11 leuke tips om te doen in Jardín in Colombia

Tips leuke dingen om te doen in Jardin in Colombia | wat te doen | bezienswaardigheden en activiteiten | vervoer naar Jardin

Jardin in Colombia, ons favoriete dorpje in de koffieregio. Hoewel Salento en Guatape in iedere reisroute door Colombia te vinden is, is dat bij Jardin niet het geval. Jardin, wat tuin betekent, doet haar naam eer aan. We hadden ons geen betere naam kunnen bedenken want het knusse kleurrijke dorpje met haar overvolle terrassen is omgeven door groene bergen met koffieplantages en bananenbomen. Wil je het authentieke Colombia ervaren? Dan zit er niks anders op dan van de standaard route door Colombia af te wijken en Jardin te bezoeken. In deze blog delen we onze tips voor Jardin in Colombia met daarin hoe je er komt, tips met leuke restaurants, waar te verblijven en wat er te doen is!

Toffe tips met leuke dingen om te doen in Jardín in Colombia

In Jardin voelt het alsof je alles van je schouders mag laten glijden en je mag genieten van het leven. Dat is dan ook precies wat je de mensen, die gemiddeld wat ouder zijn, ziet doen. Ze genieten van een goede bak koffie op het terras, kletsen met jan en alleman en snuiven de groene berglucht in. Er is niet gek veel te doen maar genoeg om je een paar dagen te vermaken. Omdat de rit ernaartoe best even duurt, raden we je aan om zeker twee nachtjes te blijven. Wat te doen tijdens je bezoek aan Jardin en onze tips delen we hieronder.

Maak een mooie wandeling in Jardín

Het dorpje Jardin in Colombia ligt gelegen in een dal en is omgeven door groene bergen. Je hebt twee leuke wandelingen in de omgeving die starten vanuit het centrum. De omgeving is een heerlijke oase van rust waar veel verschillende vogels te spotten zijn. Zo spotte wij een prachtige Motmot. Trek goede stevige wandelschoenen aan en luister en kijk goed om je heen voor vogels. Het is handig om de app Maps.me te gebruiken om de route te kunnen volgen.

Wandelroute La Garrucha – 4 km

Het startpunt van deze hike is het centrum waar je loopt in de richting van Cascade del Amor. De waterval is niet heel bijzonder maar wel leuk om onderweg tegen te komen. Daarna steek je de rivier Rio Volcanes over en loop je via een slingerende weg de berg op. Na ongeveer 15 minuten wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de vallei. Loop daarna door naar La Herrerita voor een tussenstop met wat lekkers. Hier heb je een waanzinnig uitzicht en er is een hangmat met kussens waarop je kan chillen. Wanneer je bent uitgerust hoef je nog maar een klein stukje te lopen naar de kabelbaan La Garrucha. Voor 5000 COP mag je instappen en sta je binnen no time met beide benen op de grond in Jardin. Zie je het niet zitten om met de kabelbaan te gaan? Dan kan je ook gewoon naar beneden lopen. Tip voor Jardin: bekijk de wandelroute hier in Google Maps.

Wandelroute Cascada La Escalera – 7,5 km

Ook deze route start vanuit het centrum en is wat langer en uitdagender. Vanuit het centrum loop je via een smal voetgangerspad tussen de bananenbomen naar Mirador Christo Rey. Tijdens de wandeling zie je Jardin steeds kleiner worden en het uitzicht steeds mooier en mooier. Na het uitzichtpunt loop je door naar Cafe Jardín waar ze een mooie terras hebben met uitzicht. Drink hier een lekkere bak koffie, een smoothie en wat lekkers. Met weer nieuwe energie hike je door naar Cascada La Escalera. Een mooie waterval voor een korte stop want daarna loop je door naar het, volgens de locals, beste vegetarische restaurant Revolucion Bananera. Nadat je een hapje hebt gegeten hike je in 10 minuten terug naar Jardín. Een leuke afwisselende wandeling met fijne stops tussendoor! Tip voor Jardin: bekijk de wandelroute hier in Google Maps.

