Wat te doen in Salento: tips en waar te verblijven

Tips om te doen in Salento in Colombia | waar overnachten | waar slapen en verblijven | wat te doen | activiteiten | waar eten in Salento

In de zogenoemde Colombiaanse koffie driehoek vind je het pittoreske dorpje Salento. Het dorp wat op 1900 meter hoogte ligt is omgeven door groene bergen en de huizen hebben allemaal een vrolijke kleur. Salento staat bekend om de beroemde Cocora vallei maar er is nog veel meer te doen. In deze blog vind je daarom de ultieme tips voor Salento. Handige tips over wat te doen in Salento, toffe activiteiten, waar te overnachten en hoe je overal komt.

11 toffe tips voor Salento in Colombia

Tip om te doen in Salento: bezoek de beroemde Valle de Cocora

De Cocora vallei is dé reden dat de meeste reizigers Salento bezoeken. Begrijpelijk, want aangekomen in de vallei voelt het alsof je een schilderij binnen stapt. De vallei stelde ons allesbehalve teleur en is in real life nog vele malen mooier dan op de foto’s. 

Hoe je in de Cocora vallei komt is heel makkelijk. Vanaf 6.30 uur vertrekt de eerste Willy vanaf het centrale plein die je voor 4000 COP per persoon in een half uur naar de vallei brengt. Een Willy is een gekleurde oude jeep. Het is al een avontuur op zich is om ermee op pad te gaan. Het mooiste plekje is om achterop te staan want dan kan je goed de omgeving om je heen bekijken.

Aangekomen in de vallei betaal je 10.000 COP per persoon en heb je de keuze uit de korte en de lange wandeling. Over de korte wandeling doe je ongeveer 1,5 uur en met de lange wandeling ben je al snel 4,5 uur zoet. Welke wandeling je ook kiest, zorg ervoor dat je met de klok meeloopt zodat je met de vallei vol waxpalmen start. Aan het begin van de dag heb je namelijk de grootste kans op goed weer, hoe later het wordt hoe groter de kans is op mist en regen. Ga je voor de korte route? Sla dan niet gelijk rechtsaf wanneer je de kans hebt om terug te lopen, maar loop een stukje verder (de lange route) zodat je een van de mooiste uitzichtpunten niet mist. Zorg dat je voor 9.00 uur in de vallei bent om de drukte voor te zijn. Op die manier heb je een grote kans dat je met een handvol mensen van deze prachtige plek geniet. 

Maak een wandeling langs de coffee farms in Salento

Je bent niet in Salento geweest als je geen bezoek hebt gebracht aan een coffee farm. Salento ligt middenin de koffie regio en dit is dan ook de uitgelezen kans om alles te leren over koffie. Van hoe het groeit tot aan het drinken van koffie. Vanaf het centrale plein vertrekken er Willies naar de coffee farms maar nog leuker is om ernaartoe te wandelen. 

Er is een leuke rondwandeling die start bij de gele brug. Vanuit daar loop je via deze weg alsmaar rechtdoor tot je na ongeveer 40 minuten de eerste koffie boerderij tegen komt. Het is leuk om een rondleiding te nemen bij een van de koffie farms onderweg. Nadat je dat hebt gevolgd sla je rechtsaf naar El Ocaso Coffeefarm. Daarna ga je rechts en volg je het pad naar Boquia. Vanaf daar pak je de bus die je naar boven rijdt naar Salento. Inclusief een rondleiding ben je ongeveer 3 uur zoet. Dit zijn drie leuke coffee farms in Salento:

  • Las Acasias: je hebt hier een mooi uitzichtpunt en tijdens de rondleiding leer je ook meer over het boerderij leven in het algemeen. Kosten 20.000 COP per persoon.
  • El Ocaso: ook hier leer je meer over de koffie en het maken daarvan. Het is een stuk professioneler waardoor het misschien wat minder authentiek overkomt. Kosten 30.000 COP per persoon. 
  • Don Elias: de vriendelijkheid komt je tegemoet en enorm authentiek. Kosten 20.000 COP per persoon. 

