10 leuke tips om te doen in Uvita

Tips met leuke dingen om te doen in Uvita

Wanneer je een rondreis maakt door Costa Rica en je vanuit Santa Teresa naar Uvita rijdt, zal je merken dat het landschap steeds meer veranderd. Hoewel het ook hier nog steeds enorm groen is, zal je duizenden palmbomen aan weerszijden van de weg passeren tot je in Uvita bent aangekomen. Dit kleine dorpje aan de Pacifische kust ligt tussen de groene bergen en de zee in. In Uvita vermaak je je al snel twee tot drie dagen want er is genoeg te doen zoals wandelen naar watervallen, een bezoek brengen aan het Marino Ballena Park en walvissen spotten tijdens een tour. Een leuk backpack dorpje waar nog weinig toeristen komen maar waar genoeg leuke dingen te doen zijn! Lees verder voor wat te doen in Uvita, waar te verblijven en nog veel meer tips voor een onvergetelijke tijd.

10 Tips wat te doen in Uvita in Costa Rica

Bezoek het mooie Marino Balleno Park

De bekendste bezienswaardigheid en de reden van veel mensen om Uvita te bezoeken is het Marino Balleno Park. Het park bestaat uit een prachtige kilometerslange kustlijn vol met honderden palmbomen. Ondanks het hoogseizoen deelden we het strand maar met een handvol mensen en was het veel mooier dan wij ons hadden voorgesteld. Wat dit park extra bijzonder maakt is dat er een zandbank is in de vorm van een walvisstaart. Deze wordt zichtbaar wanneer het eb is en kan je dan ook bewandelen. De tijden wanneer het eb is verschilt per dag en de exacte tijden kan je hier vinden. De staart is vanaf het strand minder goed te zien dan je vaak op beelden ziet die met een drone zijn gemaakt. Wil je de walvisstaart toch beter bekijken? Ga dan tijdens eb naar het viewpoint Don Roger. De toegangsprijs voor het Marino Balleno Park is 6 doller per persoon en je mag daarmee meerdere keren per dag in en uitlopen. Ook zijn er goede douches aanwezig mocht je net als ons door Costa Rica reizen met een 4×4 met daktent.

Wat te doen in Uvita: Walvissen spotten

Een van de meest bijzondere dingen om te doen in Uvita is walvissen spotten. Elke dag vertrekken verschillende bootjes de zee op om op zoek te gaan naar deze wonderlijke dieren. Bultruggen die zowel vanuit het noorden en zuiden komen wisselen elkaar af om in de wateren van Uvita baby’s te baren. De kans is dan ook aanwezig dat je een moeder met kalf ziet zwemmen. De beste tijd om walvissen te zien is van januari tot maart en van juli tot oktober. Daarbuiten is de kans klein dat je een walvis tegenkomt. Als je deze tour boekt dan ga je niet alleen op zoek naar walvissen, maar ook naar wat toffe snorkelspots.

Wandel naar de mooiste waterval van Costa Rica: de Nauyaca watervallen

De Nauyaca waterval is ongetwijfeld de mooiste waterval van Costa Rica en ligt op ongeveer drie kwartier rijden vanuit Uvita. De waterval heeft twee verdiepingen en is omgeven door weelderige jungle. Hoewel de wandeling naar de waterval maar een uur duurt, kan je rekenen op flink wat zweet aangezien de luchtvochtigheid erg hoog is. Aangekomen bij de waterval kan je een verkoelende duik nemen en genieten van hoe bizar mooi deze waterval is. Bekijk hier onze tips voor het bezoeken van de Nauyaca waterval.

Ga lunchen bij The French Cafe 

The French Cafe is zo’n plek dat als je niet weet waar het zit, je er nooit zou komen. Daarom delen we deze spot hier want je eet er de lekkerste zoetigheden en heerlijke broodjes. Als je net als Lisette nooit kan kiezen tussen al het lekkers dan is ook hieraan gedacht: ga dan voor de tartines. Dat zijn twee kleine sourdough broodjes waarvan je 2 soorten mag kiezen. Sluit de lunch af met een klein mini taartje.

