Tips voor Wahiba Sands in Oman: zo bezoek je de woestijn zelfstandig met een 4×4

Tips Wahiba Sands Oman, zelfstandig met een 4x4 bezoeken

Wahiba Sands is een must visit als je een roadtrip door Oman maakt. De woestijn is bijna 200 kilometer lang en staat bekend om haar enorme zandduinen tot wel 150 meter hoog. Eeuwenlang was deze woestijn het thuis van Bedoeïenen en Nomaden. Hoewel het leven hier de laatste jaren aanzienlijk is veranderd, zijn er nog steeds kampen waar je kunt overnachten en meer te weten kunt komen over het leven in de woestijn. Cross over de immense zandduinen, luister naar de verhalen rondom het kampvuur, val in slaap onder een prachtige sterrenhemel en geniet van het heerlijke eten. De ultieme ervaring is om Wahiba Sands zelfstandig te bezoeken met een 4×4, zodat je zelf door de duinen kunt rijden. Lees verder voor onze tips voor Wahiba Sands in Oman!

Tips om Wahiba Sands in Oman zelfstandig te bezoeken met een 4×4

Boek je accommodatie vooruit

De eerste stap is om je overnachting in de woestijn te regelen. Er zijn tal van kampen in Wahiba Sands, variërend van basic accommodaties tot aan luxe kampen met zwembaden. Het is sterk aan te raden om vooraf te reserveren omdat de beste kampen al maanden van tevoren zijn volgeboekt. Zelf sliepen we in een daktent maar konden gebruikmaken van de gastvrijheid van Wahiba Badouin Rustic Camp. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, het eten is goed en de afgelegen locatie geeft je het gevoel alsof je helemaal alleen in de woestijn bent. Andere geweldige opties zijn Sama al Wasil Desert Camp en het luxe Desert Nights Camp.

Tip: het is niet moeilijk om zelfstandig naar het kamp toe te rijden. Volg de routebeschrijving van de accommodatie waar je geboekt hebt. In principe lopen er vijf vlakke banen tussen de hoge duinen in, als je de juiste volgt dan kom je uit bij het door jouw geboekte verblijf.

Verlaag je bandenspanning

Voordat je de woestijn inrijdt, moet je de bandenspanning verlagen. Dit kan bij een van de bandenhops in Bidiyah voordat je het zand in rijdt. Spreek vooraf wat de kosten zijn; dit zou niet meer dan 1/2 OMR moeten zijn. Het kan zijn dat je wordt aangesproken door mannen die graag je gids willen zijn. Sommigen proberen je zelfs bang te maken door te zeggen dat je auto niet geschikt is of dat een gids verplicht is. Wijs ze vriendelijk af, want met een 4×4 kun je prima zelfstandig Wahiba Sands in Oman bezoeken. Als je de woestijn verlaat moet je logischerwijs je banden weer op laten pompen. Ze weten daar precies hoeveel de bandenspanning moet zijn.

Zorg dat je tank vol zit

Het spreekt voor zich, maar zorg ervoor dat je tank goed gevuld is voordat je Wahiba Sands in gaat. Tank nog even in Bidiyah en doe eventueel nog wat inkopen bij de supermarkt.

Hoe kom je bij je kamp in Wahiba Sands?

Het stadje Bidiyah is de toegangspoort tot de woestijn. Hoe verder je Bidiyah inrijdt, hoe meer zand je al ziet liggen. De kampen liggen zo’n 20 tot 30 kilometer dieper de woestijn in en hier kan je alleen komen met een 4×4. Er zijn twee manieren om bij je kamp te komen, je kunt er zelf heenrijden of je laten ophalen. Hoe dat werkt leggen we hieronder uit.

Zelfstandig met een 4×4 Wahiba Sands in Oman bezoeken

Naast dat het heel goed te doen is om zelf door de woestijn te rijden, is het ook een hele toffe ervaring. Om bij je kamp te komen, moet je de weg volgen die is ontstaan door het regelmatige verkeer van voertuigen. Deze “wegen” bestaan uit eenvoudige, vlakke stroken los zand tussen de zandduinen. Hierom is een 4×4 auto essentieel om zelfstandig bij je kamp te komen. Er zijn ongeveer vijf van deze wegen die allemaal rechtstreeks vanaf de verharde weg de woestijn in lopen. Het is daarom verstandig om vooraf bij je accommodatie te informeren welke van deze vijf wegen je moet volgen, aangezien het niet mogelijk is om over de hoge zandduinen te rijden! Zolang je de bandensporen blijft volgen, hoef je je geen zorgen te maken en is het juist een onvergetelijke ervaring om door het zand te crossen. Het klinkt nu misschien nog wat ingewikkeld maar als je er eenmaal bent is het goed te doen!

Met een normale huurauto Wahiba Sands bezoeken

Er zijn een aantal kampen die aan de rand van de woestijn liggen waardoor je ze ook met een normale huurauto kunt bereiken. Maar voor het ultieme woestijngevoel is het een must om een kamp uit te kiezen die middenin de woestijn ligt en alleen bereikbaar is met een 4×4. De meeste kampen bieden tegen betaling een transfer aan. Zo kan je óók zonder 4×4 Wahiba Sands bezoeken!

Tip: Reizen in Oman wordt een tikkeltje avontuurlijker als je op pad gaat met Oman Nomads. Je doorkruist het land met een 4×4 en overnacht in een daktent op de mooiste plekken. Zo sliepen wij midden in de woestijn in een daktent, wat een ongelofelijk vette ervaring was. En om het compleet te maken kan je ook deelnemen aan het diner bij Bedoeïenen en een luchtballonvaart maken!

Activiteiten in Wahiba Sands

Eenmaal in de woestijn kun je bij het kamp ervoor kiezen om een extra activiteit te boeken. Niet elk kamp biedt dezelfde activiteiten aan, dus houdt daar rekening mee.

  • Dune bashing: stap in bij een ervaren chauffeur die met gemak over de duinen scheurt.
  • Quad rijden: cross zelf op een quad achter de gids aan. We hebben ze zien gaan en dat gaat echt niet zachtjes. Oftwel, een adrenaline activiteit die heel erg vet is!
  • Sandboarden: sommige kampen bieden sandboarden aan waarbij je op een board de zandduinen afglijdt.

Wij kozen ervoor om met onze eigen 4×4 door de woestijn te rijden, dus een adrenaline activiteit vonden we niet nodig. We beklommen een hoge duin bij het kamp tijdens de zonsondergang en dat was echt fantastisch! Daarna schoven we aan bij een traditioneel diner bij de Bedoeïenen, een activiteit die we via Oman Nomads hadden geboekt. Na het eten zochten we een plekje rond het kampvuur, keken we sterren en hoorden we over het boeiende leven van de bedoeïenen. Via Oman Nomads kan je ook nog een luchtballonvaart boeken, ook een bucketlist ervaring om te doen in Wahiba Sands!