8 praktische tips voor wildkamperen in Oman

Wildkamperen in Oman tips

Wildkamperen in Oman is een uniek avontuur! Er zijn nog maar weinig landen in de wereld waar je vrij in de natuur mag kamperen, maar in Oman is dat juist wel toegestaan. Bovendien is het land extreem veilig. Met zijn adembenemende landschappen, uitgestrekte woestijnen en gastvrije bevolking biedt Oman de perfecte setting voor avonturiers die willen genieten van een onvergetelijke kampeerervaring onder de sterrenhemel. In dit artikel delen we praktische tips om je voor te bereiden op wildkamperen in Oman en delen we een aantal mooie plekken om je daktent open te klappen!

Mag je wildkamperen in Oman en is het veilig?

Wildkamperen in Oman is volledig legaal! Dat betekent dat als je een mooi strand of een plekje op een berg tegenkomt, je daar je tent mag opzetten. Over het algemeen mag je overal staan behalve op privéterrein of beschermde natuurgebieden. Oman is een van de veiligste landen ter wereld en er is nauwelijks criminaliteit. Wildkamperen in Oman is dus toegestaan en veilig!

Wildkamperen in Oman met een 4×4 met daktent

Wij kozen ervoor om mee te gaan met Oman Nomads waarbij je met een 4×4 en daktent een roadtrip maakt door Oman. De reis begint, afhankelijk van je vlucht, met een overnachting in een hotel in Muscat en de volgende dag haal je de auto op en start het avontuur!

Je reist individueel maar vormt met andere reizigers een groep die op hetzelfde moment starten. Onze ervaring in de praktijk is dat je elkaar onderweg tegenkomt en dat als je het gezellig vindt, samen in de avond rond het kampvuur zit en de ervaringen van de dag deelt. De 4×4 met daktent is compleet uitgerust met alles wat je nodig hebt om te kamperen in Oman. Denk aan kookmateriaal, een draagbare douche, stoelen en een tafeltje; het is helemaal compleet!

Je krijgt een uitgebreid roadbook mee met info over de stopplekken onderweg, handige kampeertips, locaties om te overnachten, hotspots om te eten en nog veel meer. Daarnaast krijg je toegang tot een app waarin alle must-go plekken zijn opgeslagen en je de route kunt volgen in Google Maps. Ook zit je samen met de andere reizigers in een Whatsapp groep waarin ook iemand zit van het Nomads Team. In principe hoef je niks voor je reis door Oman voor te bereiden! Normaal gesproken zijn wij groot fan van het zelf regelen van je reis, toch is deze reis minstens zo avontuurlijk omdat je nog altijd zelfstandig reist en zelf bepaalt hoe je de dag vult. Het meest fantastische is dat je slaapt in een daktent en dat maakt deze reis zo ontzettend speciaal!

Tip: Oman Nomads is onderdeel van de reisorganisatie Travelbase. Eerder maakten we al een roadtrip door Noorwegen met Nordic Nomads en volgden we deze route langs de Amalfikust met The Vespa Trip. Als je eenmaal een reis met Travelbase hebt gemaakt, smaakt dat naar meer! Bekijk hier alle avontuurlijke reizen van Travelbase.

Praktische tips voor wildkamperen in Oman met een 4×4 en daktent

Kamperen in Oman vergt iets meer voorbereiding dan dat je een roadtrip maakt met de auto en overnacht in hotels. Hieronder delen we wat handige tips en de mooiste kampeerspots.

Neem een sneldrogende handdoek mee

Een sneldrogende handdoek is een absolute must-have voor wildkamperen in Oman. Het neemt weinig ruimte in beslag in je bagage en droogt snel. Bovendien heb je altijd een frisse handdoek bij de hand als je een duik wilt nemen in een wadi of de zee. Wij nemen ook altijd onze kleurrijke Buvanha mee. Die is net wat groter en gebruikten we ook bij het omkleden als er mensen in de buurt waren.

Gebruik een hoofdlampje

Iets wat je zeker nodig gaat hebben als je gaat wildkamperen in Oman is een hoofdlampje. Als de zon onder gaat wordt het al snel donker en dan moet je nog koken, opruimen en je klaarmaken voor de nacht. Het is ideaal om dan het lampje op je hoofd te doen zodat je handen vrij zijn om iets kunnen doen.

