Roadtrip Zwitserland: 6 dingen die je vooraf moet weten

Roadtrip Zwitserland Lauterbrunnen

Zwitserland staat bij veel mensen hoog op de bucketlist en dat is niet voor niks! Het land staat bekend om de ruige bergen, azuurblauwe meren en de kronkelende treinen door de bergen. Het land is perfect voor de avonturier die van wandelen houdt. Wat is handig om te weten voordat je een roadtrip maakt door Zwitserland? Check deze 6 handige tips voordat de rondreis door Zwitserland start!

Deze 6 dingen moet je vooraf weten als je een roadtrip maakt door Zwitserland

De trein is je favoriete vervoersmiddel

Je zou denken dat je met een auto en kabelbaan overal komt tijdens een roadtrip door Zwitserland. Dat is niet het geval. Naast dat het een ultieme droom is om in een kronkelende trein door de bergen te rijden, ontkom je er ook niet aan. Hier gebruiken ze de trein als nummer 1 vervoersmiddel. In Zwitserland heb je een uitgebreid trein netwerk waarmee je op de mooiste plekken komt. Sterker nog, je komt op veel plekken alleen met de trein. Maar hoe werkt reizen met de trein in Zwitserland? Je koopt een treinkaartje heel gemakkelijk op het treinstation. Er zijn ook verschillende voordeelkaarten te koop om te reizen met de trein, kabelbaan en bussen. Een voordeelkaart is erg gemakkelijk en kan een stuk voordeliger zijn. Bekijk vooraf waar je heen wilt en vergelijk of een voordeelkaart ook echt goedkoper is dan losse kaartjes.

Neem boodschappen mee om geld te besparen

Het klinkt je vast bekent in de oren als we je zeggen dat Zwitserland rete duur is. Laat je hierdoor niet tegenhouden om te gaan! Combineer je roadtrip door Zwitserland bijvoorbeeld met een land als Italië en spendeer een beperkt aantal dagen in Zwitserland. Het eten in Zwitserland is nu eenmaal duurder dan de gemiddelde bestemming in Europa. Voor een take away koffie betaal je al snel €4.- en voor een burger in een restaurant ben je vaak €20.- kwijt. Het kan daarom handig zijn om boodschappen mee te nemen en zelf te koken. Zo bespaar je een hoop geld wat je weer ergens anders aan kan uitgeven.

Schaf een vignet aan bij de ANWB voor een autoreis

Om van de (snel)wegen in Zwitserland gebruik te maken tijdens een autoreis moet je een vignet aanschaffen. Waar je bij de meeste landen een vignet aanschaft voor een bepaald aantal weken, is het vignet voor Zwitserland alleen per jaar te koop. Reden genoeg om nog eens terug te gaan, toch? Voor het vignet betaal je €41,45 en deze is een jaar geldig. Je schaft het vignet heel gemakkelijk aan via de ANWB.

Check of een voordeelpas voor jou goedkoper is

Veel plekken zijn alleen met de trein en kabelbaan bereikbaar. Daarom zijn er speciale kaarten voor OV te koop voor een bepaalde regio. Doordat je in korte tijd vaak veel gebruik maakt van het openbaar vervoer kan het voordelig zijn om zo’n kaart aan te schaffen. Zeker als je van plan bent om de Jungfraujoch op te gaan wat normaal gesproken €170.- kost. Je hebt verschillende mogelijkheden. De plaatselijke VVV of de accommodatie waar je verblijft geeft je het beste informatie. Wij kozen voor de Top of Europe Pass. Met deze pas hadden we toegang tot veel treinen, kabelbanen én zijn we de ‘once in a life time’ Jungfraujoch op geweest. Voor deze pas betaal je €225,- Er zijn natuurlijk ook goedkopere passen waar de Jungfraujoch niet inclusief is.

Dit is de beste reistijd voor een roadtrip door Zwitserland

De zomermaanden juni, juli en augustus zijn perfect voor een roadtrip door Zwitserland. De temperatuur ligt dan gemiddeld tussen de 20-25 graden. In de maanden mei en september is de temperatuur gemiddeld tussen de 18-22 graden. Juist deze maanden is het perfect wandel weer en er zijn dan minder toeristen. Let er wel op dat het in de nacht en hoog in de bergen koud kan zijn. Bereid je daarom goed voor. Kleed je in laagjes en neem een dikke trui mee.

Roadtrip Zwitserland: download vooraf de kaart

Waar je ook heen gaat: download vooraf altijd de kaart van bestemming. Door de kaart te downloaden kan je offline de route checken. Doe dit in Google Maps maar ook via Maps.me. Het kan namelijk zo zijn dat je hoog in de bergen of in een afgelegen gebied slecht internet hebt. Daarom is het erg handig als je ook offline de route weet te vinden.