6 toffe tips wat te doen in Medellin

Tips voor Medellin in Colombia | waar verblijven | tips wat te doen | leuke dingen om te doen | bezienswaardigheden en hotspots

Medellin is een ontwikkelde, levendige en bruisende stad vol kleur! De mensen zijn vriendelijk en je vindt er tal van leuke cafeetjes. Een bijzondere stad waar wolkenkrabbers afsteken tegen de bergen. Nog niet lang geleden stond Medellin bekend als gevaarlijkste stad ter wereld doordat het kartel van Pablo Escobar aan de macht was. Gelukkig is er de afgelopen jaren veel veranderd en kunnen we Medellin met een gerust hart bezoeken. Tegenwoordig behoort Medellin zelfs tot een van de meest innovatieve steden. Dat zie je bijvoorbeeld als je een bezoek brengt aan het vroeger zo gevaarlijke comuna 13. Nu vind je daar de eerste buitenroltrap ter wereld. Er is genoeg te doen en te zien in Medellin. Je komt er niet alleen voor de bezienswaardigheden maar ook voor het verhaal. In deze blog lees je wat te doen in Medellin, tips voor leuke restaurantjes en waar te verblijven. Kortom, lees snel verder voor onze tips voor Medellin in Colombia!

Tips wat te doen in Medellin in Colombia

El Poblado – veilige wijk in Medellin

El Poblado is een mooie wijk in Medellin waar je de meeste toeristen zult zien en waar de vermogende Colombianen wonen. Hierdoor zal je niet het authentieke Colombia zien maar het stadse Colombia met grijze wolkenkrabbers, groene parkjes en restaurants en bars. El Poblado bestaat grofweg uit twee gedeelten waar een grote weg tussen loopt. In het ene gedeelte vind je meer restaurants en het uitgaansgedeelte rondom Parque Lleras. Wanneer je de weg oversteekt kom je in het rustige gedeelte met een aantal leuke cafés. El Poblado is een veilige wijk en het is daarom fijn om hier een plek te zoeken om te overnachten. Houd daarbij rekening met het uitgaansgedeelte en het rustige gedeelte waar je het populaire Los Patios vindt.

Wat te doen Medellin: bezoek Comuna 13

Comuna 13 was ooit de gevaarlijkste wijk in Colombia toen het in handen was van het kartel van Pablo Escobar. Tegenwoordig is een tour door Comuna 13 dé activiteit om te doen in Medellin. De wijk was zo aantrekkelijk omdat het verbonden was met een snelweg waardoor het vervoeren van drugs erg makkelijk werd. De drugsbendes hadden Comuna 13 volledig in hun macht waardoor er veel geweld was en de bewoners niet zeker waren van hun leven. Na de dood van Pablo Escobar werd het geweld nog erger omdat toen de strijd was los gebarsten tussen de rivaliserende bendes. Toen ook de overheid zich er in 2002 mee ging bemoeien vielen er nog meer onschuldige slachtoffers. Na vele jaren geweld en strijd is Comuna 13 een wijk geworden waar de bewoners positief naar de toekomst kijken. Van zo’n gevaarlijke plek met gemiddeld 16 moorden per dag naar een plek waar iedereen vrij kan rondlopen met street art en een levendige hip-hop cultuur. Ben je in Medellin? Dan mag een bezoek aan Comuna 13 niet ontbreken!

Met een tour

Comuna 13 staat nu bekend als een creatieve wijk waar kunst de boventoon voert. Zo vind je er tal van mooie muurschilderingen en wordt er veel gerapt en gedanst. Tijdens een tour door Comuna 13 leer je over de sombere geschiedenis die geuit worden in de muurschilderingen. Maar krijg je ook mee hoe de lokale bevolking tegenwoordig in het leven staat en hoe trots ze zijn op wat ze zelf gecreëerd hebben. Een aanrader is om mee te gaan met de Free Zippy Tour. De rondleidingen worden gegeven door jongeren die er zelf wonen of gewoond hebben. Ontzettend indrukwekkend om de verhalen te horen die zich nog maar zo kort geleden hebben afgespeeld. Het is normaal om aan het einde van de tour een fooi te geven van 7 tot 10 euro per persoon. De tour reserveren kan via Whatsapp.

Op eigen houtje

Het is mogelijk om Comuna 13 te bezoeken op eigen houtje. Dat is volkomen veilig en je hebt zelf in de hand hoelang je er wilt zijn. Toch raden we je aan om dit niet te doen. Want hoe mooi de muurschilderingen zijn, je krijgt niks mee van de indrukwekkende gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld. Het is zonde en een gemiste kans als je Comuna 13 bezoekt zonder tour.

Middag chillen in Jardin Botanico

Even aan de drukte van de stad ontsnappen? Breng dan een middagje door in Jardin Botanico. In dit grote park vol mooie bomen en planten heb je niet het idee dat je in Medellin bent. Het is er rustig en dit is dan ook de ultieme plek om een middag te chillen. Neem je boek mee en geniet van wat zonnestralen. Je kan er heel makkelijk met de metro naartoe want je stapt uit voor de ingang van Jardin Botanico. De toegang is gratis maar het is wel nodig om je paspoort te laten zien.

Maak een rondje kabelbaan en zweef boven de sloppenwijken

Medellin heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan en een van de dingen waar je dat aan terug ziet zijn de kabelbanen. De stad is omgeven door bergen waartegen allemaal sloppenwijken zijn gebouwd. De bewoners moesten in het drugstijdperk geld betalen aan de gangs om de stad in te mogen. De overheid bedacht als oplossing om kabelbanen te bouwen. Dit scheelde voor de lokale bevolking niet alleen veel tijd maar ook geld. Tegenwoordig is het ook een toeristische attractie geworden omdat je vanuit de kabelbaan een mooi uitzicht hebt over de stad.