De natuur is je badkamer

Bij wildkamperen in Oman moet je creatief zijn als het gaat om persoonlijke hygiëne. De enige plekken waar je onderweg naar het toilet kunt is bij een restaurant of bezienswaardigheid. Maak daar ook zeker gebruik van! In de natuur zijn geen sanitaire voorzieningen in de buurt en moet je vertrouwen op de natuur. Dit voelt de eerste keer misschien wat ongemakkelijk aan, maar het went snel. Zorg dat je wc-papier bij je hebt, eventueel een schep, en een zakje om je wc-papier weer mee terug te nemen.

Als je met Oman Nomads reist krijg je ook een camping douche mee om je af te spoelen. Natuurlijk kom je tijdens de roadtrip door Oman ook langs wadi’s waarin je jezelf enigszins kunt wassen met water.

Tip: wij namen vochtige washandjes mee en dat was echt een uitkomst! Dat was ideaal om je in de ochtend en avond op te frissen met een vochtig washandje, helemaal omdat Oman ook erg stoffig is.

Bereid je voor op koude nachten

Hoewel Oman overdag warm kan zijn, kunnen de temperaturen ‘s nachts sterk dalen, vooral in Jebel Shams en Wahiba Sands. Zorg ervoor dat je warme kleding meeneemt om jezelf in avond en nacht comfortabel en warm te houden. Een thermolaag en muts is geen overbodige luxe in de wintermaanden! Een extra laagje kleding kan het verschil maken tussen een goede nachtrust en een koude, oncomfortabele nacht onder de sterren. Ook is het aan te raden om overdag al wat hout te sprokkelen zodat je in de avond een vuurtje kan stoken. Dat is niet alleen heel sfeervol maar houdt je ook lekker warm terwijl je geniet onder de sterrenhemel.

Vervoer en uitrusting om te kamperen in Oman

Een stevige 4×4 is essentieel voor wildkamperen in Oman, vooral als je van plan bent om naar berggebieden te gaan zoals Snake Canyon, Jebel Shams en het woestijngebied Wahiba Sands. Zoals eerder benoemd vonden wij het prettig om met Oman Nomads op pad te gaan, omdat het vervoer en de kampeeruitrusting inclusief is. Mocht je toch besluiten om een roadtrip door Oman met eigen vervoer af te leggen, dan huur je het beste een 4×4 bij een van de bekende verhuurbedrijven zoals Sunny Cars en Rental Cars. Die laatste is onze favoriet omdat deze in de meeste gevallen het meest voordelig is en wij meerdere prettige ervaringen hebben met de klantenservice. Zorg dat je de auto altijd volledig verzekerd! Lees ook onze tips voor een auto huren in het buitenland waarin we je vertellen waar je nog meer op moet letten!

Voor kampeeruitrusting kan je terecht bij hypermarkten zoals Lulu en Carrefour. Hier kan je de basics halen zoals een tent, matjes, kookgerei en nog veel meer.

De mooiste plekken om te kamperen in Oman

Er gaat niks boven wakker worden in de natuur, je tent openritsen, de zon op zien komen en ondertussen een bakje koffie zetten en de geur opsnuiven. Wij hebben op een aantal hele mooie plekken gekampeerd die getipt werden in het handige roadbook van Oman Nomads en die locaties delen we hieronder.

  • Jebel Hatt Camping Area: deze plek geeft je een panoramisch uitzicht over een fantastisch berglandschap. Dit is een logische plek om te kamperen nadat je door de Snake Canyon bent gereden.
  • Jabal Shams viewpoint 3: er zijn meerdere uitzichtpunten waar je kunt staan om te overnachten in Jebel Shams. Wij vonden dat viewpoint 3 het mooiste uitzicht bood.
  • Fins Beach: langs deze kustlijn kan je overal wildkamperen met uitzicht op zee.

Natuurlijk zijn er nog veel meer geweldige plekken om te kamperen in Oman. Als je een mooie plek tegenkomt kan je, zolang het geen priveterrein is of beschermd natuurgebied, je tent opzetten om daar te overnachten. Vermijd het overnachten bij wadi’s als er regen is voorspeld. Het waterpeil kan snel stijgen waardoor het niet veilig is om daar te staan.

Met deze praktische tips ben je goed voorbereid om te genieten van een onvergetelijke ervaring van het wildkamperen in Oman. Vergeet niet dat je te gast bent in de natuur en dat je alles achterlaat alsof je er niet bent geweest. Check ook onze andere tips voor Oman.