Maak een ritje met de La Garrucha kabelbaan

Wat voor de lokale bevolking dagelijkse kost is, is voor ons als reizigers iets leuks om te doen in Jardin. Omdat de omgeving van Jardin heuvelachtig is, hebben ze om de hogere en lagere delen te verbinden een kabelbaan gemaakt. Deze kabelbaan is niet meer dan een houten kistje aan een paar sterke kabels die je naar boven en beneden brengen. Hoewel deze kabelbaan dagelijks gebruikt wordt door de lokale bevolking, vonden wij het toen we er eenmaal inzaten toch best spannend. Je kan dit ritje met de kabelbaan mooi combineren met de korte wandeling die we hierboven hebben beschreven. Maar, je kan natuurlijk ook heen en terug en bovenaan een klein stukje lopen naar La Herrerita. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de vallei en je hebt er een hangmat om te chillen. Voor het ritje in de kabelbaan betaal je 5000 COP one way.

Leuk om te doen in Jardin: spot de bijzondere Andes Rotshaan

Jardin is de plek om de Gallitas de Rocas, oftewel de Andes Rotshaan, te spotten. Deze excentrieke vogels laten zich elke dag zien in de tuin bij Parque Natural Jardin. Deze vogels die afkomstig zijn uit Zuid-Amerika vallen gelijk op in de groene bomen vanwege hun felrode kleur. Wat deze vogels extra bijzonder maakt is de vorm van hun hoofd met een soort kuif. De Gallitas de Rocas komen alleen op bezoek aan het einde van de middag en daarom is de tuin pas te bezoeken vanaf 16.00 uur. Je betaalt bij de ingang 10.000 COP aan de vrouw die de deur komt open doen. Goed om te weten is dat je soms even geluid moet maken zodat ze weten dat er iemand voor de deur staat. Bij binnenkomst loop je direct naar de tuin door waar er een aantal uitzichtplatforms zijn om de flamboyante vogels te spotten.

Ontdek de gekleurde koloniale straten van Jardin

Pak je camera en ontdek de fotogenieke straten van Jardin. Ideaal is dat het dorpje zo klein is waardoor alles op loopafstand is. Loop naar het centrale plein waar de terrassen altijd vol zitten en waar je de kerk niet kan missen. Deze kerk valt op door de bijzonder bouwstijl en is niet alleen van buiten maar ook van binnen erg mooi. Neem plaats op één van de terrassen en geniet van het dagelijks leven van Jardin waar iedereen oprecht gelukkig lijkt te zijn. Grappig is dat de stoelen die gemaakt zijn van hout, helemaal niet comfortabel zitten. Daar hebben ze wat op bedacht en daarom zie je iedereen met zijn stoel al wippend tegen de muur aanzitten. Voor je het weet doe je het zelf ook en ga je op in het relaxte leven in Jardin.

Must do in Jardin: eet pasta bij Bon Appetit

Misschien is dit wel de beste tip voor Jardin: waan je even in Italië met een pasta bij Bon Appetit. Dit kleine zaakje mag je niet missen als je een bezoek aan Jardin brengt. Eigenlijk alles wat op de kaart staat is een genot! Ga zeker voor een heerlijke verse pasta en een goed glas wijn. Als je meerdere dagen in Jardin verblijft durven wij nu al te zeggen dat je hier zeker nog eens naar terug gaat.

Tips voor Jardin: bezoek een koffiefarm

Als er iets is wat je goed kan doen in Colombia, dan is het koffie drinken. Je hebt verschillende plekken in Colombia waar je een koffieboerderij kunt bezoeken zoals in Salento. In Jardin is het net een tikkeltje authentieker en unieker omdat er maar weinig toeristen zijn. Om deze reden betaal je misschien iets meer maar de ervaring is enorm bijzonder. Wij kozen ervoor om naar Margus Coffee Farm te gaan. De gepassioneerde Gustavo vertelt je alles over het proces van koffieplant tot een goede bak sterke koffie. Voor de tour betaal je 110.000 COP die je kan reserveren via Whatsapp +57 311 3981236. Omdat het een stuk buiten het centrum is komen ze je ophalen en zetten ze je ook weer bij je hotel af. Heb je ruim de tijd in Colombia? Blijf dan zeker een nachtje slapen in een van de mooie kamers. Een oase van rust waar je écht niks moet maar alles mag.