Rijd door het bamboe bos in Uvita

Heb je tijd over en zoek je nog iets om te doen in Uvita? Dan is het leuk om nog even door het bamboe bos in Uvita te rijden en lopen. Stel je een weg voor met aan weerszijden meterslange bamboe. Je hebt een kleine parkeerplaats waar je je auto neer kan zetten. Wanneer je hier door het smalle pad verder loopt kom je uit bij de rivier. De rivier is hier zo rustig dat je een duik kan nemen. Het water was bij ons bruin vanwege het regenseizoen en zag er niet heel uitnodigend uit. Toch zijn er genoeg mensen die een plons nemen. Dit is de locatie van het bamboe bos in Uvita. 

Maak een uitstapje naar Dominical

Het gezellige hippie dorpje Dominical ligt op maar 15 minuten rijden vanuit Uvita. De meeste reizigers maken dan ook een keuze om tijdens hun rondreis door Costa Rica óf in Uvita óf in Dominical te verblijven. In Dominical gaat alles er net wat relaxter aan toe en je voelt dan ook echt de pura vida vibe hangen. De golven zijn ruig en daarmee is Dominical een populaire surf bestemming. Maar ook als je niet van surfen houdt is een dagje strand heerlijk. Blijf ook zeker hangen totdat de zon ondergaat want de zonsondergangen zijn waanzinnig kleurrijk!

Chillen bij Playa Ventanas

Het strand van Playa Ventanas ligt in een baai en wordt omringd door metershoge palmbomen. Het water is uitzonderlijk kalm waardoor je, in tegenstelling tot andere stranden in Costa Rica, het water goed in kan. Wanneer het eb is zal je zien dat aan de onderkant van de klif grotten tevoorschijn komen waardoor je een ’raameffect’ krijgt waar het water zich een weg door baant. Dit is ook waar het strand zijn naam aan te danken heeft omdat ’Ventanas’ in het Spaans raam betekent.

Het strand is voornamelijk populair onder locals die gewend zijn om vanaf de vroege ochtend al luide muziek op te zetten. Houd er dus rekening mee dat het zeker in het weekend wat drukker is. Om er te komen moet je een klein riviertje door. Hoewel dit fijner is om met 4×4 te rijden, zagen we ook gewone auto’s over deze weg rijden. Doordat het strand wordt onderhouden door de community vragen ze een kleine fee van 2000COP per auto.

Tips voor Uvita: Playa Hermosa

Een ander mooi strand in de buurt van Uvita is Playa Hermosa. Het donkere zandstrand strekt zich uit over 2 kilometer en is een perfecte plek om een dag te chillen aan het strand. Daarnaast is Playa Hermosa een fijne plek om te surfen en zijn er golven waar iedereen blij van wordt. Of je nu een beginner bent of niet. Je huurt al een surfboard voor ongeveer 10 dollar per dag wat voor Costa Ricaanse begrippen niet duur is. Ook als je nog niet zo ervaren bent bieden ze bij Playa Hermosa surflessen aan. Langs het strand vind je een lange strook met parkeerplekken waar je geen 4×4 voor nodig hebt.

Bekijk de zonsondergang bij Rocas de Amancio

Een nog onbekende plek voor reizigers is Rocas de Amancio. Hier vind je een mooie plek met palmbomen en kleine stranden. Wanneer het eb is kan je de rots beklimmen waarop een palmboom pronkt. Het is hier helemaal mooi tijdens de zonsondergang wanneer de lucht paars en oranje kleurt. Daarnaast hoef je deze spot gelukkig met vrijwel niemand te delen omdat het nog niet bekend is onder toeristen.

Hoe je bij Rocas de Amancio komt? Langs de grote weg rijd je hier via het stijle pad naar beneden. Daarna kom je aan bij Rocas de Amancio. Zie je het niet zitten om deze stijle helling te rijden? Je kan eventueel ook de auto bovenaan langs de weg laten staan en zelf het stukje naar beneden te rijden.

Tips om te overnachten in Uvita

Vraag aan een random reiziger of ze tips hebben om te overnachten in Uvita en je zal vaak hetzelfde antwoord krijgen. De meeste mensen overnachten namelijk bij Cascada Verde wat middenin de jungle ligt. Er vliegen vaak bijzondere vogels rond zoals toekans en papegaaien. Een unieke plek om te overnachten en ook nog eens erg betaalbaar. Daarnaast is er een vriendelijke eigenaar die veel tips met je wilt delen over de omgeving en als je behoefte hebt om mensen te ontmoeten dan komt dat hier zeker goed! Bekijk hier onze andere tips voor de leukste hostels en hotels in Costa Rica.