Voor het mooiste uitzicht pak je de kabelbaan van Acevedo naar Santo Domingo. Wanneer je met de metro reist kan dit met hetzelfde kaartje. Vanuit Santo Domingo kan je overstappen naar een volgende kabelbaan. Voor deze extra optie moet je wel bijbetalen. Deze kabelbaan gaat naar Parque Arvi waar je mooi kunt wandelen.

Tip voor Medellin: Paragliden

Onze lijst met wat te doen in Medellin is niet compleet zonder paragliden. Want paragliden is echt een must do in Medellin! Eenmaal bovenin de lucht heb je een fantastisch uitzicht over de stad en het gevoel dat je in de lucht zweeft is mega bijzonder. Paragliden is iets wat ze al jaren doen in Medellin en de piloten zijn dan ook erg ervaren. Je hoeft je daarom ook geen zorgen te maken over je veiligheid. Wij kozen voor Parapente San Felix waarbij alles goed geregeld was. Achteraf kregen we ook kwalitatief goed beeldmateriaal van deze ervaring die we niet snel meer vergeten. Een vlucht kan je heel makkelijk boeken via Whatsapp.

Maak een uitstapje naar Guatape

Guatape is een klein dorpje in de buurt van Medellin en staat bekend als het meest kleurrijke dorpje van Colombia. Naast de vrolijke straten is het vooral de Piedro del Penol die toeristen trekt. Deze 200 meter hoge rots is een bijzonder natuurverschijnsel om te zien en kan je zelfs beklimmen. Om de rots op te mogen betaal je 20.000 COP waarna de kleine maar pittige klim van 12 minuten begint. Na ruim 700 traptreden wordt je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht! Omdat de Piedra de Penol net buiten het dorpje ligt is het handig om er met een tuktuk naartoe te gaan. Hier betaal je 12.000 COP voor.

Het is erg leuk om even door Guatape rond te struinen en je ogen uit te kijken. Voor lekker eten ga je naar Namaste Vegan. Ook mag je Guatape niet verlaten voordat je een heerlijke verse cinnamon roll op hebt van Zocarolls. Als je meer tijd hebt in Colombia is het leuk om een nachtje in Guatape te slapen. Een aanrader om te verblijven is bij Casa Encuentro waar je uitzicht hebt op Piedro del Penol.

Hoe kom je in Guatape vanuit Medellin? De makkelijke optie is om deze dagtour te boeken. Hierbij is het vervoer helemaal geregeld. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid te gaan. Daarvoor moet je in Medellin eerst met de metro naar halte Caribe. Hier loop je naar links richting het busstation Terminal de Transporte Norte. Hier kan je natuurlijk ook heen met een taxi of Uber. Bij loket 14 kan je een kaartje kopen naar Guatape of regel het vooraf via BusBud.

Vervoer in Medellin

Medellin is een drukke stad en het vervoer staat vaak vast. Om die reden is het veel relaxter om met de metro en kabelbanen te gaan. Dit is een goed opgezet netwerk wat heel fijn werkt. Het gaat snel en is daarnaast erg goedkoop. Bij het station koop je een oplaadbare kaart die je voor meerdere personen kunt gebruiken. Eenmaal door het poortje kan je doorreizen tot waar je maar wilt. De kaart kan je een volgende keer opladen. Om de goede metro te pakken vind je bij het station een kaart met alle lijnen.

Tips om te eten in Medellin

In de wijk El Poblado zijn ontzettend veel leuke restaurants te vinden. Vaak hoef je er niet ver voor te lopen of je laat je brengen door een Uber. Dit zijn onze favoriete restaurantjes in Medellin:

  • The Bread Factory
  • Pokawa Colombia
  • Bonhomia
  • Subula Greek
  • Betty’s Bowls
  • Pergamino Cafe
  • SERE
  • Mija
  • Hija Mia Nomada
  • SOUL Korean Street Food

Tips voor leuke hotels in Medellin – veilige wijk om te verblijven

Wanneer je Medellin bezoekt is de grote hamvraag natuurlijk waar je het beste kunt verblijven. De wijk El Poblado is daarvoor de beste keus omdat dit een veilige wijk is. Hier vind je veel leuke boutique hotels en hostels. Daarnaast zijn er veel leuke restaurants, hippe cafes en leuke uitgaansgelegenheden. Een gezellig plek om te overnachten is Los Patios. Naast dorms hebben ze ook tweepersoonskamers en op het dak kan je zelfs een duik nemen in het zwembad. Elke dag wordt er iets georganiseerd zoals salsa dansen. Er zijn ook genoeg andere leuke hotels in Medellin! Bekijk hier de andere leuke opties voor de leukste hotels in Medellin.

Hoe kom je in Medellin – vervoer naar Medellin

Medellin is een grote stad en hierdoor zijn er tal van verbindingen. Of je nu uit Salento of Jardin komt of vanuit Santa Marta. Afhankelijk van waar je vandaan komt is het aan jou de keuze of je wilt vliegen of dat je met de bus gaat. Beide zijn goed geregeld in Colombia. Vliegtickets boek je online bij maatschappijen zoals Viva Air, Latam en Wingo. Buskaartjes koop je op het busstation zelf of koop je heel makkelijk vooraf via Busbud.