroomt en op elk terras een drankje wilt doen. Wij begonnen onze dag met ons lievelingsontbijt pannenkoeken bij Bar Clipper. Op zoek naar leuke restaurantjes? Eet dan pasta bij Bella ‘Mbriana of eet de specialiteit panzerotti bij La Rotellina.

Grotta della Poesia

Langs de rotsachtige kustlijn in het zuiden van Italië vind je een van de mooiste plekken in Puglia: Grotta della Poesia. De zee heeft hier een ronde inham gecreëerd. Vanaf de rosten spring je zo in het glinsterende turquoise water. Om Grotta della Poesia zelf te bezoeken betaal je €3,- entree en je parkeert je auto voor €1,80 per uur. Let bij binnenkomst goed op de bordjes wat wel en niet mag. Zo hadden wij gezien dat je niet mag zonnen en zwemmen. Toch sprongen er veel mensen het water in en leek het er op dat je in de grot zelf wel mag zwemmen maar niet in de zee.

Cava di Bauxite

Misschien wel een van de kleurrijkste plekken in Puglia: Cava di Bauxite. Vroeger werd het gebied gebruikt om het mineraal bauxiet te winnen. Nu heeft de natuur de overhand gekregen en is het een uniek natuurspektakel. De rode rotsen steken af tegen het heldergroene water. Het is een bijzondere plek en op zijn eigen manier mooi. Voor ons was het geen must see maar als je in de buurt bent van Otranto leuk om langs te rijden. Je parkeert de auto voor €3.- per dag waarna je binnen 10 minuten lopen bij het meer aankomt. Om het landschap van verschillende kanten te bekijken wandel je het meer rond in zo’n 20 minuten.

Viewpoint Matera

Het ligt officieel niet in Puglia maar een bezoek aan Matera mag niet ontbreken. Matera is een van de oudste steden ter wereld en staat vooral bekend om de bijzondere grotwoningen. De grotwoningen, ook wel Sassi genoemd, worden verdeeld in twee groepen. De Sasso Barisano met rotswoningen die nu vooral bestaan uit restaurants en hotels en de Sasso Caveoso waar je het grotleven het beste kan zien. Wil je de Sassi zelf ervaren? Er zijn genoeg leuke grotwoningen te vinden op Booking.com. Je hebt een fenomenaal uitzicht over de stad vanaf uitzichtpunt Belvedere Murgia Timone. Loop naar dit uitzichtpunt vanuit de stad of parkeer je auto bij Centro Visite Jazzo Gattini waarna het nog 2 kilometer lopen is. Dit uitzicht over Matera ga je niet snel vergeten!

Tip: Bekijk ook onze andere artikelen over Italië.