Drink koffie bij alle leuke koffie tentjes

Wanneer je in Jardin bent zal je merken dat je een van de weinige buitenlandse toeristen bent. Ondanks dat vind je onwijs veel leuke koffie tentjes in Jardin. Wanneer je koffie wilt bestellen heb je de keuze uit verschillende zetmethodes. Wanneer je een keuze hebt gemaakt wordt gevraagd of je de bereiding aan tafel wilt. Je kopje koffie wordt dan vers voor je neus bereid. Onze favoriete koffietentjes in Jardin zijn Café Macanas, Cafe de Los Andes, Café Cuchillas en Martin Fierro.

Tips voor restaurants in Jardín in Colombia

Aan leuke eettentjes in Jardin geen gebrek! Van Italiaanse lekkernijen tot aan heerlijke ijsjes. Dit zijn onze favoriete restaurants om te eten in Jardin:

  • Bon Appetit: we hebben deze al eerder genoemd en hapje eten bij Bon Appetit maakt je bezoek aan Jardin in Colombia compleet!
  • Cocoa Café Francés: als je ons volgt op Instagram weet je dat we al ontelbaar veel ijsjes op hebben. In Jardin eet je die het beste bij Cocoa Café Francés waar ze ook heerlijke wafels hebben.
  • Óleo Bistro: onderdeel van Passiflora waar je goed kunt avondeten.
  • El de Jardin: ontzettend leuk tentje wat vol staat met planten. Alles is vegan!

Tips voor leuke hotels in Jardín in Colombia

Wil je een keer uitpakken en in alle luxe overnachten in Jardin? Dan is Casa Passiflora een goede keuze! De kamers zijn netjes ingericht met een heerlijk groot bed en een lekkere douche. Naast de fijne kamers is er ook een binnentuin met een warme jacuzzi. Wanneer je een backpackersbudget hebt dan is Hotel Jardin een prima optie. Het hotel is één en al kleur en de ligging is perfect want je zit aan het plein. Bekijk ook deze blog met tips voor de allerleukste hotels in Colombia.

Hoe kom je in Jardín in Colombia – Vervoer naar Jardin

Vervoer van Medellin naar Jardin in Colombia: vanuit Medellin vertrekt ongeveer elke 1,5 uur een bus naar Jardin. De wegen zijn verhard en de bussen zijn prima. De busreis van Medellin naar Jardin duurt in totaal ongeveer 4 uur.

Vervoer van Salento naar Jardin in Colombia: om vanuit Salento naar Jardin te reizen zal je een aantal bussen moeten nemen en de route is wat uitdagender. Vanuit Salento gaat er iedere dag een bus om 9:30 uur naar Rio Sucio. Dit is de enige bus per dag en deze moet je vooraf reserveren. Het is dus handig om bij aankomst in Salento direct deze bus te reserveren. De wegen en bus naar Rio Sucio zijn prima. Hierna begint pas de uitdaging.

Aangekomen in Rio Sucio is het tijd om de volgende bus te nemen. Het ligt aan de dag en tijdstip in wat voor bus je verder reist. Het kan zijn dat je verder rijd in een Chiva. Dat is een gekleurde open truck waar de muziek natuurlijk niet ontbreekt. Een andere optie is een kleinere normale bus. De hele route gaat door de bergen over een onverharde weg. Als het heeft geregend kan het flink modderig zijn. Er komen regelmatig aardverschuivingen voor en dit zal je onderweg ook regelmatig zien. Tijdens de rit heb je prachtige uitzichten maar tegelijkertijd hou je ook je adem in omdat je langs stijle afgronden rijdt. Reken erop dat de totale reis van Salento naar Jardin al snel 11 uur duurt. Doordat deze bus niet perse een pretje is, kan je er ook voor kiezen om Jardin te bezoeken vanuit Medellin en daar ook weer naar terug te reizen.