Wat te doen in Nizwa in Oman? 7x de leukste tips!

Tips wat te doen in Nizwa Oman, bezienswaardigheden en hoogtepunten en hoteltips

In de oude straten van Nizwa hangt een heerlijk ongedwongen sfeer, waar traditioneel geklede Omani’s op hun gemak doorheen wandelen. Nizwa is afgeleid van het Arabische woord ‘Nuzha’ en betekent ‘aangenaam verblijf’, en dat is precies wat je hier ervaart. De stad is doordrenkt van cultuur en ligt aan de voet van het Hajar-gebergte in het hart van Oman. Van het levendige spektakel op de geitenmarkt tot de pracht van het Nizwa Fort, elke hoek van deze stad ademt een verhaal dat teruggaat tot ver in de geschiedenis van Oman. Ben je benieuwd naar wat te doen in Nizwa? Wij delen de leukste tips en bezienswaardigheden voor Nizwa in Oman!

De leukste tips voor Nizwa in Oman

Kijk je ogen uit op de geitenmarkt

Elke vrijdagochtend is het een levendige chaos op de geitenmarkt van Nizwa. Vanaf 07.00 uur komen verkopers samen, haastig manoeuvrerend met hun geiten, terwijl lokale Omani’s kritisch toekijken en onderhandelen. Het is een waar spektakel waarbij de geiten luid mekkeren, er keihard wordt onderhandeld en er flink wordt geïnspecteerd op zoek naar de beste koop. De geitenmarkt is traditie waarbij je ogen tekort komt als toerist. Dit is een van de leukste dingen om te doen in Nizwa! Houd er wel rekening mee dat de geitenmarkt alleen op vrijdag plaatsvindt.

Doen in Nizwa: Verken het historische Nizwa Fort

Het imposante Nizwa Fort, daterend uit de 17e eeuw, is een van de meest prominente bezienswaardigheden van Nizwa. Dit indrukwekkende bouwwerk diende als een bastion tegen binnenvallende troepen die de strategische ligging van de stad wilden veroveren. Beklim de trappen van het fort voor een adembenemend uitzicht op de ruige bergen, groene palmbomen en de omliggende witgekalkte huizen. Bewonder de met de hand gesneden houten deuren en verken de wirwar aan gangen die je terugvoeren naar een rijk verleden. Ondanks de hogere entreeprijs in vergelijking met andere forten in Oman, is een bezoek aan Nizwa Fort absoluut de moeite waard.

Struin door de souks

Ook leuk om even te doen in Nizwa is een bezoek aan de kleurrijke souks. Dwaal door het doolhof van kraampjes waar lokale ambachtslieden hun waren verkopen. Het is een visueel feest met allerlei lokale producten, waaronder prachtig aardewerk en heerlijke verse dadels.

Dwaal door de straatjes en drink koffie bij Anat Café

Het oude centrum van Nizwa is geweldig om doorheen te dwalen. Struin door de fotogenieke straatjes en loop door naar Anat Café. Bij dit gezellige koffietentje kun je afkoelen en even bijkomen. Je zit er ontzettend leuk omdat het zo esthetisch gestyled is. Je kan eventueel ook nog een rondje lopen over de gerestaureerde stadsmuur.

Jabreen Castle

Jabreen Castle ligt op zo’n 40 minuten rijden vanaf Nizwa en kan je bezoeken voor of nadat je Nizwa bezoekt, afhankelijk van de richting van de reisroute door Oman. Jabreen Castle is een waar pronkstuk met wel 5 verdiepingen en 55 kamers waarbij enorm veel details te zien zijn. Tijdens de gratis audiotour leer je meer over de geschiedenis en word je geleid door een wirwar aan trappen en gangen. Het is een kasteel met een verhaal! Dit vonden wij een van de mooiste bezienswaardigheden in de buurt van Nizwa!

Bahla Fort

Een stukje verderop ligt het imposante Bahla fort. Het is een mega bouwwerk die sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het fort is gebouwd van klei en steen en is in vergelijking met andere forten minder authentiek. Wij raden het daarom aan om het fort alleen vanaf de buitenkant te bekijken. Een goede manier is om koffie te drinken met uitzicht op Bahla fort vanaf een van de dakterrassen. Daarnaast is het leuk om even door het dorpje heen te lopen om de echte Omaanse sfeer te proeven. Zo kregen wij koffie en verse dadels van een groepje mannen die met elkaar op het plein zaten.

Tips voor hotels in Nizwa

Wil je optimaal genieten van alles wat er te doen is in Nizwa? Kies dan voor een verblijf in het centrum, zodat alle bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Zeker als je in de vroege uurtjes de geitenmarkt wilt bezoeken. Antique Inn is een geweldige optie met een heerlijk zwembad om na een dag vol bezienswaardigheden in bij te komen. Zorg ervoor dat je op tijd boekt, want goede accommodaties in Nizwa zijn vaak snel volgeboekt. Een andere aanrader op een goede locatie en een prachtig dakterras is Jawharat Alaqar Inn.