Jebel Shams: tips voor de Balcony Walk in Oman

Jebel Shams, tips voor de Balcony Walk in Oman

Je zou het misschien niet verwachten maar Oman biedt veel meer dan zanderige wegen. Het ene moment rijd je door het zand in Wahiba Sands, de volgende dag bezoek je de oude stad Nizwa of het moderne Muscat tot je uitkomt in de ruige bergen. Jebel Shams ligt in het Hadjargebergte en is de hoogste berg van Oman. Het biedt waanzinnige uitzichten die tot meer dan 1500 meter diep reiken in een enorme kloof. De Balcony Walk is de beste manier om dit indrukwekkende landschap in je op te nemen. Bovendien is het geen moeilijke wandeling waardoor het voor veel reizigers toegankelijk is. De Jebel Shams Balcony Walk is een echte must do op de route door Oman! Lees verder voor onze tips voor de Balcony Walk in Jebel Shams!

Tips voor de Balcony Walk in Jebel Shams

Jebel Shams in Oman

Jebel Shams staat bekend als de ‘berg van de zon’ en is het hoogste punt van Oman. Met zijn indrukwekkende pieken en diepe kloven wordt Jebel Shams vaak beschouwd als de Grand Canyon van het Midden-Oosten. Ons deed het terug denken aan de Colca Canyon trekking in Peru. De top van Jebel Shams strekt zich uit tot meer dan 3000 meter boven zeeniveau, en de kloof die door de berg snijdt, biedt adembenemende uitzichten die tot meer dan 1500 meter diep kunnen zijn. Je wordt op de mooiste uitzichten van Jebel Shams beloond tijdens de Balcony Walk. Lees hieronder onze ervaringen en tips voor Jebel Shams en de Balcony Walk in Oman.

Dit kan je verwachten van de Balcony Walk

Dit uitzichtpunt biedt je al een schitterend uitzicht over Jebel Shams en in de verte zie je het wandelpad lopen van de Balcony Walk. Om eerlijk te zijn vonden wij het er eng uit zien, ook omdat we op foto’s al diepe afgronden hadden gezien. Eenmaal begonnen aan de wandeling kwamen wij er snel achter dat de belofte van een makkelijke wandeling zeer terecht was.

De Balcony Walk is een wandelroute die je langs de rand van de kloof voert met spectaculaire uitzichten. Tijdens de wandeling volg je een onverhard grindpad waarbij je een kleine afdaling maakt. Je kunt helemaal doorlopen tot aan het oude verlaten dorp. Daarna loop je via dezelfde route weer terug en moet je een klein stukje bergopwaarts lopen. Over de hele route doe je zo’n drie tot vier uur. Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van de route te lopen en zelf bepalen wanneer je omkeert. De route is goed aangegeven met gekleurde vlaggen.

De beste tijd om de Balcony Walk te maken is tijdens de zonsopgang. Het is een ongelooflijk mooie ervaring om helemaal alleen door dit indrukwekkende landschap te lopen terwijl de zon zich steeds meer laat zien. Dit is het moment dat je je beseft dat er geen woord aan gelogen is dat de Jebel Shams Balcony Walk de mooiste wandeling van Oman is!

Aantal kilometer: 8 kilometer (3,5 km heen en 3,5 km terug over hetzelfde pad)
Duur van de hike: 3 tot 4 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Startpunt van de Balcony Walk

Het startpunt van de Balcony Walk is gemakkelijk te vinden en staat aangegeven op Google Maps onder de naam ‘W6 – Balcony Walk Hike‘. Het bevindt zich op ongeveer een kwartier rijden van de meeste accommodaties in de omgeving van Jebel Shams. Bij het startpunt zijn genoeg parkeerplekken en wat kraampjes waar je drankjes kunt kopen voor onderweg. Loop voorbij de kraampjes waar je aan de rechterkant het startpunt van de W6 Balcony Walk vindt.

Tips om mee te nemen tijdens de Balcony Walk

Als je vroeg in de ochtend begint vermijd je de extreme hitte, maar het kan juist wat kouder zijn vanwege de wind. Het is dan verstandig om een trui aan te trekken met daaroverheen een winddichte jas. Naarmate het warmer wordt kun je lagen uitdoen. Zorg ervoor dat je voldoende water en snacks meeneemt voor onderweg. Hoewel de route niet extreem steil en het pad goed begaanbaar is, is het toch aan te raden om stevige sneakers met een goed profiel te dragen. Echte bergschoenen zijn niet essentieel. Tot slot zijn een zonnebril of pet en zonnebrandcrème een must om mee te nemen tijdens de Balcony Walk.

Heb je een 4×4 nodig voor Jebel Shams in Oman?

Afhankelijk van waar je vandaan komt is het grootste gedeelte van de route naar Jebels Shams geasfalteerd of een goed begaanbare gravelweg. Het laatste stuk voert je door een prachtig berglandschap maar wel met steile hellingen en scherpe bochten. De laatste kilometers bestaat de weg uit steentjes en losliggend zand. Er zijn mensen die dit rijden met een gewone auto, wij waren echter heel blij dat we een 4×4 hadden. Die zijn hier tenslotte voor gemaakt en het gaat een stuk sneller. Mocht je toch besluiten om met een gewone auto te gaan, dan kan je voor het laatste gedeelte een taxi regelen (via het hotel).

Overnachten in Jebel Shams

Als je van plan bent om de Balcony Walk te doen, is het aan te raden om in de buurt van Jebel Shams te overnachten. Op die manier kan je vroeg in de ochtend starten met de hike en de hitte vermijden. Wanneer je alleen van plan bent om de Balcony Walk te hiken, is één nacht voldoende om er te verblijven. Hoewel Jebel Shams behoorlijk afgelegen ligt, heb je toch de keuze uit een aantal accommodaties. Een populaire plek is het Sama Al Khutaim Heritage, wat vlakbij het beginpunt van de wandelroute ligt en prachtige uitzichten biedt op de omliggende bergen. Een andere goede optie is Sama Heights Resort waarvan het nog 15 minuten rijden is naar het startpunt van de wandeling.

Tip: wist je dat je ook kan wildkamperen bij Jebel Shams? Wij maakten een roadtrip door Oman met een 4×4 met daktent en kampeerden op de mooiste plekken in de natuur. Deze reis kan je boeken via Oman Nomads. Zij zorgen voor de auto met daktent, je krijgt een roadbook mee met allerlei tips voor onderweg en mocht er iets zijn, dan is er altijd iemand bij wie je terecht kunt. Dit is absoluut één van de tips voor Jebel Shams voor een stukje meer avontuur! Lees hier meer over onze tips en ervaring met wildkamperen in Oman.