7 leuke tips voor Muscat in Oman

Tips wat te doen in Muscat, bezienswaardigheden en mooiste plekken

Muscat is voor de meeste reizigers hét startpunt voor een roadtrip door Oman! De stad is uniek door de combi van traditionele wijken en architecturale pareltjes. Want ondanks de bloeiende olie-economie, houdt Oman zich met trots vast aan zijn rijke tradities en omarmt het tegelijkertijd moderne ontwikkelingen. Struin over de boulevard in Muttrah, bezoek de prachtige Sultan Qaboes Moskee en geniet onder de palmbomen bij Qurum Beach.Wil je weten wat te doen in Muscat? In dit artikel delen we onze tips voor Muscat in Oman en ontdek je alles over de meest bijzondere bezienswaardigheden!

De beste tips om te doen in Muscat in Oman

Dé bezienswaardigheid in Muscat: Sultan Qaboes-moskee

Een van de beste dingen om te doen in Muscat is een bezoek aan de Sultan Qaboes-moskee, genoemd naar de voormalige sultan van Oman. Dit architectonische meesterwerk is een van ‘s werelds grootste moskeeën en verwelkomt duizenden gelovigen. Het hoogtepunt? Het handgeweven tapijt in de gebedsruimte waar maar liefst 600 vrouwen drie jaar aan hebben gewerkt. En vergeet niet naar boven te kijken waar een gigantische kroonluchter hangt.

Het is uniek dat je als niet gelovige toch deze moskee mag bezoeken. Toeristen zijn welkom van zaterdag tot en met donderdag tussen 8:00 uur en 11.00 uur. Als je de moskee in alle rust wilt bekijken zonder busladingen vol toeristen, adviseren wij je om er om 08.00 uur te zijn. Het is verplicht om je helemaal te bedekken van je enkels tot aan je polsen. Vrouwen moeten ook een hoofddoek dragen. Het is handig om een dunne sjaal mee te nemen die je over je hoofd kunt doen. Bij de ingang kan je eventueel ook een lange jurk of hoofddoek huren.

Tip: als vrouw zijn deze lange linnen broeken enorm fijn omdat het luchtig materiaal is en de pasvorm wijd en tot over je enkels valt.

Wandel over de Muttrah Corniche

Wandel over de boulevard van Muttrah en geniet van het ontspannen sfeertje wat er hangt. Het is een perfecte mix van oud en nieuw in het hart van Muscat. Aan de ene kant heb je de haven waar regelmatig luxe jachten aanmeren en aan de andere kant kan je de levendige souk inlopen. Wandelen over de Muttrah Corniche is een van de leukste dingen om te doen in Muscat wanneer de zon ondergaat.

Verken de levendige Muttrah Souk

Duik in de levendige sfeer van de Muttrah Souk met kronkelende steegjes en oneindig veel kleine winkeltjes om souvenirs te scoren. De souk gaat pas open na 16.00 uur, dus zorg ervoor dat je na dit tijdstip gaat. Wij waren wel wat teleurgesteld toen we erachter kwamen dat het minder lokaal is dan we dachten. Je zult namelijk zien dat vooral migranten hun spullen verkopen wat uit andere landen komt zoals India. Ondanks dat, willen we de Muttrah Souk wel benoemen in onze tips voor Muscat omdat het wel iets is wat je wilt doen als je er toch bent.

Beklim het historische Muttrah Fort

Voor een panoramisch uitzicht over Muttrah, de haven en de bergen is het een must om Muttrah Fort te beklimmen. Voor 3 OMR mag je de toren beklimmen en word je beloond met een prachtig uitzicht.

Bezoek het Royal Opera House

Net als de moskee werd ook het Royal Opera House gebouwd in opdracht van Sultan Qaboos. In 2011 opende deze architecturale parel haar deuren. Je kunt er een rondleiding volgen om ook het spectaculaire auditorium te bekijken waar maar liefst voor 1100 toeschouwers plek is. De Sultan zelf heeft het mooiste balkon en die is meestal leeg, tenzij hij zelf aanwezig is. Naar binnen gaan is niet perse nodig want alleen al de buitenkant en de tuinen zijn erg mooi om te zien. De buitenkant bekijken is gratis! Mocht je het leuk vinden, dan kan je ook kaartjes kopen voor een voorstelling. Die zijn niet gek duur en kan je aanschaffen via de officiële website van het Royal Opera House.

Maak een dagtrip naar de Daymaniyat Islands

Een van de hoogtepunten om te doen in Muscat is een dagtrip naar de Daymaniyat eilanden. Dit paradijsje met kraakhelder blauw water ligt op maar 45 minuten varen vanaf Muscat. Het staat bekend om de prachtige koraalriffen maar vooral ook om de hoeveelheid schildpadden die er leven. Waar je op Bali of in Thailand een eenzame schildpad ziet zwemmen, kan het hier zomaar gebeuren dat je er tien schildpadden om je heen zwemmen. Van april tot september kan je zelfs zwemmen met de majestueuze walvishaaien! Voor de ultieme ervaring boek je deze tour waarbij je met een goede boot en klein groepje mensen de dagtrip maakt.

Tips voor Muscat: ontbijt en ontspan bij het strand

Het mooiste strand van Muscat? Dat is zonder twijfel Qurum Beach. Hier kan je een heerlijke strandwandeling maken of genieten van wat zon, zee en strand. Bij het strand zitten ook een aantal leuke restaurantjes zoals KAIA. Hier kan je heerlijk op het terras zitten in de zon en ondertussen genieten van het eten!

Onze favoriete hotels om te overnachten in Muscat

Waar verblijven in Muscat? Als je het ons vraagt is een hotel met zwembad in Muscat een must! Door het hele land moet je je bedekt kleden, de enige plek waar dat niet hoeft is bij het zwembad van het hotel. Dit is dan ook de ultieme plek om ontspannen in de zon te liggen. Een ontzettend fijn hotel is Royal Tulip Muscat waarbij er een groot zwembad met heerlijke bedden op het dakterras te vinden is. Ook is er een goed ontbijt, gym en spa! Dit is het meest populaire hotel in Muscat, dus zorg ervoor dat je de overnachting op tijd vastlegt!