Tatacoa woestijn in Colombia: tips + hoe kom je er?

Tatacoa woestijn in Colombia: tips en wat je vooraf moet weten

Colombia kent veel verschillende landschappen. Van indrukwekkende bergen tot aan de amazone en van strand tot aan een woestijn. Dat laatste hadden wij totaal niet verwacht bij Colombia en daarom brachten we een bezoek aan de bijzondere Tatacoa woestijn. De Tatacoa woestijn die ook wel in het Spaans de Desierto de la Tatacoa genoemd wordt, is een unieke bestemming die gek genoeg nog maar door weinig reizigers bezocht wordt. Dit surrealistische natuurschoon mag wat ons betreft niet ontbreken tijdens een rondreis door Colombia. In deze blog delen we onze tips voor het bezoeken van de Tatacao woestijn. Van tips hoe je er komt tot aan wat er te doen is. En van waar te overnachten tot aan hoeveel dagen je nodig hebt. Lees snel verder voor alles wat je vooraf moet weten over de Tatacoa woestijn. 

Handige tips voor een bezoek aan de Tatacoa woestijn in Colombia

Tatacoa woestijn in Colombia 

De bijzondere Tatacoa woestijn ligt in het zuidwesten van Colombia. Hoewel de temperaturen flink op kunnen lopen, regent het vaker dan gedacht. Eigenlijk is het een droog tropisch bos waar regen en wind het landschap hebben gecreëerd zoals het er nu uitziet. De woestijn bestaat uit een rood en grijs gedeelte die beide spectaculair zijn om te zien. Het fijne is dat het verkennen van beide plekken helemaal op eigen houtje kan. Zo kan je er prachtige wandelingen maken die extra mooi zijn wanneer de zon ondergaat.

De rode woestijn 

De rode woestijn ligt het meest centraal en is daarmee ook wat populairder. Langs de weg vind je verschillende uitzichtpunten waar je het bijzondere spektakel al goed kunt zien. Nog leuker is het om de wandeling te maken die start hier. De wandeling is redelijk goed aangegeven. Toch wordt het niet voor niks een labyrint genoemd en we raden dan ook aan om Maps.me te downloaden zodat je de weg altijd terug kunt vinden. Zelf vonden we de rode woestijn het meest indrukwekkendst. Onderweg kom je cactussen tegen, mooie vogels en geiten. Let goed op waar je loopt omdat je ook slangen tegen kan komen. We raden je aan om de wandeling te maken voor 9.00 uur zodat het dan nog te doen is qua hitte. Of ga erheen wanneer de zon ondergaat omdat de rode kleuren dan nog beter uitkomen.

De grijze woestijn

Naast het rode gedeelte bestaat er ook nog een grijs gedeelte. De grijze woestijn vind je 8 kilometer verder dan het rode gedeelte en je kan erheen met een tuktuk, quad of fiets. Ook hier kan je een wandeling maken van zo’n 2 kilometer lang. De grijze rotsformaties creëren een surrealistisch landschap. De grijze woestijn is indrukwekkend maar met de zonsondergang helemaal.

Afkoelen in het zwembad middenin de Tatacoa woestijn

Dat het bloedheet in de woestijn wordt zal je niet verbazen. Maar wat je wel zal verbazen is dat er een zwembad midden in de woestijn is! Wanneer je een bezoek brengt aan de grijze woestijn kan je aan het einde van de wandeling direct afkoelen in het zwembad. Het water voor het zwembad wordt uit het enige waterreservoir gepompt die de woestijn rijk is. Door de locals wordt dit gezien als iets wat slecht is en daarom raden we een duik in het zwembad niet aan. Mocht je toch besluiten om een duik te nemen dan kan dit voor 10.000 COP.

Verwonder je over de duizenden sterren

Een populaire activiteit in de Tatacoa woestijn is sterren kijken. Als je zelf alleen al omhoog kijkt zal je je verbazen over de hoeveelheid sterren die je ziet. Er zijn in de Tatacoa woestijn twee sterren observatoriums en het is handig om even rond te vragen welke van de twee die avond open gaat. Doordat de woestijn maar 3 graden boven de evenaar ligt en er bijna geen lichtvervuiling is, zijn er ontelbaar veel sterren te zien. Voor 10.000 COP (€2,50) mag je plaats nemen op de grond en staar je liggend naar de sterren. Ondertussen wordt je van alles vertelt over het sterrenstelsel en mag je zelf ook door de telescopen kijken. De uitleg was bij ons in het Spaans en Engels. Wanneer je terug moet naar Villavieja is het handig om met een tuktuk chauffeur af te spreken dat die je rond 20.15 uur weer ophaalt. 

