Wat te doen in Palomino in Colombia: 8 toffe tips!

Tips leuke dingen om te doen in Palomino in Colombia

Ben je op zoek naar een strandbestemming in Colombia? Dan wil je vast meer weten over het kustplaatsje Palomino. Dit heerlijke laidback dorpje aan de Caribische kust is niet de plek om elke dag een activiteit te doen. Het is juist de perfecte locatie om niks te doen. Hier geniet je van een strandwandeling en chill je aan het zwembad in de zon. In het knusse Palomino bestaan de straten nog uit zand en is er geen massa toerisme. De perfecte plek om een aantal rustdagen in te plannen wanneer je een rondreis door Colombia maakt! Lees hier onze tips met waar te overnachten, tips voor leuke restaurantjes en wat te doen in Palomino in Colombia!

8 leuke tips voor Palomino in Colombia

Maak een strandwandeling

Hoe lekker is het om de dag te beginnen met een strandwandeling? Dat is dan ook precies wat je hier goed kunt doen. Zoals je hieronder kunt lezen is er een reden dat het strand in Palomino niet fantastisch is. Toch zijn er echt nog mooie plekken te vinden met veel palmbomen. Loop daarvoor richting de rivier Rio San Salvador. Je zal zien dat het strand steeds mooier wordt en dat er zelfs stukken zijn waar je lekker je handdoek kan neerleggen en kan genieten van de zon en een leuk boek. Let erop dat de stroming van de zee erg sterk is. Het is daarom ook niet verstandig om te ver de zee in te gaan.

Good to know: helaas heeft het plaatsje ook te maken met een keerzijde. Door de stijgende zeespiegel en nare stormen is het strand van Palomino grotendeels weggevaagd. Hierdoor zie je op verschillende plekken zandzakken en rubberen banden liggen. Om deze reden zijn sommige reizigers teleurgesteld en wordt er regelmatig gezegd dat Palomino niet meer de moeite waard is om te bezoeken. Wat ons betreft is het nog steeds een heerlijke plek om te genieten van de zon. Als je maar weet wat je kan verwachten en je erop instelt dat het strand anders is dan anders. Daarnaast moet je Palomino ook meer zien als een relax bestemming dan een strandbestemming.

Tip om te doen in Palomino: tube de rivier af in Palomino

Een van de leukste dingen om te doen in Palomino is tuben. Palomino ligt tussen twee rivieren in, en de stroming van de rivier is zo relaxed dat je in een opgeblazen band de rivier af kan tuben. Deze activiteit kan je alleen doen via een tour die je boekt voor ongeveer €10,- via je hotel of ergens op straat. Vanuit Palomino klim je achterop een motortaxi die je zo ver mogelijk de jungle in brengt. Vanaf het punt dat je wordt gedropt is het nog zo’n half uurtje lopen naar het beginpunt waar je de rivier in gaat. Kijk goed om je heen want op een heldere dag kan je de besneeuwde bergtoppen van Sierra Nevada zien. Dit is het hoogste kustgebergte met pieken tot wel 5700 meter. De omgeving is prachtig en als je vroeg gaat heb je de meeste kans om mooie vogels en andere dieren te spotten. Na 2,5 uur dobberen ga je net voor de zee het water uit. Je kan ervoor kiezen om terug te lopen of klim achterop een motortaxi.

Wat te doen in Palomino: chillen bij het zwembad in de zon

Als er iets is wat je goed kan doen in Palomino, dan is het van de zon genieten. Hoewel het hier ook echt wel eens regent is de kans groot dat je hele dagen aan het zwembad kunt liggen. Er zijn veel leuk boutique hotels te vinden met een lekker zwembad. Zo lagen wij urenlang ons boek te lezen onder de palmbomen bij Casa del Pavo. Ook als je hier niet verblijft kan je er gerust wat uurtjes vermaken als je ook wat eet bij het restaurant.

Maak een dagtrip naar Tayrona National Park

Het meest bezochte park in Colombia is het Tayrona National Park. Het park ligt aan de Noordelijke kust en dit is dé plek om wildlife te spotten in de weelderige groene jungle. Wat het park zo speciaal maakt is dat je er ook kan overnachten in een hangmat of tent. Als je hiervoor kiest weet je zeker dat dit een bijzondere belevenis gaat worden. Vanuit Palomino kan je Tayrona NP bezoeken met de bus die vanuit de hoofdstraat vertrekt en er drie kwartier over doet. Het is verstandig om je vooraf in te lezen en daarom delen we wat handige tips met je.