Doen in Salento: leer alles over de jungle bij Kasaguadua

Onderweg naar de koffie boerderijen kom je ook langs Kasaguadua. Hier leert de gepassioneerde Carlos je in 1,5 uur alles over het regenwoud. Het kost geen enkele moeite om je aandacht erbij te houden want wat er verteld wordt is mega interessant. Zo leert hij je bijvoorbeeld ook hoe de Cocora Vallei is ontstaan en welke invloed mensen hierop hebben gehad. De tour kost 30.000 COP per persoon en reserveren doe je heel makkelijk door een bericht te sturen naar Carlos via Whatsapp +57 3204258075.

Bekijk Salento van bovenaf 

Hoewel je de mooiste uitzichten al ziet bij de andere leuke dingen om te doen in Salento, is het ook tof om even naar het uitzichtpunt te lopen. Je loopt in een paar minuten naar boven voor de twee uitzichtpunten over Salento. De twee uitzichten heten Mirador Alto de la Cruz en Mirador de Salento. 

Speel een potje Tejo 

Als je ons volgt op Instagram weet je dat we gek zijn op spelletjes en voor een potje Tejo waren we dan ook zeker in. Ook als je niet van spelletjes houdt is het typisch Colombiaans spel tof om eens te spelen. Bij Los Amigos mag je ook als toerist een potje spelen. Tijdens het spel gooi je met een ijzeren kogel naar een bord wat bestaat uit modder. De bedoeling is dat je de explosieven in het midden raakt zodat er een explosie ontstaat en je punten verdient. Wie het eerst 21 punten behaalt is de winnaar. Doe dit vooral later op de avond met wat biertjes erbij, een gezellige avond is gegarandeerd! Voor 12000 COP mag je zelf een potje spelen en krijg je er direct een biertje bij. 

Must do: Downhill mountainbiken door de La Carbonera vallei

Als je denkt dat er geen mooiere vallei bestaat dan Valle de Cocora, dan heb je het mis! Deze vallei is groter en het enige wat je om je heen ziet zijn groene bergen met honderdduizenden waxpalmen. Als je ons vraag wat je moet doen in Salento dan is het naar deze vallei die La Carbonera heet. De vallei is privé eigendom en er is maar één manier om er te komen. Om de La Carbonera vallei te bezoeken ga je mee met deze toffe mountainbike tour die vertrekt vanuit Salento. Met de truck rijd je eerst naar 3400 meter waar je allemaal een mountainbike krijgt en je naar een hoogte van 2890 meter afdaalt. Aangekomen in de vallei maak je een mooie wandeling en picknick je met de groep. Een unieke en bijzondere ervaring! Daarna wordt je weer naar boven gereden en fiets je 22 kilometer naar beneden richting Salento. Dat naar beneden crossen gaat maximaal hard. Gelukkig krijg je goede begeleiding en zijn de fietsen van goede kwaliteit. Wat ons betreft de allervetste activiteit die je kan doen in Salento. Een tour boek je via Whatsapp +57 3165351792 en kost 190.000 COP.

Wat te doen in Salento: koffie drinken

De hoeveelheid leuke koffietentjes zijn niet op één hand te tellen in Salento. Heerlijk om even bij te komen van een activiteit óf om de dag te beginnen. Natuurlijk kunnen ze in Colombia als de beste koffie zetten. Daar hebben ze verschillende speciale zet-technieken voor en die laten ze graag bij jou aan tafel zien. Onze favoriete koffietentjes in Salento zijn Café Jesús Martín, Andariego en Concreto Café.

Calle Real

De meest bekende en gefotografeerde straat in Salento is Calle Real. Hier vind je tal van leuke boetiekjes, sieraden winkeltjes en souvenir shops. Dit is daarom de uitgelezen kans om wat leuke souvenirs te scoren om mee naar huis te nemen als herinnering. Wanneer je verschillende keren door de straat loopt zal het je opvallen dat er elke keer andere deuren geopend zijn en je elke keer nieuwe winkeltjes ontdekt. Calle Real is extra mooi om te fotograferen voor 9:00 uur in de ochtend wanneer alle gekleurde deuren nog dicht zitten.