Vervoer in de Tatacao woestijn 

  • Met de fiets: op verschillende plekken worden fietsen verhuurd. De kosten variëren tussen de €10.- en €20.- per dag. De afstanden tussen de twee verschillende woestijnen is 8 kilometer. Dat is fietsend mogelijk maar houd er rekening mee dat het bloedheet is en verwacht geen kwaliteit fietsen. 
  • Met een quad: ook quads worden verhuurd. Meestal gaat dit per uur en de kosten lopen al snel op naar een paar tientjes. Wel heel makkelijk maar zeker niet voordelig. 
  • Met een tuktuk: hoewel de prijzen voor de korte ritjes aantikken vonden wij de tuk tuk het fijnste vervoersmiddel voor in de woestijn. De prijzen staan vast en dus is er geen discussie over de prijzen. Het handige is dat je ook gewoon kunt afspreken waar en wanneer ze je weer op komen halen. In de tuktuks hangen vaak ook prijslijsten. Overigens is onderhandelen wel mogelijk wanneer je naar meerdere plekken wilt.

Tips om te eten in de Tatacoa woestijn 

Het zal je vast niet verbazen dat er geen culinaire hoogstandjes te vinden zijn middenin de woestijn. Toch is er een vreemde eend in de bijt in het plaatsje Villavieja. Geheel ongewoon betaal je bij La Planta Brew Pub een toegangsprijs van 5000 COP in ruil voor een waardebon die je dan weer in kan ruilen voor een drankje. We kunnen La Planta Brew Club het beste omschrijven als een mini festival terrein met muurschilderingen. In het weekend is het ook een plek waar de locals biertjes komen drinken. Wij hebben er prima gegeten! Zin in iets zoets? Ga dan voor een wafel met fruit en ijs naar Cafe Mael.

Tips voor hotels in de Tatacao woestijn – waar overnachten?

Omdat je er een behoorlijke reis voor moet maken, en de volgende bestemming vaak ook weer een stuk rijden is, raden wij aan om 2 nachten te verblijven in (de buurt van) de Tatacoa woestijn. Meer dan 2 nachten is overbodig omdat er niet gek veel meer te doen is dan dat we hier beschreven hebben.

Het makkelijkst is om de eerste nacht te verblijven in de woestijn zelf. Dat is 20 minuten rijden met de tuk tuk van het dichtstbijzijnde plaatsje Villavieja. Je kan dan eventueel diezelfde avond sterren kijken en de volgende ochtend vroeg de woestijn ingaan. Houd er rekening mee dat er in de woestijn nauwelijks internet en stroom is. De volgende nacht zou je eventueel in het plaatsje Villavieja zelf kunnen doorbrengen zodat je de volgende ochtend direct door kan naar je volgende bestemming. 

Een zwembad en airco zijn geen overbodige luxe op deze plek. Goed om te weten is dat hotels in deze omgeving basic zijn dus verwacht geen hippe en luxe plekken om te slapen. De meeste accommodaties in de woestijn staan niet op internet. Daardoor kan je beter zonder boeking de kant van de woestijn op gaan en ter plekke ergens naar binnen lopen. Over het algemeen is er altijd wel iets beschikbaar. Durf je dit niet aan? Boek dan een kamer bij Casa de campo los Cactus. Een aanrader in het plaatsje Villavieja zelf is Hotel Villa Paraiso omdat ze daar een fijn zwembad hebben.

Hoe kom je in de Tatacoa woestijn in Colombia?

Het is een flinke rit om in de Tatacoa woestijn te komen. Het is daarom goed om af te wegen of je dit de moeite waard vindt. Wanneer je ruim de tijd hebt voor Colombia is een bezoek aan dit mooie landschap een must. Hieronder leggen we uit hoe je vanuit Bogota en Salento naar de Tatacoa woestijn reist. Je kan ervoor kiezen om te vliegen naar Neiva om daarna nog een uur met het openbaar vervoer te reizen. Dit kost natuurlijk wat meer dan de bus.

  • Vanuit Bogota naar Tatacoa woestijn: pak vanuit Bogota eerst de bus naar Neiva die er tussen de 6-7 uur over doet voor 50.000 COP (€12.-). Aangekomen in Neiva koop je een kaartje voor 10.000 (€2,35) bij Coomotor en stap je achterin de truc die je ongeveer in een uur in Villavieja brengt. Vanuit daar pak je voor 20.000 COP (€4,70) een tuktuk naar de woestijn. Het laatste ritje duurt ongeveer een kwartier. Je krijgt dan direct een goede indruk van het prachtige landschap.
  • Vanuit Salento naar Tatacoa woestijn: vanuit Salento pak je eerst de bus naar Armenia die er ongeveer 1,5 uur over doet. Daarna pak je de bus naar Neiva voor 40.000 COP (€9.-) Deze rit duurt al snel 3,5 uur. Vanuit Neiva naar Villavieja rijden er trucs en hiervoor koop je een kaartje bij Coomotor voor 10.000 COP (€2,35).  In Villavieja aangekomen laat je je met de tuktuk in een kwartier brengen naar de woestijn voor 20.000 COP (€4,70).