Tayrona National Park bezoeken vanuit Palomino: handig om vooraf te weten

 • Je hebt twee ingangen: El Zaino en Calabazo. El Zaino is de meest gebruikelijke ingang en ook wij raden aan om hier naar binnen te gaan.
 • Het park gaat om 8 uur open. Wanneer je als een van de eersten naar binnen wilt is het handig om voor half 8 in de rij te gaan staan. Een kaartje kost 68.000 COP in het hoogseizoen en 57.700 COP in het laagseizoen. Daarbovenop komt een verplichte verzekering die 5000 COP kost.
 • De eerste saaie kilometers kan je skippen door een minibusje te pakken. Daarna begint de hike waarvan je zelf bepaalt hoeveel dagen je wilt hiken. Er zijn verschillende wandelroutes van 1 tot 3 dagen. Het stuk tussen El Zaino en Cabo San Juan is het makkelijkst. Tussen Calabazo en Playa Brava is de hike pittig omdat je een flinke klim moet maken. Dit zijn grofweg de verschillende hikes die je kunt maken:
 1. Start bij ingang El Zaino en loop naar Cabo San Juan en weer terug. Deze route is 10 kilometer en je kan diezelfde dag weer via dezelfde route terug lopen óf slaap bij Cabo San Juan in een hangmat of tent.
 2. Start bij ingang El Zaino en loop naar ingang Calabazo of andersom. Deze route is 20 kilometer en dit zou je praktisch gezien in een dag kunnen doen. Je kan er ook voor kiezen om de route op te breken en een nacht door te brengen bij Cabo San Juan om de volgende dag verder te lopen.
 3. Start bij ingang El Zaino en slaap een nacht bij Cabo San Juan. De volgende dag hike je naar Playa Brava om daar te overnachten. Op dag 3 wandel je naar uitgang Calabazo.
 • Wil je overnachten in het park? Voordat je het park ingaat kan je een tent of hangmat boeken bij een loket. Als je voor de 3 dagen gaat moet je je tweede overnachting bij Playa Bravo vooraf online boeken. Dat doe je hier.
 • Goed om te weten is dat als het heeft geregend de paden enorm modderig kunnen worden en je twee rivieren door moet lopen. Hierdoor duurt de wandeling een stuk langer en kan je rekenen op vieze schoenen.
 • Je kan Tayrona National Park dus als dagtrip bezoeken vanuit Minca. Wanneer je wilt overnachten in het park is het handiger om een accommodatie te vinden in de buurt bij de ingang en daar je backpacks achter te laten. Een goede optie hiervoor is The Journey Hostel.

Lunchen met je voeten in het zand bij La Ole 

Aan het strand zijn verschillende leuke plekken om te lunchen. Een van de leukste plekken om te eten met je voeten in het zand is La Ole. Je kijkt vanaf witte picknicktafels uit op de blauwe zee. Het eten is daarnaast verrassend lekker.

Ook leuk om te doen in Palomino

Veel reizigers komen naar Palomino om te relaxen en vooral niet te veel te doen. Groot gelijk, want daar is Palomino de uitgelezen plek voor. Houd je van meer avontuur? Gelukkig kan je ook dan je ei kwijt. Zo kan je gaan paragliden, paardrijden, hondjes uitlaten op het strand of surfen! Genoeg leuke dingen om te doen in Palomino! Maar onthoud dat niks moet, alles mag!

Tips voor leuke restaurantjes in Palomino

Hoewel Palomino maar klein is en de wegen nog uit zand bestaan, zijn er gek genoeg best wat leuke restaurants te vinden met goed eten. Dit zijn onze favoriete restaurants om te eten in Palomino:

 • Juntos: wanneer je bij Villa Eden overnacht mag je hier ontbijten. In de middag en avond kan je er ook terecht voor een goede burger en ander lekkers.
 • Casa Cacotte: een knusse plek om in de avond te eten. Het menu wijzigt iedere keer dus het is een verrassing wat er op de kaart staat.
 • Pizzeria La Frontera: de naam verklapt al dat je hier moet zijn voor een pizza in Palomino.
 • Bikini hostal: jummie taartjes en brownies.
 • Holls: je mag hier een keus maken van het elke dag veranderende vegan dagmenu.
 • Gami: voor écht goed vegetarisch en Aziatisch eten.

Tips voor hotels in Palomino

Deze strandbestemming kent genoeg fijne plekken om te overnachten. Villa Eden ligt op een centrale plek en heeft nette tweepersoonskamers. Ook zijn er twee heerlijke zwembaden, chille plekken om te zitten en in het naastgelegen restaurant mag je gebruik maken van het ontbijt.

Een andere topper en misschien nog wel veel fijner is Casa del Pavo. Ze hebben hier niet alleen betaalbare tweepersoonskamers, voor €15.- slaap je ook al in een dorm. Daarnaast word je elke ochtend verwend met een heerlijk ontbijt zoals een smoothie bowl. Het is een hippe plek waar ze ook nog eens goede ligbedden hebben bij het zwembad. Niet gevonden wat je zocht? Bekijk hier onze andere tips met de leukste hotels in Colombia!

Hoe kom je in Palomino in Colombia?

Het makkelijkst en goedkoopst om naar Palomino te gaan is met de bus. De meeste mensen zullen Palomino bezoeken vanuit Minca of Cartagena en daarom lees je hier hoe je vanuit daar in Palomino komt.

Vervoer van Minca naar Palomino: van Minca rijden alleen collectivos naar Santa Marta. Deze colectivos vertrekken de hele dag door als er genoeg mensen zijn. Om van Minca in Palomino te komen moet je dus eerst een colectivo nemen van Minca naar Santa Marta met Cootransminca. De colectivos staan bij de brug in Minca. Naar Santa Marta is het ongeveer drie kwartier waar je uitstapt bij de halte bij de markt. Om vanaf hier bij de busterminal te komen neem je het beste nog een korte taxi. Let op, in Google Maps heet het ‘Terminal de Transporte Santa Marta’. Vanaf hier gaat Expreso Brasila een paar keer per dag naar Palomino wat ongeveer een uur met de bus is. Check vooraf op BusBud de bustijden op de dag dat je zou willen gaan.

Vervoer van Cartagena naar Palomino: het busstattion van Cartagena ligt helaas niet in het centrum maar helemaal in het oosten van de stad. Vanuit Getsemaní kost het minimaal 30 minuten om hier te komen met een taxi. Bij de busterminal zoek je naar de balie van Expreso Brasilia en hier koop je een kaartje. Je kan natuurlijk ook gewoon via BusBud online je kaartje kopen. Op voorhand op Busbud kijken is sowieso erg slim zodat je weet welke tijden de bussen ongeveer gaan. Expreso Brasilia gaat bijvoorbeeld alleen in de ochtend. De bussen in de avond raden we je af omdat het een busreis is van ongeveer 6 uur.