Maak een uitstapje naar Filandia 

Op maar 30 minuten rijden vanuit Salento vind je het schattige dorpje Filandia. Het dorpje lijkt op Salento maar is vele malen rustiger. Het is leuk om een uitstapje te maken naar dit dorpje waar ook de deuren in alle kleuren van de regenboog zijn geschilderd en de vrolijke balkons zijn versierd met bloemen. Daarnaast staat het dorpje ook bekend om de fijne restaurants, coffee farms en mooie watervallen.

Tips voor leuke restaurantjes in Salento

Aan leuke restaurants in Salento geen gebrek! Wij hebben de leukste plekken om te ontbijten, lunchen en dineren voor jou verzameld.

  • Brunch de Salento: de naam zegt al dat je hier heerlijk kan ontbijten en lunchen. Daar is niks aan gelogen want heerlijke broodjes en burgers maken ze als de beste. 
  • Wabi: betaalbaar Japans eten doe je hier en de trout sushi is een enorme aanrader. Het is een klein tentje dus zorg dat je reserveert of rond 18.00 uur aanwezig bent. 
  • Coco Bowls: de dag beginnen met een smoothie bowl is altijd een goed idee en die eet je het beste bij Coco Bowls.
  • Serendipia veggie food: veggie gerechten op de kaart die net even anders zijn. 
  • Cumana Bistro Food: Je kans om Venezolaans te eten bij vriendelijke mensen. Als je het ons vraagt één van de beste restaurants in Salento. 

Tips voor leuke hotels in Salento

We hebben twee hele leuke tips voor hotels in Salento. Zelf verbleven we vijf nachten in het dorpje waarbij we in twee verschillende hostels verbleven. Schrik vooral niet af van het woord hostel want je kan het beter zien als een hotel waar ze ook tweepersoonskamers hebben. Een echte parel dichtbij het centrale plein is Hostel Tralala. Het is een rustig hostel waarbij de kamers mooi zijn ingericht en waarbij je ook gebruik mag maken van de keuken. Daarbij is het hostel reuze goedkoop voor wat je krijgt. Een andere optie is Coffee Tree Boutique Hostel. Dit hostel is bekender en daarmee ook populairder. Het ligt wat verder van het centrum en is grootschaliger opgezet. Je hebt een mooi uitzicht over Salento en voor ontbijt wordt gezorgd. Deze tweede optie sluit aan als je graag nieuwe reizigers ontmoet. Bekijk hier onze andere tips voor de leukste hotels in Colombia!

Tips voor vervoer naar Salento – Hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om in Salento te komen en natuurlijk hangt het ervan af waar je vandaan komt. De meeste mensen reizen vanuit Bogota, Tatacoa woestijn of vanuit Medellin naar Salento. Om die reden delen we daarom die verschillende opties. Je kan ervoor kiezen om met de bus of het vliegtuig te reizen. Vliegen is vaak sneller en kost maar enkele tientjes. Wanneer je vliegt, vlieg dan op Armenia of Pereira en pak vanuit daar dan nog de bus naar Salento. Met de bus reizen is goedkoper maar je doet er vaak langer over. Overigens zijn de bussen goed geregeld en comfortabel genoeg omdat het vaak touringcars zijn.

Vervoer vanuit Bogota naar Salento: pak in Bogota een Uber naar Terminal de Transporte. Hier kan je een kaartje kopen voor de bus naar Armenia. Deze bus doet er gemiddeld zo’n 7 uur over. In Armenia pak je de bus naar Salento die er iets meer dan een uur over doet.

Vervoer vanuit Tatacoa woestijn naar Salento: wanneer je in de Tatacoa woestijn verblijft moet je eerst met een tuktuk naar Villavieja. Vanuit het dorpje Villavieja stap je achterin een truck die je brengt naar Neiva. In Neiva pak je de bus naar Armenia en vervolgens neem je de laatste bus van een uur naar Salento. Reken op ongeveer 7 uur reizen.

Vervoer vanuit Medellin naar Salento: ga in Medellin naar Terminal del Sur met de metro of Uber. Vanuit hier vertrekken rechtstreekse bussen die je in 8,5 uur in Salento brengen.